Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προ των πυλών ο «μεγάλος αδελφός» της εφορίας

Έως την προσεχή Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία οι τράπεζες προκειμένου να αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συγκεκριμένα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να σταλούν και τα πρώτα στοιχεία καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που βρίσκονται σε 54 χώρες του εξωτερικού, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα ακολουθήσουν και άλλες 30 χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα με νόμο έχει πλέον ενταχθεί στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτων που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούνται οι πολίτες.

Με βάση την εν λόγω συμφωνία, οι ελληνικές αρχές σύντομα θα λάβουν στοιχεία για καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορούν:

* Καταθετικούς λογαριασμούς.

* Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

* Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

* Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

* Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

* Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία θα γίνεται διασταύρωση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει το σύνολο του εισοδήματός τους.

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ