Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-1 Έσωσε το βαθμό με αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις

Για ακόμη μια φορά (σ.σ. και τελευταία πριν επιστρέψει ο κόσμος) στο άδειο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Αστέρα Τρίπολης για την 4η αγωνιστική της Super League. Και παρότι θα περίμενε κανείς να βγει στον αγωνιστικό χώρο… μασώντας σίδερα, μετά την ισοπαλία της περασμένης αγωνιστικής στην Ξάνθη αλλά και την ήττα από τη Σπόρτινγκ, το ξεκίνημα των «ερυθρόλευκων» στο ματς ήταν «παγωμένο» σαν την άδεια εξέδρα.

Η ομάδα του Μπεσνίκ Χάσι προσπάθησε να πιέσει την αντίπαλη άμυνα με πολλούς παίκτες πάνω από τη σέντρα και αντίστοιχα να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα και να επιτεθεί από τα άκρα -το κλασικό του παιχνίδι δηλαδή- όμως από νωρίς έγινε εμφανές ότι έλλειπαν δύο πράγματα: αφενός -κάτι που έκανε μπαμ- η κίνηση χωρίς της μπάλα και δευτερευόντως η αποτελεσματικότητα στην τελική πάσα από το πλάι. Άλλωστε, η σέντρα δεν είναι το… φόρτε για Φιγκέιρας και Ζιλέ. Αυτοί χρησιμοποιήθηκαν κατ’ ανάγκη σαν αριστερό και σαν δεξί μπακ αντίστοιχα, αφού ο Χάσι για τον ένα ή τον άλλο λόγο άφησε εκτός αποστολής όλους τους υπόλοιπους πλάγιους μπακ.

Από την πλευρά του ο Αστέρας κατέβηκε στο Φάληρο με προσεκτική αμυντική τακτική αλλά και διάθεση να πιέσει στη μεσαία γραμμή για να προκαλέσει το εύκολο λάθος ώστε να χτυπήσει στην ταχύτητα την άμυνα του Ολυμπιακού. Οι επιθέσεις των Αρκάδων στο ντεμπούτο του Σάββα Παντελίδη μετά το διαζύγιο με τον Βεργέτη έγιναν γρήγορα προβλέψιμες, αφού επέλεξαν να «χτυπούν» σταθερά την πλευρά των Ζιλέ – Καρσελά. Ο Ολυμπιακός γρήγορα προσαρμόστηκε σε αυτό και το ματς πήρε από νωρίς μια εικόνα που ουσιαστικά οι δύο ομάδες αλληλοεξουδετέρωναν η μία την άλλη, με αργό τέμπο και λίγες αξιόλογες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.

Αργό ξεκίνημα και καλό «ερυθρόλευκο» τέταρτο

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, τα πρώτα 20 λεπτά περιελάμβαναν ελάχιστα αξιοσημείωτα γεγονότα, όπως δύο μακρινά σουτ-άουτ, ένα για κάθε ομάδα, από Σεμπά και Ιγκόρ, μια ανολοκλήρωτη προσπάθεια του Καλτσά και ένα επικίνδυνο φάουλ του Σεμπά που έδιωξε η άμυνα του Αστέρα.

Μετά το 25λεπτο πάντως, ο Ολυμπιακός άρχισε να κινείται περισσότερο και προφανώς άρχισε αντίστοιχα να γίνεται και πιο αποτελεσματικός από τη μέση και μπροστά. Στο 28′, μόλις στον πρώτο καλό συνδυασμό των γηπεδούχων, ο Ζντιέλαρ πάσαρε κάθετα για τον Ζιλέ, αυτός στην πλάτη της άμυνας για τον Καρσελά που έκανε το γύρισμα με τη μία αλλά οι αμυντικοί του Αστέρα έδιωξαν προ του Τζούρτζεβιτς.

Αποτέλεσμα δεν είχαν για τον Ολυμπιακό ούτε τα δύο καλά σουτ από Τζούρτζεβιτς και Ζντιέλαρ στο 31′, ενώ άστοχα ήταν και τα δύο σουτ του Οτζίτζα μετά από ισάριθμες οργανωμένες επιθέσεις των πρωταθλητών, στο 36′ και το 38′. Μετά το δεύτερο ο Ολυμπιακός κέρδισε κόρνερ, ο Σεμπά το εκτέλεσε και στην τελευταία καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου, ο Ένγκελς έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ με δυνατή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής.

Παρά την κατοχή μπάλα στο 70% για τον Ολυμπιακό και τις τελικές να είναι 7-2, οι «ερυθρόλευκοι» σίγουρα δεν είχαν την επιθυμητή εικόνα στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα και θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά αν ήθελαν να επιστρέψουν στις νίκες.

«Χαζό» πέναλτι ο Ρομαό, 0-1 και φουλ επίθεση

Ωστόσο, αντί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για την ομάδα του Χάσι, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Στην πρώτη αξιόλογη φάση του δεύτερου ημιχρόνου, ο Αστέρας Τρίπολης κέρδισε πέναλτι στο 54′ για χέρι του Ρομαό στην προσπάθειά του για τάκλιν μετά το γύρισμα του Ισνάλντο. Ο Μανιάς το εκτέλεσε εύστοχα στο 55′ και έγραψε το 0-1 για τον Αστέρα Τρίπολης. Πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός είχε μπροστά του ένα βουνό, όχι τόσο εξ αιτίας του αντιπάλου, αλλά λόγω της δικής του κακής εικόνας.

Στη συνέχεια ο Χάσι δοκίμασε να τα παίξει όλα για όλα σε τακτικό επίπεδο, βγάζοντας Μάριν και Καρσελά και ρίχνοντας στο ματς Πάρντο – Εμενίκε για να αλλάξει το σχήμα σε 4-4-2. Οι δύο αλλαγές βελτίωσαν κάπως την εικόνα της ομάδας τους, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν και δύο καλές στιγμές στα επόμενα λεπτά. Στο 59′ ο Κολομβιανός είχε κεφαλιά άουτ από γύρισμα του Σεμπά, ενώ στο 63′, στην κλασικότερη ευκαιρία του Ολυμπιακού, ο Εμενίκε έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι με γυριστή κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ζιλέ.

«Φλύαρη» κατοχή και… Κουτσιαύτης

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει στην κατοχή του τη μπάλα και στα επόμενα λεπτά, με τον Σάββα Παντελίδη αντίστοιχα να κλείνει με τις αλλαγές του τους χώρους. Αντί όμως οι φάσεις να συνεχιστούν μπροστά στην εστία του Αθανασιάδη, ως το φινάλε του ματς οι δύο μεγαλύτερες φάσεις άνηκαν στους Αρκάδες. Στο 74′ ο Αστέρας χάνει μεγάλη ευκαιρία όταν ο Δουβίκας έβγαλε τετ-α-τετ τον Καλτσά όμως αυτός σούταρε πάνω στον Καπίνο, ενώ μετά από αντιστροφή ρόλων για τους φιλοξενούμενους στο 87′, ο Καπίνο νίκησε τον Δουβίκα μετά από πάσα του Καλτσά. Στο ενδιάμεσο, ο Τζούρτζεβιτς είχε μια κοντινή κεφαλιά πάνω στον Αθανασιάδη από πλάγια θέση μετά από κόρνερ.

Στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι πίεσαν ανορθόδοξα, με συνήθως κακές σέντρες, ο Αστέρας αμύνθηκε αποτελεσματικά ως επί το πλείστον όμως ο Ολυμπιακός τελικά βρήκε τη λύση και αυτός από το σημείο του πέναλτι. Ήταν το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Ανδρούτσος υποδέχθηκε τη μπάλα εντός περιοχής και σούταρε δυνατά, με τον Κουτσιαύτη να δίνει πέναλτι για χέρι του Ιγκλέσιας, χωρίς όμως το ριπλέι να τον δικαιώνει. Ο Τζούρτζεβιτς το εκτέλεσε εύστοχα στο 94′ σε κάθε περίπτωση και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 1-1, με τον Αστέρα να παίρνει έναν πολύτιμο βαθμό και τον Ολυμπιακό να χάνει έδαφος στη μάχη του τίτλου, γλιτώνοντας όμως το κάζο της ήττας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ