Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ θα χαθούν με το νέο κόμμα

Εάν τον Οκτώβριο υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την αγωγή της ΑΤΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υποχρεούται, με βάση τον νόμο, να κληρονομήσει τα υπέρογκα χρέη του πολιτικού σχήματος το οποίο θα διαδεχτεί

Θ α αρχίσουμε το σημερινό δημοσίευμα με ένα κουίζ: Αν ένα κόμμα, που χρωστά σε τράπεζα ένα δάνειο για το οποίο έχει βάλει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που παίρνει από το κράτος και η οποία είναι ανάλογη της κοινοβουλευτικής δύναμης, διαλυθεί ή βρεθεί εκτός Βουλής ή μετασχηματιστεί σε έναν άλλον πολιτικό σχηματισμό, ποιος θα πληρώσει το δάνειο; Ποιος είναι υπεύθυνος και έχει εγγυηθεί με την περιουσία του; Η τράπεζα εναντίον ποίου θα στραφεί;

Κανείς δεν είναι υπεύθυνος και η τράπεζα δεν μπορεί να στραφεί εναντίον κανενός προσώπου ή της περιουσίας αυτού. Ναι, κανείς δεν είναι υπεύθυνος λόγω της ιδιοτυπίας των κομμάτων στο ελληνικό δίκαιο.

Ας έρθουμε τώρα στο μεγαλύτερο οικονομικό και, προπαντός, πολιτικό σκάνδαλο (θα φανεί στη συνέχεια η πολιτική διάσταση) με τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας από την Αγροτική Τράπεζα. Η εν λόγω τράπεζα, όπως έχουμε αποκαλύψει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, δόθηκε «προίκα» στην Τράπεζα Πειραιώς και ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό ήταν για να χαθεί η διαδρομή των πολιτικών ευθυνών, οι οποίες είναι τεράστιες και δεν περιορίζονται μόνο στη δανειοδότηση των κομμάτων με 202.000.000 ευρώ.

«Παρκαρισμένα», λοιπόν, τα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το δώρο των πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν επρόκειτο να βγουν στην επιφάνεια ποτέ. Τι στο καλό; Θα αναζητούσε 202 ψωροεκατομμύρια η Πειραιώς, όταν της δώρισαν 7,5 δισ. ευρώ;

Μόνο που λογάριαζαν χωρίς την αγωγή που είχε καταθέσει η ΑΤΕ λίγες μέρες προτού τη χωρίσουν σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα και δωρίσουν την «καλή» στην Τράπεζα Πειραιώς. Τη συγκεκριμένη αγωγή αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «κυριακάτικη δημοκρατία». Η αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αν η δίκη διεξαχθεί και τα κόμματα καταδικαστούν, θα μπορέσει η διάδοχος τράπεζα να εισπράξει τα χρήματα;

Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί άρχισαν οι διεργασίες για τη σύσταση της Κεντροαριστεράς και, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα συμμετάσχει ο νέος φορέας και όχι το ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι την επιχορήγηση θα πάρει το νέο σχήμα και όχι, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ που εγγυήθηκε τα δάνεια με την κρατική επιχορήγηση. Αρα τα δάνεια θα βρεθούν χωρίς την παραμικρή εγγύηση, έστω και αυτή τη γλίσχρη επιχορήγηση που παίρνει το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική συρρίκνωσή του (στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε κάτι που είπε ο τελευταίος διοικητής της ΑΤΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Οταν ρωτήθηκε ο Θόδωρος Πανταλάκης πότε θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τα δάνεια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., απάντησε, όταν θα καταφέρουν να έχουν την κοινοβουλευτική δύναμη που είχαν στο παρελθόν»).

Συνέπεια

Τότε, εναντίον ποίου θα μπορέσει να στραφεί η ενάγουσα τράπεζα; Εναντίον κανενός και πολύ απλά έχει χάσει τα χρήματα! Να λοιπόν και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράπλευρη συνέπεια του μετασχηματισμού της Κεντροαριστεράς, χωρίς βεβαίως να υποστηρίζουμε ότι γίνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Θα πρόκειται, όμως, για παράπλευρη απώλεια, για να χρησιμοποιήσουμε έναν πολεμικό όρο των τελευταίων χρόνων, των χειρουργικών πολεμικών επεμβάσεων.

Και ξέρετε πόσα κεφάλαια είχε ανάγκη η Αγροτική για να κριθεί βιώσιμη και να μην κλείσει, προκαλώντας ζημιά 9,5 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους με την επιλογή της παραχώρησης στην Πειραιώς; Μόλις 3,94 δισ. ευρώ.

Το αποκαλύπτει η ίδια η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου 2012, όταν αποφάσισε να κλείσει την ΑΤΕ.

Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι η τράπεζα «έπρεπε να έχει επιπλέον των υφισταμένων ίδια κεφάλαια ύψους 3.945.061.000 ευρώ».

Και, όπως αναφέρει στη δεύτερη παράγραφο, λόγω «της αδυναμίας του πιστωτικού ιδρύματος να προτείνει σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής του επάρκειας, καθώς και αδυναμίας του βασικού μετόχου να καλύψει την ως άνω απαιτούμενη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων…», μπαίνει λουκέτο, χωρίζεται σε «κακή» και «καλή» τράπεζα και δωρίζεται στην Πειραιώς αντί… πινακίου φακής (95.000.000 ευρώ).

Και δείτε το μέγεθος της κομπίνας που αποκαλύπτει ότι για λόγους συγκάλυψης των δανείων των κομμάτων και των πολιτικών και κομματικών φίλων διαλύθηκε η ΑΤΕ.

Λοιπόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αδυναμία να καλύψει τα 3,94 δισ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά έχει τη δυνατότητα να πληρώσει 9,48 δισ. ευρώ για να πάει η Αγροτική στη στοργική για τα κόμματα και τους πολιτικούς «αγκαλιά» της Πειραιώς, γιατί τόσο κόστισαν οι «προίκες» και τα «πανωπροίκια» στον ελληνικό λαό.

Και τώρα βεβαίως τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει να διερευνήσει όλα αυτά τα σκανδαλώδη δάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα δάνεια 2 δισ. ευρώ περίπου 200 συνεταιρισμών που βρίσκονται στην «κακή» τράπεζα μόνο ένα εξυπηρετείται.

Και η σκανδαλώδης εύνοια προς τους συνεταιρισμούς συνεχίζεται ακόμα και σήμερα από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν θέλει να σπάσει… αβγά.

Και 1.300 (απλήρωτες) χορηγήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ σε πολιτικούς φίλους!

Αλλά η πολιτική διάσταση του σκανδάλου δεν περιορίζεται στα δάνεια των δύο κομμάτων καθεαυτά. Επεκτείνεται και στα δάνεια που έδωσε η ΑΤΕ από το 2000 έως το 2011 σε πολιτικούς και κομματικούς φίλους. Πρόκειται για 1.300 δάνεια συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία χάθηκαν, αφού χορηγήθηκαν χωρίς τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνη 27 υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας εκείνων των χρόνων. Τον Παναγιώτη Νικολούδη τον θυμάστε;

Για τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς των πρώτων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε, ο οποίος πριν από δύο χρόνια και ύστερα από έρευνα παρέδωσε στη Δικαιοσύνη ένα πόρισμα για τα 1.300 αγύριστα δάνεια, τα οποία κόστισαν στην ΑΤΕ 5 δισ. ευρώ (λιγότερα από τα κεφάλαια που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία δεν έγινε ποτέ για να παραδοθεί στην αγκαλιά της Πειραιώς).

Στην ανακοίνωσή του ο τότε υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς μεταξύ άλλων έγραφε: «Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ‟σκάνδαλο της ΑΤΕ δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω (σ.σ.: 2000 ως 2011).

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ηταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.

Ηταν, τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (αγροτικοί συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ