Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το ανάθεμα του Τσίπρα σε grexit και δραχμή

Το ανάθεμα στο grexit το είπε με αστικό στιλ ο Τσίπρας. Απέφυγε τα τσακίδια του Καρανίκα. Απλά δέχθηκε ότι από το grexit πάμε σε gre-invest.

Να πως έγιναν τα πράγματα και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να αναθεματίσει το grexit και να δοξάσει το ευρώ και την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ο ίδιος διηγήθηκε μέσα από την επίσημη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Κατά τις συνομιλίες μας με τον Μακρόν (περιγραφεί, με στόμφο ο Τσίπρας, στο πολυπληθές –προσκεκλημένο– επιχειρηματικό ακροατήριο του στο Βελλίδειο) με πλησιάζει ένας Γάλλος επιχειρηματίας και μου λέει “σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Πετύχατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης, να μετατρέψετε το grexit σε gre-invest”.

Που είναι το σημαντικό στο περιστατικό; Ότι ο Τσίπρας δεν το διηγήθηκε μόνο. Έδειξε και ότι το καταχάρηκε.

Δεν σταμάτησε στην περιγραφή. Διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι πράγματι η Ελλάδα προχωράει στο gre–invest, επικαλούμενος τις επισκέψεις του σε βιομηχανίες, και ειδικές επιτροπές task-force για επενδύσεις.

Τα χειροκροτήματα ήταν παρατεταμένα. Και πώς να μην είναι όταν ο Τσίπρας παρέδωσε το αριστερό grexit ως έδεσμα στις αράχνες… καθώς δεν ταιριάζει, πλέον στο φιλελεύθερο συνολάκι… του νέου προφίλ του…

Και επειδή κάποιοι ίσως δεν τον πιστέψανε (Τσίπρας είναι και την θέλει την μεταφρασούλα του…) επανήλθε στο οριστικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με όλους εκείνους που ακόμη αναζητούν ρήξη στην ευρωζώνη, έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Στη συνέντευξη Τύπου το γυρόφερνε το θέμα. Και σε μια ερώτηση περί οραμάτων που συμφώνησαν με τον Μακρόν για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης το ξεκαθάρισε.

Οι ρίζες της Ελλάδας (είπε ορθά κοφτά) είναι και θα μείνουν στην ευρωζώνη. Εκεί έχει ριζώσει και εκεί θα μείνει. Τα κλαριά της θα διαχυθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμά μου για την Ελλάδα.

Και τώρα πείτε μου εσείς. Πόσο πιο αστική διάλεκτο να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεκαβαλικέψει… από το ατίθασο αριστερό άλογο του ΣΥΡΙΖΑ που μας βασάνισε, μεταξύ του 2012 και 2015, με τουμπερλέκια για δραχμές, με κατάρες για το ευρώ. Και ανάθεμα στους κουτόφραγκους δανειστές.

Δεν έχω καμία διάθεση να πάρω στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναλύσω το πως θα ήταν η κατάντια της Ελλάδας αν επιστρέφαμε σε δραχμή.

Όχι γιατί η δραχμή είναι ο Βελζεβούλ της οικονομίας μας. Αλλά γιατί στα χέρια των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από πιθανό έως βέβαιο ότι θα γινόταν.

Η σημασία της ένταξης της Ελλάδας και στην ευρωζώνη μπορεί ίσως να χωράει συζήτηση. Και για το πώς έγινε. Και ως προς τη σημασία της. Και για τα τελικά κέρδη μεταξύ 2000-2017.

Χωράει συζήτηση αλλά σοβαρή συζήτηση. Όχι κουβέντες τσιπουράδικου με συνομιλητές κάποιους Πολάκηδες, ή τους προβληματισμένους της αριστείας… ή τους Καρανίκες του στρατού κατοχής στο κράτος.

Επαναφέρω την αριστερή αρλουμπολογία για τη δραχμή με ερέθισμα δύο απορίες. Που ίσως και να μην είναι μόνο δικές μου.

Τη διάχυτη απορία, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και κείνοι της βάσης του 3-4%, είχαν ποτέ φανταστεί ότι σε μια διετία, από το 2015, θα έφταναν στο σημείο να καταπιούν, τόσο άγρια, όλα εκείνα με τα οποία τους ανέθρεψαν οι Αλαβάνοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας…

Κατάπιαν τα αντιμνημονιακοί… Τα πουλημένοι στους δανειστές… Ρούφηξαν τα go back κυρία Μέρκελ… Κατέβασαν αμάσητα τα γερμανοτσολιάδες… Καταβροχθίζουν τα φιλελέδες… Ξέχασαν τις υποσχέσεις για χορούς στο Σύνταγμα ανάμεσα στα κουρέλια των μνημονίων…

Απορώ λοιπόν. Έχουν συνειδητοποιήσει τι υποχρεώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα να “φάνε”, μόνο σε μια 2ετία, όταν άλλα άκουγαν και άλλα τους έταζαν στην Κουμουνδούρου πριν και μετά το 2012 μέχρι το 2015;

Απορία δεύτερη. Τώρα που ο Τσίπρας αναθεμάτισε και τη δραχμή (γιατί δραχμή και όραμα με ρίζες της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τα κλαριά της στην Ευρώπη δεν κολλάνε…) θα παραμείνουν πιστοί οι Συριζαίοι και οι άλλοι… ή ξαφνικά θα παρατήσουν τον Τσίπρα και θα αναζητήσουν τον Μαδούρο. Το λέω αυτό γιατί αν ήταν να πάνε στον Λαφαζάνη, στην Ζωή ή στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα το είχαν κάνει. Και ο Τσίπρας δεν θα είχε το 15% που βλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι Φέρνει η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Ερμή στις 19 Απριλίου 2024. Προβλέψεις Ζωδίων

Στις 19 Απριλίου η Αφροδίτη θα βρίσκεται σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή στον Κριό, είναι μία όψη που ενδεχομένως να φέρει δυσκολίες στην...