Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαρώνει το Airbnb – Στον… αέρα του διαδικτύου πάνω από 5.000 ακίνητα στην Αττική, και τουλάχιστον 42.000 σε όλη τη χώρα

– Το Airbnb είναι η νέα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες που σπεύδουν μαζικά να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους – Άλλαξε ο χάρτης των ακινήτων στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα μέσω της βραχυχρόνιας ενοικίασης – Οι πλατφόρμες ενοικίασης στο internet έχουν γεμίσει ακίνητα προς ενοικίαση σε τουρίστες – Οι περιοχές που… τα σπάνε στην Αττική και πόσα ακίνητα ενοικιάζονται

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Airbnb αλλά και άλλες πλατφόρμες στο internetκυριολεκτικά έχουν αλλάξει τον χάρτη των ακινήτων στη χώρα και ειδικά στην Αττική.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρει πρόσφορο έδαφος, ειδικά σε μια περίοδο πτώσης των τιμών ενοικίασης με την ταυτόχρονη εκτόξευση των φόρων.

Ουσιαστικά χιλιάδες ακίνητα τα οποία ήταν ως τώρα κλειστά, όχι απλά ανοίγουν, αλλά ανακαινίζονται και διατίθενται προς ενοικίαση σε τουρίστες.
Άλλαξε ο χάρτης της Αττικής

Είναι χαρακτηριστικό τον τελευταίο καιρό ότι σε περιοχές όπως το Παγκράτι ή το Κουκάκι είναι δύσκολο να βρει κάποιος διαμέρισμα προς ενοικίαση.

Το ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς οι ιδιοκτήτες στρέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες και όχι στην “κλασική” ενοικίαση του ακινήτου τους.

Ακίνητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας οι οποίες βρίσκονται κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικά κοντά σε σταθμούς Μετρό ή Τραμ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών που αναζητούν ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών μόνο λεπτών από τα τουριστικά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Οι περιοχές με τα περισσότερα ακίνητα προς βραχυχρόνια ενοικίαση
«Εμπορικό «τρίγωνο» – Πλάκα 681
Μουσειο – Εξάρχεια – Νεάπολη 500
Κουκάκι 343
Νέος Κόσμος 315
Παγκράτι 296
Αμπελόκηποι 269
Κολωνάκι 202
Πλατεία Αττικής 202
Ακρόπολη 166
Θησείο 152

Χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα

Δεν είναι όμως μόνο η Αττική. Οι τουριστικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα βλέπουν “άνθιση” στην εκμετάλλευση των ακινήτων. Υπολογίζεται ότι μέσωAirbnb ή άλλη αντίστοιχης πλατφόρμας σε όλη την επικράτεια είναι 42.000 τα ακίνητα που διατίθενται, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” αν υπολογίσει κανείς και τα ακίνητα που διαθέτουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ για τουριστική εκμετάλλευση, τότε ο αριθμός εκτοξεύεται στα 63.871 ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος από αυτού του είδους τα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίστηκε για το 2017 στα 1.700.000.000 ευρώ, με τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων κοντά στα 900.000.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ