Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με τους πλούσιους ή με την Οικονομία;




Η εξαγγελία για συντελεστή 20% επί των κερδών και στο 5% ο φόρος επί των μερισμάτων


Φόροι ύψους 103 εκατ. ευρώ προέκυψαν από τη διανομή μερισμάτων των εισηγμένων εταιρειών, συνολικού ύψους 1,04 δισ. ευρώ το 2016.
Το καθαρό ποσό που … έφθασε στους μετόχους περιορίσθηκε οριακά πιο χαμηλά από τα 900 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία προήλθαν χάρη στον συντελεστή 15%.
Στο ενδεχόμενο να μειωθεί στο 5% και το ποσό προς διανομή προς τους μετόχους – επενδυτές, να παραμείνει στο 1 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ.
Ο συνδυασμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης της κερδοφορίας από το 29% στο 20% θα συμβάλει στην ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής των εισηγμένων εταιρειών. Παράδειγμα τα προ φόρων κέρδη ύψους 100 εκατ. ευρώ με συντελεστή 29%, η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να αποφασίσει τη διανομή των καθαρών κερδών που διαμορφώνεται στα 71 εκατ. ευρώ.
Με φορολογικό συντελεστή στο 20% η εταιρεία θα είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη περίπτωση, τα 71 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως μέρισμα, τα φορολογικά έσοδα με συντελεστή 15%, ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ.
Στο ενδεχόμενο να φορολογηθούν με συντελεστή 5% στα κρατικά ταμεία θα μπουν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.
Όταν όμως γίνει, ο συνδυασμός με το φορολογικό συντελεστή να υποχωρήσει στο 20%, οι επενδυτές θα μοιρασθούν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ και από τη διαφορά του φόρου και με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%, προκύπτει επιπλέον ποσό των 8 εκατ. ευρώ προς διανομή στους μετόχους.
Με δύο απλές κινήσεις οι επενδυτές γεμίζουν τις τσέπες του με εκατομμύρια ευρώ.
Τα οικονομικά οφέλη γίνονται πιο εμφανή, όταν στην περίπτωση του παραδείγματος η εταιρεία με προ φόρων κέρδη στα 100 εκατ. ευρώ, διαθέτει βασικό μέτοχο που κατέχει το 35% της εταιρείας ή σε άλλη περίπτωση το 25%.
Οι βασικοί μέτοχοι με αυτά τα δύο δεδομένα, αν εφαρμοστούν από τον εν δυνάμει πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα «αυγατίσουν» τα χρήματά τους σε χρόνο ρεκόρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι εταιρεία που δίνει μέρισμα 50 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος κατέχει το 25% των μετοχών, εισπράττει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Με τη μείωση των συντελεστών στο 20% για τα κέρδη των επιχειρήσεων και στο 5% ο φόρος των μερισμάτων, ο βασικός μέτοχος θα σημειώσει αύξηση των εισοδημάτων έως 6 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα από τα μερίσματα τα οποία σήμερα έχουν φορολογηθεί με συντελεστή 15%, θα προστεθούν στο εισόδημα του επενδυτή – φορολογούμενου για το οποίο θα κληθεί να πληρώσει 9%, ως εισφορά αλληλεγγύης όταν τα εισοδήματα φθάνουν τα 65.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που είναι υψηλότερα ο συντελεστής εισφοράς διαμορφώνεται στο 10%.
Το κράτος παίρνει από το επενδυτή που έλαβε 1 εκατ. ευρώ από μερίσματα το ποσό των 250.000 ευρώ χωρίς να έχει αναλάβει κανένα οικονομικό ρίσκο.
Οικονομολόγοι λένε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η φορολογία έχει πιάσει ταβάνι και δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει η οικονομία με φορολογικούς συντελεστές που φθάνουν στα ύψη.
Το επόμενο επιχείρημα των επιχειρηματιών όπως και των οικονομολόγων είναι ποιος να επενδύσει όταν το κράτος σου παίρνει τα 75 στα 100 ευρώ;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnjews.gr

www.bankingnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ