Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Και νεκρούς… ανασταίνει ο ΕΝΦΙΑ! Στέλνουν «ραβασάκια» σε νεκρούς και πολίτες χωρίς ακίνητα

Ο ΕΝΦΙΑ και… νεκρούς ανασταίνει! Τα παράδοξα με το φόρο που αρχικά θα… καταργούνταν και στη συνέχεια θα άλλαζε με ένα δικαιότερο δεν έχουν τέλος.
Ακόμη και νεκροί καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ενώ τα «ραβασάκια» που δεν έχουν ακίνητη περιουσία!

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εδώ λίγες εβδομάδες… πέφτουν βροχή. Ωστόσο αποδεικνύεται πως ο φόρος ακινήτων… πέφτει επί δικαίων και αδίκων.

Τα παραδείγματα που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» είναι χαρακτηριστικά.

«Ραβασάκι» για να πληρώσει το χαράτσι πήγε ακόμη και σε γυναίκα που έχει φύγει από τη ζωή εδώ12 χρόνια!
Η διασταύρωση στοιχείων αποδεικνύεται όμως ανύπαρκτη και από το γεγονός ότι το ακίνητο το οποίο αξιολογήθηκε και φορολογήθηκε με 165,45 δεν υπάρχει εδώ και επτά χρόνια. Στη θέση του μάλιστα υπάρχει πολυκατοικία καθώς οι κληρονόμοι της γυναίκας το έδωσαν αντιπαροχή!

Ένα δεύτερο παράδειγμα του μπάχαλου που επικρατεί είναι και το ειδοποιητήριο που πήρε ένας επαγγελματία με έκπτωση μάλιστα 50%. Ο άνθρωπος αυτός αν και καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, έχει μηδενικό Ε9, ουσιαστικά καλείται να πληρώσει για… αέρα!

Δεν είναι όμως μόνο οι ακραίες αυτές περιπτώσεις που εγείρουν μεγάλα ερωτήματα για την αξιοπιστία του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά.

Ήδη είναι πολλοί αυτοί που διαπιστώνουν μεγάλες διαφορές στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν φέτος σε σχέση με πέρυσι. Και επειδή πλησιάζει η 29η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, οι φορολογούμενοι οφείλουν να διπλοτσεκάρουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους υπολογισμούς της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη ή αναντιστοιχίες υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ώστε να προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ