Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι εκλογικές εκτιμήσεις και οι εξελίξεις των σκανδάλων

Του Μανώλη Κοττάκη

Οι εκλογικές εκτιμήσεις και οι εξελίξεις των σκανδάλων

Ολοκλήρωσα αυτές τις ημέρες έναν μεγάλο κύκλο επαφών με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής μας ζωής, είναι παλαιά μου συνήθεια αυτή. Να αξιολογώ αρχές Σεπτεμβρίου το πολιτικό κλίμα και να μοιράζομαι μαζί σας εκτιμήσεις για τα επερχόμενα… βαρομετρικά χαμηλά. Ομολογώ ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τα δύο στρατόπεδα τα επερχόμενα απέχει παρασάγγας. Η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι.

Στελέχη της πιστεύουν ότι, εφόσον καταφέρει να περάσει την «ξέρα» της ενεργοποίησης του κόφτη την άνοιξη, τότε θα αποκτήσει και… αφήγημα, κοινώς παραμυθάκι. Πεποίθηση του Τσίπρα είναι ότι αν βγει επιτυχημένα στις αγορές, αρχές του 2018, τότε ο Ντράγκι δεν θα έχει καμία δικαιολογία να μην του δώσει την περίφημη ποσοτική χαλάρωση. Επειτα περιμένουν κάποια μέτρα για το χρέος, ούτε οι Γερμανοί έχουν πλέον δικαιολογίες να τα καθυστερούν. Αυτά -υποστηρίζουν- μαζί με την «αναπτυξούλα» (μετά τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε πρώτη φορά μέσα στην κρίση κατά 5 δισ. ευρώ) θα δώσουν στον Τσίπρα τη δυνατότητα να μας «πουλήσει» story. Οσο και αν μας φαίνεται περίεργο, οι συριζαίοι αεροβατούν ότι όποτε γίνουν εκλογές «θα μαζέψουμε τη διαφορά».

Από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί εντελώς διαφορετική άποψη για τα πράγματα. Αν και αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί στο 15%-16% και ότι το ποσοστό του θα αρχίζει σίγουρα από «2», στην Πειραιώς έχουν εδραία την πεποίθηση, βάσει δημοσκοπικών στοιχείων, ότι το 38% είναι εφικτός εκλογικός στόχος με βάση τα ευρήματα παλιννόστησης ψηφοφόρων που δεν πήγαν στις κάλπες το 2015. Πιστεύουν ότι από την άνοιξη θα αρχίσει η κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ και ότι το αργότερο έως τον Οκτώβριο ο τόπος θα έχει πάει σε εκλογές.

Στη Ν.Δ. πιστεύουν ακόμη ότι ο καταρρέων ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης για να συσπειρώσει τον κόσμο «γι’ αυτό εμείς δεν πρέπει να τσιμπάμε». Προκειμένου δε να καταστεί εφικτός στόχος η αυτοδυναμία, θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν τολμηρά ανοίγματα στο Κέντρο.

Οπως αντιλαμβάνεστε, τα δύο επιτελεία βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Η Ν.Δ. «θωρεί» την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, στηριζόμενος στη μεταφυσική, ότι θα καταφέρει να κάνει το παιχνίδι ντέρμπι του χρόνου τέτοιο καιρό. Προσοχή: Οχι να το «γυρίσει», ντέρμπι. Αυταπάτες!
Υπάρχει όμως και κάτι που δεν μας λένε τα κομματικά επιτελεία: Ποια εξέλιξη θα έχει η μάχη των σκανδάλων που ετοιμάζεται να κινήσει ο ένας εναντίον του άλλου; Η ηρεμία που επικρατεί είναι… ανησυχητική. Τόση σιωπή μόνο πριν από τις μεγάλες πιστολιές επικρατεί.

Μανώλης Κοττάκης

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ