Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσίπρας προς υπουργούς: Να βελτιώσουμε τη δουλειά και το συντονισμό μας

Μήνυμα ότι απαιτείται βελτίωση της δουλειάς των υπουργείων, αλλά και του συντονισμού της κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας, εν όψει της γ’ αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση, πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη, εν όψει την επόμενης αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια περίοδος που θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, στην μετά-μνημονίων εποχή» και υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας σε κάθε υπουργείο και το επίπεδο συντονισμού μεταξύ μας».

Ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημαντικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς -και βεβαίως από τα κρίσιμα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας- επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πατήμα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας. «Και για να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που την καθυστερούν ή την υπονομεύουν», είπε, σημειώνοντας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο της ενίσχυσης των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι περαιτέρω έντασης των δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να επιδειχθεί αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση. «Είναι σαφές, ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους», γιατί δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό είναι μία «δύσκολη υπόθεση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχουν «κινητοποιηθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με βάση την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια και να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των ΜΜΕ. Πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος και να φροντίσουμε να πάρουμε μέτρα» τονίζοντας ότι «η απορρύπανση δεν είναι κάτι που πρέπει να εξαντλείται στις προσπάθειες που γίνονται αυτή την ώρα στις ακτές» καθώς, όπως ανέφερε, «απορρύπανση χρειάζεται και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς υγρών καυσίμων στη θάλασσα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις πληροφορίες για νέα μέτρα το 2018, λέγοντας κατηγορηματικά ότι «αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα» και επισημαίνοντας με νόημα ότι «είμαστε και φέτος πάνω από τους στόχους και θα διανείμουμε μέρισμα. Έκπληξη αποτελεί και η απόδοση του ΕΦΚΑ», ενώ επιτέθηκε εμμέσως και στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η προπαγάνδα γυρνάει μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας γυρνάει υπέρ μας».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όσο η κρίση περνάει, οι μάσκες πέφτουν και αρχίσουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα» και τόνισε ότι «είναι βαθιά ιδεολογική μας αντίθεση η θεωρία περί φυσικής κοινωνικής ανισότητας.Παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες. […] Υπηρετούμε ένα βασικό στόχο: να αλλάξουμε την πραγματική εικόνα σε επίπεδο καθημερινότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17 Ο Παύλος συναντά τον Σπύρο για να μάθει για το συμβάν στο Εργατικό Κέντρο και...