Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κολασμένη εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογούμενους

«Διαβολο-βδομάδα» θα είναι αυτή για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς μέχρι το τέλος της θα πρέπει να έχει καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει οι υπόχρεοι φορολογούμενοι να έχουν πληρώσει φόρους ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ (1 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα αφορούν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) καθώς σε διαφορετική περίπτωση αφενός οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αφετέρου θα δοκιμαστεί ο προϋπολογισμός, που ήδη παρουσιάζει απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους.

Αν και το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινές αιτίες και εκφράζει την «απόλυτη πεποίθηση» ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί, ο τρέχον μήνας αποτελεί βαρόμετρο και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό αν στόχος θα επιτευχθεί.

Πάντως, με την έλευση των πιστωτών της χώρας θα γνωρίζουμε τα στοιχεία το προϋπολογισμού για το πρώτο 9μηνο του έτους και εφόσον καταγραφούν απώλειες, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το δύσκολο 2018 για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά περί τα 22 δισ. ευρώ ή περίπου 5,5 δισ. ευρώ ανά μήνα. Στόχος δύσκολος καθώς τα νοικοκυριά τον περασμένο Ιούλιο δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Γιωργίκης κλείνει την Ιουλία στο ψυχιατρείο

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA, καθώς την κεντρική ηρωίδα την περιμένουν δεινά. Στα επόμενα επεισόδια ο...