Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Σκωτσέζικο ντους” στον Κατρούγκαλο


Αποτέλεσμα εικόνας για κατρούγκαλος

Ti θα πει ο Τσακαλώτος όταν οι θεσμοί ζητήσουν εξηγήσεις για το 1 δισ. μείον στις δηλώσεις των επαγγελματιών; Ρωτήστε τον Κατρούγκαλο;

Η ψυχρολουσία (από όποιον προλάβει) στον Κατρούγκαλο δεν πρόκειται να αργήσει. Το πρώτο ντους θα είναι Σκωτσέζικο και θα του το κάνει ο Ευκλείδης.

Γιατί ο Ευκλείδης είναι που πήρε στην πλάτη τον σταυρό μαρτυρίου, των πρωτοβουλιών Κατρούγκαλου να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των επιτηδευματιών των ελευθέρων επαγγελματιών και κάθε αυτοαπασχολούμενου με τα εισοδήματά τους.

Η μεγάλη “εφεύρεση” Κατρούγκαλού να ανακατέψει τις ασφαλιστικές εισφορές με τα εισοδήματα των επαγγελματιών και να κάνει άνω-κάτω το επιχειρείν με τα μπλοκάκια έσκασαν σαν βόμβα στα χέρια του Τσακαλώτου.

Ας πάει τώρα ο Κατρούγκαλος να μαζέψει τα ερείπια από την έκρηξη και να δικαιολογήσει στους θεσμούς τη γκάφα του να συνδέσει εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που δεν γίνεται πουθενά.

Τα συντρίμμια της πρωτοβουλίας του φάνηκαν από τις φετινές δηλώσεις, όπου όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε στο 1 δισ. μείον από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει οι επαγγελματίες του 2016.

Ας το πούνε όπως θέλουνε. Ας το πούνε απροκάλυπτη φοροδιαφυγή. Ας το πούνε κόλπα φυγής εισοδημάτων από το παράθυρο… Ας το πουν, τέλος, έτσι όπως πράγματι είναι. Μείωση εισοδημάτων από τους αυτοαπασχολούμενους γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον για κέρδος όσο το κράτος, είτε με το χέρι Τσακαλώτου είτε με το χέρι Κατρούγκαλου, τους αφαιρεί μέχρι και 60% από τον τζίρο τους.

Στην αγωνία τους, το οικονομικό επιτελείο, να δημιουργήσουν, στα χαρτιά, το φετινό πλεόνασμα του 1,8% και να δρομολογήσουν προοπτική για το 3,5% του 2018 ούτε συνεννοήθηκαν, πάλι, μεταξύ τους ούτε τα έβαλαν όλα στο τραπέζι για να δουν αν θα έχουν πράγματι κέρδος ή που θα φτάσει η χασούρα τους αν δεν τα υπολόγισαν καλά.

Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν τα υπολόγισαν καθόλου καλά με τους επαγγελματίες, με τα μπλοκάκια, με τις εισφορές, με την φοροδιαφυγή αλλά και με τις εξαγγελίες τους “…θα ενισχύσουμε τον επαγγελματία και τον μικρομεσαίο κάνοντας δίκαιη την άδικη ανάπτυξη των άλλων…”.

Και τώρα τους περιμένουν στο τραπέζι, της τρίτης αξιολόγησης, η Τρόικα και οι θεσμοί να τους πουν ότι κάτι δεν πάει καλά αφού δεν μπορούν να μαζέψουν τους φόρους που έχουν λογαριάσει από τα εισοδήματα γιατί έχουν βάλει σε μπελάδες τους επιχειρηματίες και με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όχι μόνο το φοβούνται αυτό αλλά και το τρέμουν (οι κυβερνητικοί συνομιλητές των θεσμών). Απόδειξη οι διαρροές (ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδος) πως θα αποδείξουν στους δανειστές ότι το φορολογικό σύστημα θα αλλάξει για να έλθουν σε άλλο λογαριασμό φόροι και επιβαρύνσεις ώστε να μην φτάνουν στα σημερινά αδικαιολόγητα επίπεδα μέχρι και 60%.

Αν όλα ήταν δίκαια και καλά γιατί αυτή η πρεμούρα; Αν είχαμε δικαιοσύνη στην φορολόγηση των κερδών και στις επιβαρύνσεις γιατί η σκασίλα του υπουργείου Οικονομικών να δικαιολογήσει τις σοβαρότατες μειώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων με τέτοια πάταξη της φοροδιαφυγής που (όπως ισχυρίζεται) έχει επιτύχει χωρίς να συμπιέζει και την ανάπτυξη;

Τελικά δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι και με τον Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ… Πρέπει να αποφασίσει.

Αν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές (που δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει) έχει καλώς ως εδώ. Αν δεν το έχει σκοπό οφείλει να τα βάλει κάτω και να δει αυτά που τις λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Αυτά που της λένε οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτά που της λέει ο ΟΟΣΑ. Εκείνα που της επισημαίνουν οι επενδυτές.

Είναι εντελώς αδύνατον να προχωρήσει η οικονομία χωρίς αναπτυξιακή φορολογική πολιτική. Μόνο με φοροεισπρακτική λογική. Είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με το κράτος αναγκαστικό συνεταίρο μέσα από μεθόδους εγκλωβισμού και αρπαγής.

Η τακτική που επέλεξαν με την δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ τις αυξήσεις στον ΦΠΑ μέσα σε εντελώς στεγνό περιβάλλον από ρευστότητα είναι εις βάρος αυτών των ίδιων των φορολογικών τους στόχων. Και το κλίμα αυτό δεν θα μεταβληθεί επειδή κάποιοι οικονομικοί υπουργοί θα αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό ,που επανήλθε ανάμεσα στις “λύσεις” του Αλέξη Τσίπρα. Η αγορά θεωρεί “λύσεις” σαν αυτές φτηνό θέατρο με ανύπαρκτο σενάριο.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την Έλσα και την...