Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικολογικό έγκλημα στο Σαρωνικό: Τρεις επιστήμονες απαντούν για το πότε θα αποκατασταθεί η καταστροφή

Παρότι, ωστόσο, οι ειδικοί διαμηνύουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα έχει αποκατασταθεί, η αλήθεια είναι, όπως περιγράφεται από επιστημονικά χείλη, ότι θα κάνουμε μήνες, ίσως και χρόνια να κολυμπήσουμε στα νερά του Σαρωνικού και να φάμε ψάρια από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καρύδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξειδικευμένου στην υδατική τοξικολογία, ”τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο μέρος της βλάβης που έχει προκληθεί, δηλαδή όσον αφορά την αναψυχή, δηλαδή το κολύμπι, αυτό σίγουρα θα μπορεί να επιτραπεί στους πολίτες σε 10 μήνες από τώρα. Ωστόσο, δεν γνωρίζω κατά πόσο τα υπόλοιπα συστατικά, που έχουν δημιουργησεί ”ιζήματα” μαζούτ και βρίσκονται, ήδη, στο βυθό θα μπορέσουν να καθαριστούν σύντομα”.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι η αλιεία στην περιοχή θα πρέπει να καταστεί απαγορευμένη για τους επόμενους μήνες. ”Έχουν επηρεαστεί και τα ψάρια και οι τυχόν οστρακοκαλλιέργειες. Δύσκολο πλέον για την περιοχή στο άμεσο μέλλον να βγάλει καλό ψάρι για τον κόσμο, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ για να ξαναφάμε παραγωγή Σαρωνικού”.

Από την δική της πλευρά, η καθηγήτρια Χημείας Κωνσταντινή Σαμαρά, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ μιλά για στο newpost.gr για αποκατάσταση σε βάθος χρόνου: ”Θεωρώ ότι η ζημιά έχει επεκταθεί τόσο και σε ευρύ θαλάσσιο μέτωπο που θα αργήσει να αποκατασταθεί. Τοποθετώ χρονικά την αποκατάτασταση σε μήνες, μπορεί και κάποια χρόνια.

Όσο και αν καθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος της, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έχουν, ήδη, δημιουργηθεί σβόλοι μαζούτ και λάσπης, τα οποία έχουν ”κάτσει” στο βυθό και θα έχουν δυσκολία στο να απομακρυνθούν.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, τα ”αθέατα” συστατικά που έχουν συσσωρευτεί στον θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού, γιατί μπορεί το μεγάλο κομμάτι σταδιακά να καθαριστεί, όμως, θα μείνουν πολλά βλαβερά στοιχεία, τα οποία θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το θαλάσσιο οικοσύστημα.
”Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το σημαντικό μέρος του καθαρισμού γίνεται με μη τοξικές μεθόδους, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει πιθανότα τις βλαβερές συνέπειες” υπογραμμίζει η κ. Σαμαρά.

Τέλος, με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Σαρωνικό Κόλπο ο ερευνητής κ. Θ. Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ”Αρχιπέλαγος”, τονίζοντας ότι επίκειται κίνδυνος εκτεταμένης μόλυνσης, αν δεν λάβουν χώρα ταχύτατες ενέργειες βαθέος καθαρισμού. ”Στην ουσία αυτό που έγινε είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όσα μπορούν να γίνουν στις ελληνικές θάλασσες, όπου κυκλοφορούν καθημερινά 80 πλοία, γιαυτό είναι πολύ σημαντική η έννοια του traffic control” εκτιμά ο κ. Τσιμπίδης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιμπίδης μιλά για πρόσθετη καταστροφή σε περίπτωση που για τον καθαρισμό της περιοχής χρησιμοποιηθούν χημικά: ”Προς το παρόν θεωρώ ότι με ήπια μέσα, νερό και υφάσματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν αργοπορήσουν, ωστόσο, περαιτέρω θα χρειαστούν χημικά, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σημείο”, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν εις βάθος ενέργειες και για τον καθαρισμό του βυθού, η περιοχή θα αποκαθαριστεί πλήρως μετά από 20 χρόνια….

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 Ο Γράντος τραυματίζεται προσπαθώντας να σώσει τον Διονύση, ενώ η Μαρία συγκρούεται με τον Μάρτιν...