Εντολή για χρηματοδοτήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από αυτά που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε αυτά να καταλήξουν στην ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνουν οι πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ.


Το 2016 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ 5ετίας στις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα καθώς οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 1,42 δισ. ευρώ. Το 2017 αναμένεται μάλιστα να καταγραφεί και νέο ρεκόρ τόσο για υπογραφές χρηματοδοτήσεων όσο και για την εκταμίευση, με τα συνολικά ποσά να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από το πακέτο Γιούνκερ δόθηκε χρηματοδότηση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την εταιρία Fraport. Με την μόχλευση μάλιστα το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.


Πρόσφατα επίσης, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα μέρος των επενδυτικών σχεδίων της COSMOTE ύψους 150 εκατομμυρίων. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της εταιρίας ΤΕRΝΑ στη Βοιωτία με 24 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια start up επιχείρηση επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με 25 εκατομμύρια.

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η χρηματοδότηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα απορροφά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας.

Πηγή: tvxs.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top