Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λεφτά μέσα στον Νοέμβριο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Εγκρίνεται την Πέμπτη η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ -υπερκαλύφθηκε ο μνημονιακός στόχος

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM την Πέμπτη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ με στόχο να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αναφέρουν ότι στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1,25 δισ. ευρώ για να πληρωθούν χρέη του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των 1,2 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε.

Για να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης, χρειάστηκαν οι φορείς του δημοσίου με κύριους τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και την ΑΔΑΕ να ρίχνουν στην αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ της τελευταίας δόσης του ποσού που εγκρίθηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος θα μηδενίσει και η Ελλάδα θα έχει και πάλι χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να αποπληρώσει και πάλι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (σ.σ τα 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από εθνικούς πόρους).

Την Δευτέρα, ανακοινώθηκε και η σύγκλιση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την Πέμπτη με στόχο την έγκριση της υποδόσης των 1,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση”το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μία ικανοποιητική αποτίμηση με βάση τους όρους του 3ου πακέτου δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο ούτως ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομείναντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης προορίζονται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ