Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διαβάστε πόσοι και ποιοι (γαλάζιοι) γόνοι θέλουν να πολιτευτούν! Αλλά ο Κυριάκος…

Υψηλά τον πήχη για τον τρόπο διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος και, τελικά, για την επιλογή των ανθρώπων που θα εμπιστευτεί σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση έθεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιλογή του να αποδοκιμάσει δημοσίως τον αρχαιότερο βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη και να «κόψει» τον γιο του, Παναγιώτη, από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στη Β’ Πειραιώς.

Ο πολύπειρος Τραγάκης υπέπεσε σε ένα ερασιτεχνικό, παιδιαρώδες λάθος καθώς έσπευσε να δώσει το δακτυλίδι διαδοχής, δίχως καν να περιμένει το σήμα του κόμματος. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η σπουδή του οφείλεται στο γεγονός ότι γνώριζε πως η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είχε άλλες σκέψεις για τους υποψηφίους στη Β΄Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνησή του κατέστηκε επιβελημένη και απολύτως αναγκαία την κίνηση του κ. Μητσοτάκη και το μήνυμα που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ εξέπεμψε: «Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται κι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη στρέφει, εκ των πραγμάτων, το βλέμμα στις ουκ ολίγες περιπτώσεις γόνων που ετοιμάζονται και αυτοί να διεκδικήσουν κάτι από την εκλογική πελατεία των γονέων τους. Κι αν οι νυν βουλευτές έχουν ήδη κριθεί από τους πολίτες που τους έστειλαν, επανηλλειμένα, στη Βουλή, ευλόγως ανοίγει μία συζήτηση για όσους έπονται.

Εάν, μάλιστα, κανείς ρίξει μία ματιά στα ρεπορτάζ των εφημερίδων (πολλά εκ των οποίων έχουν ως πηγή όχι μόνον τους ίδιους του ενδιαφερόμενους αλλά και την ίδια την Πειραιώς) ο αριθμός των ενδιαφερόμενων να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Όπως διαβάζουμε στο newpost.gr στη Β’ Αθήνας κατεβαίνει ο Νίκος Κωστόπουλος, γιος του Δημ. Κωστόπουλου αλλά και η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη. Στην ίδια εκλογική μάχη θα ριχθεί και ηΝτόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, ενώ συζητήθηκε εάν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος θα έκανε χώρο υπέρ της θυγατέρας του Εβελίνας, κάτι που μάλλον δεν θα γίνει σε αυτή την εκλογή.

Στην Α’ Πειραιά υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ αλλά και των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Μελά ενώ στη Β’ Πειραιά επρόκειτο να κατέλθει ο Παναγιώτης Τραγάκης, πλην όμως έχασε.

Στην Αρκαδία υποψήφια θα είναι εκ νέου η Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και πρώην βουλευτή του νομού, για τη Μαγνησία μάλλον θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Νάκος, γιος του πρώην υφυπουργού Θανάση Νάκου. Στα Τρίκαλα κατεβαίνει ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη ενώ δεδομένη θεωρείται η επαναδραστηριοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία του πρώην βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, γιου του Διονύση Λιβανού.

Στην Άρτα ακούγονται δύο «πολιτικά» ονόματα της περιοχής, αυτό της Εύης Καραμπίνα, κόρης του Κώστα Καραμπίνα και αυτό του Δημήτρη Κονταξή, υιού του πρώην βουλευτή Θανάση Κονταξή.

Αντίστοιχα ονόματα γόνων πολιτικών τζακιών ακούγονται για σειρά άλλων περιφερειών (Καρδίτσα, Έβρος, Σάμος, Κρήτη), δοκιμάζοντας επί της ουσίας την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και επιλογής των στελεχών πρώτης γραμμής. Χθες, με την ηχηρή αποδοκιμασία στο πρόσωπο Τραγάκη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι επιμένει στην αξιοκρατία και στο μητρώο στελεχών που συγκροτήθηκε στο κόμμα και πως, σε κάθε περίπτωση, η διαδεδομένη στην ελληνική πολιτική σκηνή λογική της διαδοχής θα πρέπει να υπακούει και σε αντικειμενικά δεδομένα αξίας και να μην υπαγορεύεται από τους σχεδιασμούς κάθε τζακιού.

Για τη ΝΔ η χθεσινή απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο εσωτερικής έντασης. Στη χειρότερη περίπτωση να προκαλέσει τρικυμία εν ποτηρίω. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει θρυαλλίδα για ουσιαστική αλλαγή στο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης κερδισμένος είναι. Διότι την ίδια ώρα που εκείνος απαντούσε αυστηρά στην επιλογή Τραγάκη να προαναγγείλει την υποψηφιότητα του γιού του, ο πατέρας του υπουργού Νίκου Παππά, Στέλιος αυτάρεσκα σημείωνε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή από το Μέγαρο Μαξίμου για τη νεοπαγή και προσωποπαγή θέση του επικεφαλής των αστικών συγκοινωνιών τηςΘεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ