Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απίστευτο: Στον «πάγο» το επίδομα τέκνων επειδή οι υπουργοί δεν περιορίζουν τις σπατάλες

Κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 αρνούνται πεισματικά να περιορίσουν τις σπατάλες ακόμη κι όταν τους γίνεται γνωστό ότι σκοπός των εν λόγω περικοπών είναι να εξασφαλιστεί το επίδομα τέκνων.

Με αυτό τον τρόπο φέρνουν επιπρόσθετα σε δεινή θέση τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος έχει αναλάβει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Είτε πετύχει το στόχο του είτε όχι θα δώσει αναφορά στους εκπροσώπους των θεσμών.

Σκοπός των ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών είναι πριν από τις 15 Οκτωβρίου που έρχονται οι εκπρόσωποι των θεσμών να τους πείσει ότι (όπως προβλέπει το μνημόνιο) βρήκε μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης το ποσό που απαιτείται για την ενίσχυση των επιδομάτων τέκνων από τη νέα χρονιά.

Ο στόχος αυτός όμως, υπονομεύεται δόλια από κορυφαίους παράγοντες (κυρίως στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμύνης λένε κυβερνητικές πηγές).
Το έργο της λεγόμενης αξιολόγησης των δαπανών (spending review) εστιάζει στον έλεγχο των καταναλωτικών δαπανών των Υπουργείων (από 5 ως 5,5 δισ. ευρώ συνολικά) με στόχο την εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μνημόνιο η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της σπατάλης πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου ώστε να μην υπάρξουν νέες περικοπές από 1.1.2018 και να ενισχυθούν τα επιδόματα τέκνων.

Kαθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το πού θα περικοπούν κονδύλια θα έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ