Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περικοπές στις παροχές ασθενείας και γενικότερα στις προνοιακού τύπου παροχές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους ασφαλισμένους των τέως “ευγενών” ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών) “κρύβει” μνημονιακή δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Η δέσμευση αυτή προβλέπει την επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών-παροχών για όλους τους ασφαλισμένους. Έτσι όχι μόνο οι συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ και των Tραπεζών οι οποίοι αναμένεται να υποστούν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους το 2019 (μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς από 1η/1/2017), αλλά και οι εργαζόμενοι των κοινωνικών χώρων αυτών θα υποστούν νωρίτερα (τέλος 2017-αρχές 2018) μειώσεις στις παροχές ασθενείας-πρόνοιας τις οποίες έως σήμερα απολαμβάνουν. Η εφαρμογή αυτής δέσμευσης των ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών έχει δύο πεδία: *Το πρώτο πεδίο είναι το συνταξιοδοτικό (δηλαδή, οι κύριες συντάξεις) *Το δεύτερο είναι το μη συνταξιοδοτικό, στο οποίο υπάγονται οι παροχές ασθενείας και άλλες παροχές που σχετίζονται με την υποστήριξη της υγείας των ασφαλισμένων (σ.σ. σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται η ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη μέσω ΕΟΠΥΥ – ΕΣΥ). Στο συνταξιοδοτικό πεδίο, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 (αλλά και η επί τα χείρω αναθεώρηση του το Μάιο του 2017) ο οποίος επέβαλε -αν και σταδιακά- ενιαίους κανόνες εισφορών-συνταξιοδοτικών παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα ή είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Η συνέπεια αυτής της επιβολής θα φανεί κυρίως το 2019, όταν –βάσει του νέου Μνημονίου- θα κοπούν κυρίως οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του τέως ΤΕΒΕ, των πρώην ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου. Στο μη συνταξιοδοτικό πεδίο (δηλαδή στους τομείς υγείας, πρόνοιας του ΕΦΚΑ), όμως, η επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών-παροχών δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει και, μάλιστα, το συντομότερο δυνατό. Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η εφαρμογή της στρατηγικής των ενιαίων κανόνων εισφορών –παροχών θα φέρει σημαντικές μειώσεις των μη συνταξιοδοτικών παροχών για τους ασφαλισμένους που εργάζονται στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Και αυτό γιατί στους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπισθεί μεγάλες διαφορές μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών τις οποίες απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Πιο συγκεκριμένα, οι παροχές είναι –σε σχέση με το τι απολαμβάνουν οι άλλοι μισθωτοί ή οι επαγγελματίες- αναλογικά μεγαλύτερες. Η “προσγείωση” των παροχών προς τους ασφαλισμένους των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών στα επίπεδα των παροχών προς τους αλλους ασφαλισμένους θα σημάνει την περικοπή τους. “Οδηγός” προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ο νέος Κανονισμός εισφορών –μη συνταξιοδοτικών παροχών,τον οποίο ετοιμάζει αυτήν την περίοδο ο ΕΦΚΑ. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στόχος είναι να είναι έτοιμος αυτός ο κανονισμός έως τέλος του 2017, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά.

Περικοπές στις παροχές ασθενείας και γενικότερα στις προνοιακού τύπου παροχές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους ασφαλισμένους των τέως “ευγενών” ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών) “κρύβει” μνημονιακή δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Η δέσμευση αυτή προβλέπει την επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών-παροχών για όλους τους ασφαλισμένους. Έτσι όχι μόνο οι συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ και των Tραπεζών οι οποίοι αναμένεται να υποστούν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους το 2019 (μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς από 1η/1/2017), αλλά και οι εργαζόμενοι των κοινωνικών χώρων αυτών θα υποστούν νωρίτερα (τέλος 2017-αρχές 2018) μειώσεις στις παροχές ασθενείας-πρόνοιας τις οποίες έως σήμερα απολαμβάνουν.

Η εφαρμογή αυτής δέσμευσης των ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών έχει δύο πεδία:

*Το πρώτο πεδίο είναι το συνταξιοδοτικό (δηλαδή, οι κύριες συντάξεις)

*Το δεύτερο είναι το μη συνταξιοδοτικό, στο οποίο υπάγονται οι παροχές ασθενείας και άλλες παροχές που σχετίζονται με την υποστήριξη της υγείας των ασφαλισμένων (σ.σ. σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται η ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη μέσω ΕΟΠΥΥ – ΕΣΥ).

Στο συνταξιοδοτικό πεδίο, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 (αλλά και η επί τα χείρω αναθεώρηση του το Μάιο του 2017) ο οποίος επέβαλε -αν και σταδιακά- ενιαίους κανόνες εισφορών-συνταξιοδοτικών παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα ή είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Η συνέπεια αυτής της επιβολής θα φανεί κυρίως το 2019, όταν –βάσει του νέου Μνημονίου- θα κοπούν κυρίως οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του τέως ΤΕΒΕ, των πρώην ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

Στο μη συνταξιοδοτικό πεδίο (δηλαδή στους τομείς υγείας, πρόνοιας του ΕΦΚΑ), όμως, η επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών-παροχών δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει και, μάλιστα, το συντομότερο δυνατό.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η εφαρμογή της στρατηγικής των ενιαίων κανόνων εισφορών –παροχών θα φέρει σημαντικές μειώσεις των μη συνταξιοδοτικών παροχών για τους ασφαλισμένους που εργάζονται στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Και αυτό γιατί στους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπισθεί μεγάλες διαφορές μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών τις οποίες απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι παροχές είναι –σε σχέση με το τι απολαμβάνουν οι άλλοι μισθωτοί ή οι επαγγελματίες- αναλογικά μεγαλύτερες.

Η “προσγείωση” των παροχών προς τους ασφαλισμένους των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών στα επίπεδα των παροχών προς τους αλλους ασφαλισμένους θα σημάνει την περικοπή τους.

“Οδηγός” προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ο νέος Κανονισμός εισφορών –μη συνταξιοδοτικών παροχών,τον οποίο ετοιμάζει αυτήν την περίοδο ο ΕΦΚΑ.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στόχος είναι να είναι έτοιμος αυτός ο κανονισμός έως τέλος του 2017, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την Έλσα και την...