Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάθημα… αδιαφορίας από το υπουργείο Παιδείας – Προσέλαβαν αναπληρωτές και τους έστειλαν για… ύπνο σε παραλίες, αυτοκίνητα και σκηνές!

«Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα» δήλωνε χθες το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου από την Αίγινα, όπου έφθασε για τον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Πέρδικας, ενώ δεκάδες αναπληρωτές δάσκαλοι έβρισκαν την ίδια ημέρα μία από τις χειρότερες της ζωής τους. Κι αυτό γιατί ξυπνούσαν στην παραλία της Σαντορίνης και της Μυκόνου, αφού το πρώτο τους βράδυ στα δύο νησιά το πέρασαν με υπνόσακους στην άμμο. Δεν βρήκαν ούτε σπίτι ούτε ξενοδοχείο για να τους φιλοξενήσει. Τα καταλύματα στα δύο νησιά ήταν νοικιασμένα στην πλειονότητά τους ή τα ποσά που τους ζητούσαν να πληρώσουν ήταν αστρονομικά για την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Νέων”, στην παραλία της Σαντορίνης και της Μυκόνου αναγκάστηκαν να κοιμηθούν δεκάδες δάσκαλοι που έφτασαν στην περιοχή των Κυκλάδων με το μεγαλύτερο «κύμα» αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Η περίφημη κάλυψη των κενών στα σχολεία είχε έτσι ένα… μελανό σημείο: Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει 15.000 άτομα σε δύο ημέρες! Ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα, όμως, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας φρόντισαν να συνεννοηθούν με τις τοπικές αρχές ή τα συναρμόδια υπουργεία για τη φιλοξενία ανθρώπων που μάθαιναν σε ποια πόλη θα διδάξουν τρεις ημέρες πριν από τον διορισμό τους.
Υψηλό το κόστος ζωής

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίας της χώρας καταγγέλλουν ότι σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για κατοικία, χωρίς να έχουν καμία μορφή επιδότησης της κατοικίας τους από το κράτος. Φέτος το πρόβλημα κορυφώθηκε και οδήγησε χθες δεκάδες εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν με κατεύθυνση τα δημαρχεία των δύο δημοφιλών νησιών.

«Ειλικρινά δεν έχω βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση ως σήμερα, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη να παραιτηθώ» λέει η Ελένη Μπλάντα, αναπληρώτρια δασκάλα Αγγλικών, που προσελήφθη για να εργαστεί σε σχολείο της Σαντορίνης.

«Έχω μείνει στον αέρα, με ένα αμάξι φορτωμένο, χωρίς να ξέρω πού θα μείνω, ενώ χθες φιλοξενήθηκα για μία ημέρα σε ένα διαμέρισμα με δύο άλλες συναδέλφους μου. Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας σε αυτό που ζούμε», ξεσπάει η Ελένη Μπλάντα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τη δημοσιογράφο των “Νέων”, την πληροφορούν ότι βρέθηκε ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μπορέσει να μείνει προσωρινά με τις δύο συναδέλφους της, ως το τέλος του μήνα. Κάτι που τελικά την ηρεμεί και χαλαρώνει. «Συγχωρείστε με, αλλά δεν έχω ξαναζήσει χειρότερη μέρα στη δουλειά μου», λέει.

Στο νησί έφθασαν προχθές 120 εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων και δημοτικών και αρκετοί ακόμη εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων.

«Πολλοί συνάδελφοί μας χθες έμειναν στην παραλία γιατί δεν είχαν πού να πάνε. Ένα ολόκληρο καράβι έφευγε προχθές από τη Σύρο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έψαχναν να βρουν πού θα μείνουν και όλοι έπαιρναν αρνητικές απαντήσεις. Οι ιδιοκτήτες οικημάτων ή ξενοδοχείων στη Σαντορίνη νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους σε υψηλά ποσά σε τουρίστες για την τουριστική περίοδο» συνεχίζει.

«Είδα ανθρώπους απελπισμένους, να κλαίνε, να μην ξέρουν τι θα κάνουν. Είναι τρόπος αυτός να φέρεται η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς;», αναρωτιέται.
Με ένα μωρό παιδί

Η Αφροδίτη Μ. είναι μητέρα ενός παιδιού ενάμιση έτους και βρέθηκε στη Σαντορίνη με τον άνδρα της που είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δεν υπήρχε τίποτα για να μείνουμε» λέει μιλώντας στα Νέα. «Μας έδειξαν ένα πολύ κακό δωμάτιο που δεν είχαν καν τουαλέτα μέσα. Δεν ξέρω πώς πήγαμε σήμερα στο σχολείο για τον αγιασμό. Πάλι καλά, λέγαμε, που κάναμε τελικά και μπάνιο. Δεν μπορούμε καν να μαγειρέψουμε σωστά για το παιδί μας».

Με παρέμβαση του δήμου Σαντορίνης, στον οποίο κατέφυγαν χθες το πρωί οι εκπαιδευτικοί για να ζητήσουν βοήθεια, η οικογένεια βρήκε τελικά σπίτι για λίγες ημέρες.

«Συνάδελφοι που σήμερα παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους είναι εδώ και ημέρες χωρίς στέγη εξαιτίας της απροθυμίας των ντόπιων να παραχωρήσουν σπίτια ή δωμάτια προς ενοικίαση. Όπου δε, υπάρχουν τέτοια, νοικιάζονται από τέλη Σεπτέμβρη σε τιμές από 500 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 700 ευρώ, την ώρα που ο μισθός ενός αναπληρωτή κυμαίνεται στα 870 ευρώ» λέει σχετικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Φερφύρης.

«Έτσι, οι συνάδελφοι νοικιάζουν με την ημέρα δωμάτια, πόσοι βρουν, κάτι όμως που εκτοξεύει τα ημερήσια έξοδά τους σε ποσά που κυμαίνονται στα 80 ευρώ, σε μια εποχή που το μόνο τους έσοδο είναι το επίδομα των 360 ευρώ του ταμείου ανεργίας», συμπληρώνει.
Σε αυτοκίνητα και σκηνές

Όπως εξηγεί, πολλοί εκπαιδευτικοί, εκτός της παραλίας των νησιών, διάλεξαν λύσεις όπως τα αυτοκίνητά τους ή σκηνές για τις πρώτες ημέρες τους εκεί. Αντίστοιχα προβλήματα εκτός από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο διαπιστώθηκαν χθες στην Κέρκυρα και την Κρήτη.

«Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να καταρρεύσει η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Παιδείας και να αποδειχτεί η αδιαφορία του για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Ο Θόδωρος Διαμαντής, πρόεδρος του συλλόγου αναπληρωτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλώνει στα Νέα ότι «νοικιάζονται αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά κοτέτσια σε τιμές εξευτελιστικές για έναν εκπαιδευτικό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ