Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τελείωσε η «επιείκεια» για τα λάθη του Μαξίμου

Του Μανώλη Κοττάκη

Οπως τα έχουμε προβλέψει! Καλές οι κραυγές ανακούφισης των «συριζαίων» για το γεγονός ότι οι ερίτιμοι δανειστές «αβαντάρουν» τον κ. Τσίπρα, άριστες οι αναλύσεις για τον βαρύ γεωπολιτικό ρόλο που του επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή -εξ ου και το κόκκινο χαλί που ετοιμάζεται να του στρώσει ο πρόεδρος Τραμπ-, ωστόσο οι κυβερνήσεις κρίνονται από την καθημερινότητα. Από το αν μπορούν να λύσουν άμεσα τα προβλήματα του κοσμάκη. Αν μπορούν να ενστερνιστούν τους καημούς του.

Η βαριά πολιτική εντυπωσιάζει, καθηλώνει, θαμπώνει, αλλά οι δημοτικότητες χτίζονται, δημιουργούνται ή καταστρέφονται σε αυτό που στο… Κάτω Παρτάλι ονομάζουν διακυβέρνηση day by day. Τα πρώτα σαφή δείγματα ανικανότητας η κυβέρνηση τα έδειξε στην κρίση των σκουπιδιών τον Μάιο.

Επειδή όμως έληξε σχετικά γρήγορα, ο κόσμος δεν έδωσε σημασία. Η επίδειξη ανικανότητας συνεχίστηκε στις πυρκαγιές. Ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος ότι διοικούν έναν στρεβλό μηχανισμό. Επειδή ήταν καλοκαίρι, ο κόσμος κατέγραψε το γεγονός και συνέχισε τις διακοπές του. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη όμως, από το ναυάγιο της Σαλαμίνας και μετά η επιείκεια σώθηκε.

Στην κοινή γνώμη άρχισε να εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Χθες η κυβέρνηση υπέστη βέρτιγκο. Πρώτον, από το γεγονός ότι αυτή η δεινή υπερασπίστρια του δημόσιου πανεπιστημίου άφησε χωρίς συγγράμματα τους φοιτητές. Γιατί; Διότι, όπως λέει και η σελίδα 43 του Προϋπολογισμού, «δεν αποτελεί προτεραιότητα η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», μεταξύ των οποίων και τα 70.000.000 ευρώ που χρωστούν στους εκδότες των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Και αφού δεν είναι προτεραιότητα η εξόφληση των βιβλίων, δεν είναι προτεραιότητα και για τους εκδότες η εκτύπωση και η διανομή τους.

Χ θες επίσης έγινε ο κακός χαμός με τη διανομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση είναι όμηρος των συντεχνιών που τη στήριξαν και το σωστό μέτρο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο αρμόδιος υπουργός υπονομεύεται από τους συνδικαλιστές. Μόνο που ο κόσμος την κυβέρνηση ξέρει, όχι τους συνδικαλιστές. Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και ας το είχε υποσχεθεί από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Πώς είναι δυνατόν η λαοπρόβλητος κυβέρνησή μας να τα βάλει με τη γερμανική και τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και να φορολογήσει τα τέλη ανάλογα με τη μάρκα του αυτοκινήτου αντί των κυβικών;

Και το κορυφαίο βεβαίως, οι καναλάρχες αρνούνται να της πληρώσουν τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Σαν πολλά μαζεύονται… Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιλύει θέματα, αλλά δείχνει να είναι όμηρος των συντεχνιών και της διαπλοκής.

Μανώλης Κοττάκης

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ