Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκλογές ανάδειξης προέδρου: Όσα «έπαθε» η ΝΔ και δεν «έμαθε» το ΠΑΣΟΚ

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 2015 όταν οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και η Νέα Δημοκρατία, που υποτίθεται θα εξέλεγε εκείνη την ημέρα το νέο της αρχηγό, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φιάσκο: το υποτιθέμενο μηχανογραφικό σύστημα της Infosolutions ουδέποτε λειτούργησε και οι εκλογές τελικά αναβλήθηκαν.

Είκοσι ημέρες αργότερα, όμως, στις 20 του Δεκεμβρίου η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιούσε ξανά την εκλογική διαδικασία, με την υποστήριξη της εταιρείας Vodafone, η οποία και επιστρατεύτηκε προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο η πληγή που άνοιξε στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χθες, η ίδια εταιρεία δήλωσε ανέτοιμη για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου φορέα τηςκεντροαριστεράς, προτείνοντας αυτές να διεξαχθούν, αντί του Νοεμβρίου, τον Φεβρουάριο του 2018. Παρά το γεγονός ότι η τιμή που προσέφερε και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια (περί τις 900.000 ευρώ), η θέση της εταιρείας ότι δεν προλαβαίνει πριν το Φεβρουάριο προκάλεσε έκπληξη, δεδομένης και της προϊστορίας με τις εκλογές της Ν.Δ.

Όπως προκύπτει, η Vodafone, ουσιαστικά, αρνήθηκε «ευγενικά» την εμπλοκή της στη διαδικασία εκλογής, όχι γιατί δεν έχει την τεχνική επάρκεια – το απέδειξε ήδη – αλλά γιατί στις κάλπες της κεντροαριστεράς απουσιάζει κάτι που υπήρχε στις κάλπες της κεντροδεξιάς: η συναίνεση των υποψηφίων Προέδρων.

Η Ν.Δ. βαριά τραυματισμένη από το φιάσκο του Νοεμβρίου, με τους τότε διεκδικητές Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα να ζητούν την παραίτηση Μεϊμαράκη και τον τότε Γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκο να δέχεται τις επιθέσεις όλων για το μπάχαλο, κατάφερε να συμφωνήσει τουλάχιστον στο πώς θα επαναλάβει την εκλογή. Παρά την αρχική πίεση για κάλπες στις 6 Δεκεμβρίου και τις δημόσιες δηλώσεις Τζιτζικώστα για «13 Δεκεμβρίου διότι κινδυνεύει η ενότητα», οι κάλπες τελικά στήθηκαν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2015, στις 20 Δεκεμβρίου, με την, όχι εύκολη πάντως αλλά υποχρεωτική, συμφωνία και των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Παρεμπιπτόντως, την 20η Δεκεμβρίου είχε θέσει, εξ αρχής, η Vodafone ως ενδεδειγμένη ημερομηνία για τις γαλάζιες κάλπες.

Το πάθημα της Ν.Δ., δηλαδή το αρχικό φιάσκο που ανάγκασε τους πάντες να συμφωνήσουν στη διαδικασία, όπως φαίνεται δεν έγινε μάθημα για το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί ο νέος φορέας. Και τούτο διότι, η διαδικασία εκλογής έχει μετατραπεί, παρά τις προσπάθειες της επιτροπής Αλιβιζάτου, σε τεχνική και πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των υποψηφίων καθώς άλλοι προκρίνουν παραδοσιακή εκλογή, άλλη θέλουν μηχανογράφηση, κάποιοι άλλοι ζητούν ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών, χωρίς φυσική παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα.

Αυτή η συγκρουσιακή πραγματικότητα του νέου φορέα είναι που κάνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αρνούνται, επί της ουσίας, να αναλάβουν το έργο καθώς ενέχει ο κίνδυνος να βρεθούν, χωρίς λόγο, στη μέσω μίας κεντροαριστερής πολιτικής θύελλας που μόνον καλό δεν θα κάνει στη φήμη τους.

Τα επιτελεία των υποψηφίων αναμένουν και την απάντηση της Wind που είναι η μόνη εταιρεία –πλην της Vodafone– η οποία εξεδήλωσε ενδιαφέρον να αναλάβει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η απάντηση θα είναι διαφορετική…

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ