Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ 2-3 Περίπατος των Πορτογάλων στον Πειραιά, ο Πάρντο μάζεψε το σκορ

Παρά το κομπόδεμα δεκάδων εκατ. ευρώ, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε γυμνός στα αστέρια και σώθηκε εκ θαύματος από ανεπανάληπτο διασυρμό χάρη στον Πάρντο (2-3). Δίδαξε ποδόσφαιρο η Σπόρτινγκ στο α’ μέρος.

το πιο «εύκολο» τακτικά ημίχρονο που έχει παίξει η συγκεκριμένη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και σε μια ακόμη πιο… κλασική εντός έδρας πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο νέο Καραϊσκάκη, τα πάντα τελείωσαν πριν καν αρχίσουν για τον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Μπεσνίκ Χάσι ο οποίος σε αυτό το ματς πήρε ένα μεγαλοπρεπές «μηδέν» στην τακτική, προσπάθησαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους και να πιέσουν από το ξεκίνημα, με την άμυνά τους να βρίσκεται αδικαιολόγητα «ψηλά», δεδομένης της ομάδα που είχαν απέναντί τους. Η Σπόρτινγκ πάλι, σοφά πράττοντας, έδωσε πολύ χώρο στη μεσαία γραμμή, άφησε τον Ολυμπιακό να νομίσει αφελώς ότι μπορούσε να πλησιάσει με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν σε βαθμό… ρεκόρ.

Κάθε κατεβασιά και ευκαιρία…

Κάθε φορά που οι Πορτογάλοι πίεζαν και έκλεβαν τη μπάλα, έβγαζαν αντεπίθεση μου μύριζε γκολ. Δηλαδή, το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει μια ομάδα με την ποιότητα και την ταχύτητά της Σπόρτινγκ σε μια εκτός έδρας πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, το χαρακτηριστικά αργό κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού με Ρομαό και Ένγκελς παρέμενε σε κάθε φάση μονίμως εκτεθειμένο, Οτζίτζα και Ζιλέ πουλούσαν συνεχώς μπάλες και έμεναν σταθερά πολύ μακριά από την αμυντική γραμμή με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν, ενώ γενικά οι γραμμές παρέμεναν πολύ μακριά η μία από την άλλη.

Επιπλέον, κάτι που έκανε «μπαμ» από χιλιόμετρα, ατομικά οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν να βρίσκονται τουλάχιστον μία ταχύτητα πίσω σε σχέση με τους προσωπικούς τους αντιπάλους. Ο Ζέσους έριξε στο ματς ότι πιο γρήγορο είχε, άφησε τον Ντοστ στον πάγκο για τον Ντουμπιά, με αποτέλεσμα να φτιάξει μια επιθετική τετράδα η οποία στο «ένας με έναν» υπερείχε σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που θα μπορούσε να έχει με τους τέσσερις της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού.

0-3 και… πάλι καλά

Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών; Το να πάρει το ματς από το ξεκίνημα μια εικόνα που ακόμη και το 0-3 του ημιχρόνου φαντάζει και ως τιμητικό για τους «ερυθρόλευκους». Γιατί πέρα από τα τρία γκολ που πέτυχαν, οι φιλοξενούμενοι είχαν ακόμη δύο δοκάρια και άλλες δύο κλασικές ευκαιρίες για να φτάσουν το σκορ σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του πρώτου μέρους, ο Ντουμπιά έγραψε το 0-1 μετά από 72 δευτερόλεπτα, όταν μαζί με έναν ακόμη συμπαίκτη του βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι μετά από φάουλ του Ακούνια και νίκησε τον Καπίνο με κεφαλιά. Άφαντη η άμυνα του Ολυμπιακού σε αυτή τη φάση, ο Οφόε που «κοιμήθηκε» στο πίσω δοκάρι κράτησε καλυπτόμενους τους δύο της Σπόρτινγκ ενώ τραγική ήταν και η έξοδος του «ερυθρόλευκου» γκολκίπερ.

«Λήξη» στο 13′

Για λίγα λεπτά ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βρει ρυθμό κρατώντας τη μπάλα, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να αφήνει κενούς χώρους στην άμυνά του, απέναντι σε μια ομάδα που βγάζει αυτοματοποιημένες αντεπιθέσεις με 2-3 μπαλιές στον κενό χώρο. Στο 13′, απέναντι σε μια άμυνα που πελαγοδρομούσε, οι Πορτογάλοι βγάζουν κόντρα μετά από κόρνερ τον Πειραιωτών, κανείς δεν προλαβαίνει Ντουμπιά και Ζέλσον, με τον τελευταίο να φτάνει με σπριντ απέναντι στον Καπίνο και να τον νικά με εύκολο πλασέ για το 0-2.

Κάπως έτσι, συνεχίστηκε και όλο το υπόλοιπο εφιαλτικό πρώτο μέρος για τους πρωταθλητές, οι οποίοι πλέον έδειξαν να έχουν παραδώσει πνεύμα και σώμα στις ορέξεις του αντιπάλου. Στο 18′ η Σπόρτινγκ είχε δοκάρι με τον Ζέλσον ξανά στην αντεπίθεση, ενώ στο 22′ ο Καπίνο έσωσε το τετ-α-τετ του του… στόπερ των Πορτογάλων, Κόατες, ο οποίος είχε διασχίσει όλο το γήπεδο.

Η μπάλα στα πόδια και… τα δίχτυα του

Με την κατοχή μπάλας να γράφει 62% υπέρ του Ολυμπιακού, η Σπόρτινγκ συνέχιζε να δημιουργεί φάσεις στην αντεπίθεση. Στο 40′ είχε νέο δοκάρι με τον Ζέλσον από κοντά μετά από νέα συνεργασία του με τον Ντουμπιά και τέλος, ενώ στο 43′ -για πολλοστή φορά στην αντεπίθεση- ο στόπερ Κόατες βγάζει μόνο με κάθετη μπαλιά 40 μέτρων τον Μπρούνο Φερνάντες, ο οποίος αυτή τη φορά πλάσαρε εύστοχα τον Καπίνο για το 0-3 του ημιχρόνου.

Από πλευράς Ολυμπιακού, στο δεκάλεπτο περίπου από το 25′ και μετά, υπήρξαν κάποιες «χλιαρές» τελικές από Φορτούνη, Οφόε και Καρσελά, αλλά τίποτα το πραγματικά αξιόλογο. Η φάση του 27′ όταν οι «ερυθρόλευκοι» αναπτύχθηκαν γρήγορα από τα αριστερά και βρήκαν μια τελική με τον Καρσελά μέσα από την περιοχή, ήταν η μοναδική φάση του πρώτου 45λεπτου που θύμισαν ομάδα…

Τυπική διαδικασία ή μήπως…

Είναι κλισέ, είναι τετριμμένο, είναι όμως και πραγματικότητα. Με το 3-0 στην τσέπη, η Σπόρτινγκ στο δεύτερο ημίχρονο είχε την πολυτέλεια να κάνει ό,τι επιθυμούσε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη. Αυτό που τελικά επέλεξε να κάνει ήταν μια διαχείριση δυνάμεων, μια διαχείριση του αποτελέσματος. Κράτησε περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της, άφησε περισσότερους παίκτες από τη μεσαία γραμμή και πίσω, με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» το ματς οριστικά.

Ο Χάσι έριξε στο ματς τον Ζντιέλαρ αντί του Φορτούνη, λίγο αργότεερα τον Εμενίκε αντί του Τζούρτζεβιτς και τέλος στο τελευταίο τέταρτο τον Πάρντο αντί του Καρσελά, ωστόσο στην οικονομία του αγώνα τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας. Ο Ολυμπιακός σαφώς δεν δέχθηκε φάσεις από τον αντίπαλο στο διάστημα αυτό, ωστόσο ήταν πλέον σαφές ότι η Σπόρτινγκ είχε τον απόλυτο έλεγχο, επιλέγοντας απλά να μην ρισκάρει το παραμικρό στην δική της άμυνα.

Οι γηπεδούχοι είχαν ορισμένες υποψίες φάσεων με Οφόε (46′), Τζούρτζεβιτς (60′, 62′) και τις δύο αργές αντιδράσεις των Εμενίκε και Καρσελά στο 63′ και το 68′ αντίστοιχα, όταν καθυστέρησαν στην τελική προσπάθεια, με το ματς να «σβήνει» σταδιακά στη συνέχεια. Πλησιάζοντας στο 90λεπτο όμως, τα φάουλ και τα λάθη αυξήθηκαν, ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα μαζί με την διάθεση και των 22 ποδοσφαιριστών.

Για την τιμή των όπλων

Τελικά, λίγο πριν το φινάλε, το ματς «άναψε» για ένα πεντάλεπτο! Στο 88′ η Σπόρτινγκ είχε διπλή κλασική ευκαιρία με τον Ντοστ αρχικά να νικιέται από τον Καπίνο και έπειτα να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι, με τον Ολυμπιακό να κρατά το καλύτερο πεντάλεπτο για το τέλος. Ενώ ο αντίπαλος είχε πλέον χαλαρώσει ολοκληρωτικά, βρήκε δύο γκολ με τον Φελίπε Πάρντο για να σώσει έστω τα προσχήματα. Στο 89′ ο Κολομβιανός μείωσε σε 1-3 με εξαιρετική ατομική προσπάθεια από δεξιά και σουτ με το αριστερό, ενώ στο 93′ έγραψε το τελικό 2-3 με κοντινή προβολή έπειτα από σέντρα του Φιγκέιρας. Το Καραϊσκάκη πήρε για λίγο… φωτιά, ωστόσο ήταν αργά.

Δευτερόλεπτα μετά ο Κασάι σφύριξε τη λήξη και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια ακόμη εφιαλτική πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα αποτέλεσμα που προφανώς καθιστά την υπόθεση «3η θέση» για τους πρωταθλητές σε… mission impossible και που παράλληλα αφήνει μια έστω γλυκιά γεύση στο φινάλε, γλιτώνοντας έναν πιθανό ιστορικό εντός έδρας διασυρμό.

Το ταμείο του αγώνα

Η 18η παρουσία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, στον πιο δύσκολο όμιλο της ιστορίας του, ξεκίνησε με… πόνο. Μετά από 7 σερί νίκες επί πορτογαλικών ομάδων, απέναντι στην τρομερή Σπόρτινγκ του Ζόρζε Ζέσους παραδόθηκε άνευ όρων. Όπως προαναφέρθηκε, οι πρωταθλητές Πορτογαλίας ήταν…. καταιγιστικά καλύτεροι σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, είχαν το κατάλληλο σχέδιο, το εκτέλεσαν άψογα εκμεταλλευόμενοι και την ατομική υπεροχή τους και κάπως έτσι έφτασαν σε ένα εύκολο 0-3 στο ημίχρονο. Τα υπόλοιπα, ακόμη και τα δύο γκολ του Πάρντο στο φινάλε ήταν για να… συμπληρωθεί το φύλλο αγώνα.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Το τρομερό επιθετικό κουαρτέτο της Σπόρτινγκ (Φερνάντες, Ακούνια, Ζέλσον, Ντουμπιά) έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε από τη μέση και μπροστά, κάνοντας σμπαράλια την άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο χειρότερος του αγώνα

Τα δύο «ερυθρόλευκα» δίδυμα σε κέντρο άμυνας και αμυντικά χαφ (Ρομαό – Ένγκελς και Οφόε – Ζιλέ) έκαναν σχεδόν τα πάντα λάθος, ωστόσο αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτό το ματς, καθόταν στον πάγκο. Ο Μπεσνίκ Χάσι πιάστηκε στον ύπνο και παρέταξε μια ομάδα που έπαιξε με ένα στυλ σαν να μην είχε την παραμικρή εικόνα από τον αντίπαλο που είχε απέναντί της.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα πρόβλημα για τους Ούγγρους που μάλλον πέρασαν απαρατήρητοι.

Πως ξεκίνησαν

Με το κλασικό του 4-2-3-1 παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Μπεσνίκ Χάσι. Ο Καπίνο ήταν στο τέρμα, αριστερά στην άμυνα ο Φιγκέιρας, δεξιά ο Ομάρ και στα στόπερ δίδυμο Ρομαό – Ένγκελς. Αμυντικοί μέσοι ήταν οι Οτζίτζα και Ζιλέ, επιτελικός ο Φορτούνης, δεξί εξτρέμ ο Μάριν, αριστερό ο Καρσελά και σέντερ φορ Τζούρτζεβιτς.

Από την πλευρά του ο Ζόρζε Ζέσους, επίσης σε διάταξη 4-2-3-1, κατέβασε τη Σπόρτινγκ με τον Πατρίσιο στο τέρμα, δεξί μπακ τον Πιτσίνι, αριστερό τον Τζόναθαν και κεντρικούς αμυντικούς τους Ματιέ, και Κόατες. Μπροστά τους, Μπατάλια και Καρβάλιο ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ακόμη πιο μπροστά σαν «δεκάρι» ο Μπρούνο Φερνάντες, στο αριστερό άκρο της επίθεσης ο Ακούνια, στο δεξί ο Ζέλσον και στην «κορυφή» ο Ντουμπιά.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Μπεσνίκ Χάσι): Καπiνο, Ομάρ, Ρομαό, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Ζιλέ, Οτζίτζα, Φορτούνης (46′ Ζντιέλαρ), Καρσελά (78′ Πάρντο), Μάριν, Τζούρτζεβιτς (62′ Εμενίκε).
Σπόρτινγκ (Ζόρζε Ζέσους): Πατρίσιο, Πιτσίνι, Κόατες, Ματιέ, Τζόναθαν, Καρβάλιο, Μπατάλια, Ζέλσον (72′ Μπρούνο Σέζαρ), Ακούνια, Φερνάντες (87′ Ριστόφσκι), Ντουμπιά (63′ Ντοστ).
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Βοηθοί: Γκιόργκι Ρινγκ (Ουγγαρία), Βένσελ Τοτ (Ουγγαρία)
Τέταρτος: Πέτερ Μπερετιάν (Ουγγαρία)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 25/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 25/4/2024 Ο Ερμής σήμερα επιστρέφει σε ορθή φορά στο ζώδιο του Κριού και σιγά – σιγά επανερχόμαστε στους φυσιολογικούς ρυθμούς στις επικοινωνίες...