Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα συμπεράσματα από το ντιμπέιτ της Κεντροαριστεράς – Σε τι συμφώνησαν και σε τι διαφώνησαν οι 9 υποψήφιοι αρχηγοί

Η έκπληξη του πρώτου επίσημου ντιμπέιτ των 9 υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ήταν η παραδοχή της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη ότι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα διατηρηθούν ως έχουν και δεν θα ενοποιηθούν.

Της Αγγελικής Σπανού

Ήταν η απάντησή τους στην ερώτηση που τους έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος και καυτηρίασε το γεγονός της προσυνεννόησης. Ανάλογη αρνητική αντίδραση είχαν οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, το οποίο έδειξε ότι δύο εβδομάδες πριν από την εκλογή ηγεσίας από τη βάση (Κυριακή 12/11) κάτι πολύ βαθύ χωρίζει τους υποψήφιους που έχουν δεσμευτεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα κατέβουν από το τρένο.

Το βασικό επιχείρημα των Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη είναι ότι η διατήρηση των χωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων επιτρέπει και τη διατήρηση ανάλογων προνομίων στη Βουλή και πάντως τη δική τους παρουσία ως πολιτικών αρχηγών. Επίσης αποδέχονται ότι ο επικεφαλής του νέου φορέα θα έχει τον καθοριστικό ρόλο και λόγο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Όμως η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ανέδειξε δομικές διαφορές μεταξύ του Ποταμιού που υπερψήφισε και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διχάστηκε μεταξύ «παρών» και αποχής. Επομένως, είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί πώς θα λειτουργήσει ένα νέο και ενιαίο -όπως το υπόσχονται- κόμμα με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Αν, για παράδειγμα, κερδίσει η Φ. Γεννηματά θα καθοδηγεί τους βουλευτές του Ποταμιού και το αντίστροφο θα συμβεί με τον Στ. Θεοδωράκη που θα καθοδηγεί τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Και αν δεν είναι βουλευτής ο νέος αρχηγός (Καμίνης ή Ανδρουλάκης) τότε πώς θα τα βγάλει πέρα;

Κατά τα άλλα, ειδήσεις δεν προέκυψαν παρά το υψηλό επίπεδο των ερωτήσεων που έκαναν οι δημοσιογράφοι περιφερειακών ΜΜΕ. Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες συντηρήθηκε η ατμόσφαιρα της εποικοδομητικής ασάφειας, με την εξαίρεση του Στ. Θεοδωράκη που απορρίπτει κάθε συζήτηση με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε – και τον Γ. Ραγκούση που αποκλείει την ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Φ. Γεννηματά προσβλέπει σε συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Καμίνης περιμένει τη διερευνητική εντολή για να προτείνει πρωθυπουργό. Ως προς τον εκλογικό νόμο επίσης δεν βγήκε ξεκάθαρο συμπέρασμα για το τι θα κάνουν μετά τις εκλογές εάν επιχειρηθεί νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τα υπάρχοντα κόμματα (αν θα διαλυθούν ή όχι).

Οπως συνήθως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις, τα αουτσάιντερ απολαμβάνουν την ισότητα λόγου με τα φαβορί και τα φαβορί επωφελούνται από το ότι η διαδικασία δεν επιτρέπει ρίσκα, άρα και ανατροπές. Η τηλεθέαση θα δείξει αν συγκινήθηκε το ακροατήριο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι η συμμετοχή.

Η συνέχεια στο επόμενο ντιμπέιτ, της προσεχούς Δευτέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 24/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 24/4/2024 Την Τετάρτη πραγματοποιείται η Πανσέληνος του μήνα στο ζώδιο του Σκορπιού, με την συμμετοχή του Πλούτωνα. Επρόκειτο για ένα «σκληρό» και επίπονο...