Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το δούλεμα με τις επενδύσεις

Είναι προφανές ότι οι Καναδοί επέλεξαν -και περίμεναν- τη στιγμή για να ανακοινώσουν την αποχώρηση τους από την Ελλάδα. Για να «εκδικηθούν» την κυβέρνηση, αλλά και για να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Η Eldorado Gold ανακοίνωσε αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος στην Ελλάδα. Το έργο εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική σταματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα γίνεται πόλος προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων και λίγες ώρες αργότερα οι μεγαλύτεροι επενδυτές που είδε η χώρα τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσαν ότι τα μαζεύουν και φεύγουν. Δείχνει γελοίο, αλλά είναι τραγικό. Εκεί που λέγαμε ότι έρχονται κεφάλαια στη χώρα, η απόφαση των Καναδών αντιστρέφει την εικόνα και τον συσχετισμό: τα κεφάλαια που φεύγουν από τη χώρα είναι περισσότερα από αυτά που έρχονται. Μένει, βέβαια, να δούμε αν θα υλοποιηθεί η απόφαση τους καθώς στην ανακοίνωση της εταιρείας μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης, αν φυσικά η κυβέρνηση αλλάξει ρότα.

«Να παν’ στον Αδωνι να τους βρει δουλειά»
Πατήστε εδώ

Ομως αυτή τη στιγμή μπορούμε να θεωρήσουμε την απόφαση ειλημμένη και την αποχώρηση αμετάκλητη. Αυτό συνεπάγεται την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, την απόσυρση επενδυτικών πόρων και, φυσικά, τη διεθνή δυσφήμηση της χώρας, ακριβώς στο χρονικό σημείο που η κυβέρνηση, υποτίθεται, επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις. Γιατί, όμως, να έρθει κάποιος στη χώρα όταν τα δύο μεγαλύτερα επενδυτικά project, ο χρυσός και το Ελληνικό απειλούνται από τον θεσμικό ανταρτοπόλεμο;

Ας είμαστε έντιμοι με την πραγματικότητα. Στην κυβέρνηση δεν τους καίγεται καρφάκι για τις επενδύσεις, αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η παραμονή στην εξουσία. Για αυτό και θα αργήσουμε να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό, για αυτό και η αποχώρηση των Καναδών χρυσοθήρων θα έχει εύκολη διαχείριση προς το εγχώριο ακροατήριο. Αλλωστε για ένα μεγάλο κομμάτι του, η εξέλιξη αυτή είναι πρωτίστως θετική, θα πιστωθεί στην κυβέρνηση ως νίκη των κινημάτων και πάει λέγοντας. Θυμηθείτε ότι πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο τότε αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης «κράτησε» την άδεια του έργου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διαμαρτυρόμενοι ακτιβιστές. Το πολύ να βγει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να πει προς τον λαό ότι «δεν θέλουμε τέτοιες επενδύσεις» και το θέμα να κλείσει με την επιβολή επικοινωνιακού σιωπητηρίου για τις διαμαρτυρίες των ανέργων.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα πληρώνει τα δίδακτρα για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του. Το σημερινό μάθημα τους διδάσκει ότι δεν είναι όλα διαχειρίσιμα όπως οι εσωκομματικές ισορροπίες. Οπως δεν μπορείς να είσαι με τη Μέρκελ και τη Ζωή, έτσι δεν γίνεται να είσαι ταυτοχρόνως με τους Καναδούς και τους τύπους που καίνε τα μηχανήματά τους. Με κάποιον θα πας και κάποιον θα αφήσεις αν και, εν προκειμένω, κάποιος πρόλαβε και σε άφησε.

του Αλέκου Παπαναστασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 Η Αλεξάνδρα, αδύναμη και καταβεβλημένη, «συναντά» και μιλά στον...