Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντρίκος Παπανδρέου: Τσίπρας – Αντρέας; Καμία σχέση…

«Η προσπάθεια να ταυτιστεί αυτή η οπισθοδρομική πολιτική νομίζω ότι κάνει ζημιά στην εικόνα και στην ιστορία του Ανδρέα» εκτιμά ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

«Οι ενέργειες και όλη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν έχουν κατά ελάχιστη σχέση με τον Ανδρέα» σχολίασε ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Αντρίκος Παπανδρέου, αναφορικά με το πρόσφατο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκρίνει εαυτόν με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως τόνισε, πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, αντάξια της εποχής των ψευδών ειδήσεων. «Η προσπάθεια να ταυτιστεί αυτή η οπισθοδρομική πολιτική νομίζω ότι κάνει ζημιά στην εικόνα και στην ιστορία του Ανδρέα» σημείωσε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1, εξήγησε: «Λέει ο Τσίπρας ότι ο Ανδρέας δεν έκανε αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση, όμως ο Ανδρέας στην αντιπολίτευση υποσχέθηκε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ως κυβέρνηση εφάρμοσε πολλές από αυτές. Ενδεικτικά να θυμίσω τη δημιουργία του ΕΣΥ, το νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, που τότε αποτελούσε επανάσταση κατά ενός κλειστού συστήματος εδρών, το οικογενειακό δίκαιο που ήταν από τα πιο προηγμένα διεθνώς».

Μάλιστα, ο Αντρικός Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ακόμα και σε ζητήματα που συχνά αναφέρονται ότι δεν εφάρμοσε, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, ο Ανδρέας χρησιμοποίησε αυτή τη σκληρή στάση για να ενισχύσει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας, που μέχρι τότε δεν είχε καν φωνή και να φέρει σημαντικά κέρδη από την ΕΕ και την Ελλάδα και την Μεσόγειο».

Κάνοντας την αντιδιαστολή Ανδρέα Παπανδρέου – Αλέξη Τσίπρα, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ο Ανδρέας γενικότερα ενδιαφερόταν για την ουσία και χρησιμοποιούσε τα σύμβολα για να κερδίζει μάχες. Ο Ανδρέας επίσης πήρε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, αναγνώρισε την αντίσταση και ένωσε τους Έλληνες, προάγοντας μια βαθιά πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Τσίπρας στην αντιπολίτευση ανέβηκε στην εξουσία με κυρίως μια υπόσχεση, το σκίσιμο των μνημονίων, ενώ ήξερε πως δεν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό. Πήρε ένα βαθιά τραυματισμένο λαό και ενίσχυσε την οργή και το διχασμό. Πολλές ενέργειες της κυβέρνησης αμφισβητούν και αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία του Τύπου. Όπου μπορεί μάχεται κατά των μεταρρυθμίσεων και ίσως η μοναδική μεταρρύθμιση με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος για την Παιδεία, που πρακτικά είναι μια τραγική επιστροφή στο παρελθόν. Σε αντιδιαστολή με τον Ανδρέα, η τωρινή κυβέρνηση δίνει μάχες για τα σύμβολα και όχι για την ουσία».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι προέβη ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη σύγκριση, ο Αντρίκος Παπανδρέου απάντησε: «Πιστεύω ότι ο συμβολισμός και τα μεγάλα επιτεύγματα του Ανδρέα είναι κάτι που θα ήθελε να ενστερνιστεί και να γίνει αυτή η ταύτιση. Έχει πολλά να ωφεληθεί κάποιος από την θετική παρουσία του Ανδρέα και τα μεγάλα έργα του».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι με αυτή την τακτική του ο κ. Τσίπρας προσβάλλει ή τιμά τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αντρίκος Παπανδρέου σχολίασε: «Σίγουρα, στο βαθμό που οι ενέργειες και όλη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας έχουν κατά ελάχιστη σχέση με τον Ανδρέα, η προσπάθεια να ταυτιστεί αυτή η οπισθοδρομική πολιτική νομίζω ότι κάνει ζημιά στην εικόνα και στην ιστορία του Ανδρέα. Γι’ αυτό έχει σημασία κανείς να θυμηθεί τι ήταν πραγματικά αυτό που έκανε, πως ήταν ο Ανδρέας ο άνθρωπος των αλλαγών, ο άνθρωπος που κοίταζε μπροστά, που εξελισσόταν με τις ανάγκες του τόπου και όχι κάποιος ο οποίος οραματιζόταν μια επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο πλέον δεν υπάρχει».

Όσο για το πώς πιστεύει ότι θα διαχειριζόταν τη σημερινή κρίση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αντρικός απάντησε: «Το γεγονός ότι ο Ανδρέας ήταν σπουδαίος οικονομολόγος και επίσης είχε πάρα πολύ καλή αντίληψη της σημασίας των συμμαχιών στο διεθνές επίπεδο πιστεύω ότι στην ΕΕ θα έδινε τη μάχη με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, για ουσιαστικές αλλαγές και νομίζω ότι θα μπορούσε καταρχήν δεχόμενος πολλές από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, να είχε κάνει τον κατάλληλο συμβιβασμό που θα μπορούσε και να προχωρήσει η Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση και παράλληλα να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρώπη ώστε να πετύχει τις καλύτερες συνθήκες απέναντι σε σχέση με το χρέος και το δάνειο».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και αν γνωρίζει ότι προτίθεται να διεκδικήσει ο Γιώργος Παπανδρέου την ηγεσία

«Δεν έχω κάποια εκτίμηση ούτε πληροφόρηση για το τι σκέφτεται να κάνει ο Γιώργος. Αυτό συμβαίνει συχνά, ακούει πολλούς, αλλά όταν παίρνει αποφάσεις, τις παίρνει τελευταία στιγμή και μόνος, οπότε όλοι μας καμιά φορά είμαστε έκπληκτοι με τις αποφάσεις -είτε θετικά είτε αρνητικά. Γενικά για το εγχείρημα πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και την πρόοδο να ξαναδημιουργηθεί μια ισχυρή κεντροαριστερή δύναμη και ελπίζω πως αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ τον κύκλο του και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, ο Αντρίκος Παπανδρέου απάντησε: «Δεν με απασχολεί εμένα τόσο πολύ το θέμα της διατήρησης συμβόλων αυτών καθ’ εαυτών, νομίζω ότι τα σύμβολα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή πιθανόν να έχουν χάσει την αξία τους άλλες φορές όχι αλλά επί της ουσίας θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή ένας νέος χώρος στο βαθμό που ο συμβολισμός του ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια να αξιοποιηθεί, στο βαθμό που θα το εμποδίσει θα το εμποδίσει θα το ξεπεράσει. Δεν δίνω την έμφαση εκεί εγώ προσωπικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ