Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΜΑΤΙΑ: Τίποτα δεν τέλειωσε για τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη

Μια νέα στήλη ξεκινάει από σήμερα το logiastarata.gr με τίτλο ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΜΑΤΙΑ έχοντας ως θέμα τον σχολιασμό της επικαιρότητας για τα θέματα του ΠΑΟΚ.

Τη στήλη υπογράφει ο “ασπρόμαυρος” και θα ασκεί κριτική σε όλους: στους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, στα κακώς κείμενα του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά κυρίως στις αδυναμίες του δικεφάλου που δεν τον αφήνουν να πετάξει τόσο ψηλά όσο είναι η τεράστια δυναμική του.

Πάμε για το πρώτο άρθρο.

Ξεκίνημα της νέας μας στήλης μετά από την απογοητευτική ισοπαλία στη Ριζούπολη κόντρα σε έναν ψυχωμένο και πολύ καλά οργανωμένο Απόλλωνα που όμως δείχνει ακόμα πολύ μέτριος και επιπλέον έπαιζε με δέκα παίκτες για 60 λεπτά.

Ο ενθουσιασμός που είχε προκληθεί από τις εντυπωσιακές μεταγραφές κόπασε απότομα απόψε σε ένα ακόμη άσχημο αποτέλεσμα στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση στην ομάδα, ούτε ξενέρωμα στους φιλάθλους.

Όσοι παρακολουθούμε και σχολιάζουμε περί ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια έχουμε κατανοήσει ότι στο ποδόσφαιρο (αλλά και στα άλλα ομαδικά αθλήματα) δεν κερδίζουν τα ρόστερ από μόνα τους. Θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπάρχει μια συμπαγής ομάδα που να βγάζει ενέργεια στο γήπεδο, πάθος και θέληση για τη νίκη, να είναι δουλεμένη τακτικά, να έχει αποκτήσει αυτοματισμούς και άλλα πολλά που αυτή την εποχή είναι ξένα για τον ΠΑΟΚ για λόγους που έχουν να κάνουν σίγουρα με τον κακό σχεδιασμό του φετινού καλοκαιριού.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Σίγουρα αν θες να πείσεις ότι πας για πρωτάθλημα θα πρέπει να μάθεις να περνάς από έδρες τύπου Απόλλωνα και πολύ περισσότερο Λεβαδειακού. Φέτος, όμως, με το πρωτάθλημα όπως δείχνουν τα πράγματα να παίζεται με καθαρούς όρους, όλες οι ομάδες θα κάνουν γκέλες και θα χάνουν βαθμούς.

Τα προηγούμενα χρόνια της παράγκας αρκετές από τις λεγόμενες μικρές ομάδες είτε είχαν επιλέξει να είναι σε…άρματα ισχυρών, είτε θεωρούσαν χαμένα 2 παιχνίδια κόντρα στον σχεδόν βέβαιο πρωταθλητή και επέλεγαν να ξεκουράσουν παίκτες, να δηλώσουν σ αυτά τα μας την έκτιση τιμωριών από κάρτες και γενικά να στρέψουν την προσοχή τους αλλού, αφού μόνο κόστος θα είχαν χτυπώντας 2 παιχνίδια σχεδόν σίγουρα χαμένα.

Τη σεζόν που διανύουμε όμως είδαμε τον Ολυμπιακό να μένει με 10 παίκτες κόντρα στη Λαμία (πράγμα αδιανόητο άλλες εποχές) και να παίρνει τη νίκη χάρη στην τύχη του και κάνοντας καθυστερήσεις παίζοντας με τους νεοφώτιστους σε ουδέτερο γήπεδο, ενώ και με την Ξάνθη έμεινε στην ισοπαλία. Από την πλευρά της η ΑΕΚ γλίτωσε από μεγάλο κάζο στα Ιωάννινα με τον τοπικό ΠΑΣ να χάνει μοναδικές ευκαιρίες και να φεύγει απογοητευμένος από την ισοπαλία.

Για τον τραγικό Παναθηναϊκό ας μην αναφερθούμε αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τους 0 βαθμούς.

Συνεπώς από την αρχή βλέπουμε ότι όλοι οι “μεγάλοι” δυσκολεύονται, τουλάχιστον εκτός έδρας με τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες κάτι που στην πορεία θα φανεί ακόμα περισσότερο.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι περισσότερες ομάδες θα αλλάξουν αγωνιστικό πρόσωπο στη συνέχεια όταν θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στις ομάδες τους και στο πρωτάθλημα.

Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σχεδόν σίγουρα σε μεγάλο βαθμό στον ΠΑΟΚ που με την είσοδο Βιερίνια, Ελ Καντουρί, Ζαμπράνο και Μαουρίτσιο θα είναι μια άλλη ομάδα.

Αυτό απαιτεί βέβαια αρκετή δουλειά από τον Λουτσέσκου, που η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει θετικά δείγματα στη διαχείριση των αγώνων, ωστόσο δεν μπορούμε να του χρεώσουμε αυτό το αγωνιστικό μπάχαλο της ομάδας, την έλλειψη φυσικής κατάστασης και κάποια άλλα κακώς κείμενα που μάλλον αφορούν τη διοίκηση και τον προηγούμενο προπονητή κ.Στανόγιεβιτς.

Σύντομα, όμως κι ο Λουτσέσκου θα πρέπει να παρουσιάσει έργο γιατί δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουμε σημαντική βελτίωση για πολύ ακόμα.

Από την πλευρά τους οι φίλοι του δικεφάλου πρέπει να στηρίζουν την ομάδα και τον προπονητή και να δώσουν πίστωση χρόνου.

Σε ότι αφορά το μέλλον ελπίζουμε να μην βλέπουμε για πολύ ακόμα τον ποδοσφαιριστή Κάμπος βασικό μέλος της ενδεκάδας, ένας παίκτης που εκτός από την μαχητικότητά του και την σωστή τακτική συμπεριφορά του 9 στις 10 φορές μπερδεύεται μόνο του στην καλύτερη περίπτωση ή μπερδεύει και τους συμπαίκτες του. Είναι αδιανόητο σε ομάδα που θέλει να διεκδικήσει πρωτάθλημα να παίζει ως επιθετικός παίκτης που αδυνατεί να απειλήσει είτε με γκολ είτε με ασίστ.

Σύντομα θα πρέπει στα άκρα της επίθεσης να παίζουν Βιερίνια, Μακ με εναλλακτικές τον πολύ ελπιδοφόρο Λημνιό και μόλις επιστρέψει τον Μυστακίδη. Να θυμίσω ότι ο περσινός ΠΑΟΚ του Ίβιτς που αναπολούν οι περισσότεροι έκανε ένα καταπληκτικό δίμηνο την περασμένη σεζόν από τότε που ο Σέρβος κόουτς άρχισε να δίνει σοβαρές ευκαιρίες στον Μυστακίδη.

Σε ότι αφορά τα δύο νέα αποκτήματα στα χαφ η εικόνα του Ελ Καντουρί είναι σχετικά θετική και δείχνει πιο έτοιμος από τον Μαουρίτσιο που ήταν απογοητευτικός, αλλά πέρα από ανέτοιμος έδειχνε και να μην γνωρίζει το παιχνίδι των συμπαικτών του.

Προβλημάτισε και ο Κάνιας που μετά τον τραυματισμό του δεν έχει επανέλθει σε υψηλά στάνταρντ.

Να πούμε δυο λόγια και για τις άλλες ομάδες.

Ο Ολυμπιακός παρά το ότι δείχνει μια πιο καλή εικόνα από τον ΠΑΟΚ είναι αναμενόμενο να βελτιωθεί αρκετά στη συνέχεια καθώς έχει κι αυτός πάρα πολλούς νέους παίκτες και προπονητή και λογικό είναι όταν δέσει η ομάδα να είναι σαφώς καλύτερος. Θα έχει όμως να διαχειριστεί τα 3 παιχνίδια την εβδομάδα για πρώτη φορά με ανταγωνιστικές ομάδες κάτι που δεν του έχει ξανασυμβεί, ενώ εμφανίζει κενά στην αμυντική του γραμμή. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί αμυντικά ο Ολυμπιακός κόντρα σε Μπάρτσα και Γιούβε με αριστερό μπακ τον Κούτρη και δίδυμα στα στόπερ που μάλλον προκαλούν ανασφάλεια. Αρνητικό σημείο επίσης ότι ο Αλβανός προπονητής Χάσι φαίνεται να πέφτει κατά καιρούς σε μεγάλα λάθη. Πχ. Να παίζεις με τη Ριέκα στο γήπεδό σου την πρόκριση σε ομίλους και να βαφτίζεις σέντερ φορ τον Μπεν είναι αξιοπερίεργο. Ελπίζω μόνο να του ανανεώσουν γρήγορα το συμβόλαιο γιατί μπορεί να τους αρπάξει καμιά άλλη ομάδα τώρα που θα δουν αυτή την ατραξιόν στο champions league.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της είναι αυτή που είναι. Έχει σαφώς υποδεέστερο ρόστερ από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό αλλά είναι πολύ πιο δεμένη και έτοιμη ομάδα. Από την άλλη έχει τα μικρότερα περιθώρια βελτίωσης. Θα δούμε αν μπορεί να διαχειριστεί τα 3 παιχνίδια την εβδομάδα όχι μόνο σε επίπεδο αγωνιστικής διάθεσης αλλά και τραυματισμών, αφού ήδη έχει πολλά κρούσματα με Σιμόες, Γαλανόπουλο, Τσιγκρίνσκι κλπ και το ρόστερ είναι πολύ φτωχό.

Ο Παναθηναϊκός λογικά θα βελτιωθεί αρκετά εκτός αν αρχίσουν να πλακώνονται μεταξύ τους οι Λάτιν επιθετικοί που έχει φέρει και τους είδαμε να ρίχνουν μπινελίκια ο ένας στον άλλο προχθές στην Κέρκυρα. Αν συμβεί αυτό ή αν τραυματιστούν δεν προφταίνει ούτε για πεντάδα, γιατί οι εναλλακτικές που έχει δηλ. Άλτμαν και Μόλινς δύσκολα θα έπαιρναν φανέλα βασικού ακόμα και σε ομάδες τύπου Πλατανιά, Απόλλων, Λάρισας κλπ.

Οι μικρομεσαίοι όσο περνά ο καιρός θα είναι καλύτεροι και θα βάζουν πιο δύσκολα εμπόδια στους μεγάλους. Ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ ο Απόλλων Σμύρνης πχ έχει πραγματοποιήσει 18 μεταγραφές κι ακόμα ο προπονητής του δεν έχει βρει καν ένα βασικό κορμό αφού σε κάθε παιχνίδι έχει σημαντικές αλλαγές στην ενδεκάδα. Κόντρα στον ΠΑΟΚ σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι (ήττα από τον Πανιώνιο) είχε 5-6 αλλαγές στη βασική ενδεκάδα. Αρκετοί από τους νέους παίκτες είναι αξιόλογοι κι αν ο Μάντζιος καταφέρει να τους δέσει τότε θα δυσκολέψει και τις υπόλοιπες ομάδες στη Ριζούπολη.

Αρκετές μεταγραφές έχουν κάνει κι άλλες ομάδες όπως ο Πλατανιάς, η Λαμία κλπ και πιθανότατα θα είναι πιο ισχυροί συνέχεια.

Συμπερασματικά τίποτα δεν έχει κριθεί, δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση από τους φίλους του ΠΑΟΚ αν και είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια στα οποία η ομάδα παρουσιάζει κακή εικόνα ωστόσο θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον προπονητή να δείξει τη δουλειά του τουλάχιστον ως την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει όχι να είναι απόλυτα έτοιμη η ομάδα, αλλά τουλάχιστον να υπάροχυν ορατά σημάδια βελτίωσης.

Ο Ασπρόμαυρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ