Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κούρσα των 60 ημερών για την αξιολόγηση – Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει γρήγορα

Θέλουν να ξεμπερδέψουν». Αυτές ακριβώς τις λέξεις χρησιμοποίησε κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας στη «Νέα Σελίδα» την εκτίμησή του αναφορικά με τις διαθέσεις των Ευρωπαίων, τις προοπτικές της τρίτης αξιολόγησης, καθώς και του τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Του Φοίβου Κλαυδιανού

«Η Μέρκελ θέλει να το κλείσει» ήταν η διατύπωση στο ίδιο μήκος κύματος κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού ως προς τη στάση των Γερμανών στα ίδια θέματα. Οι προβλέψεις αυτές δεν προκύπτουν αυθαίρετα ούτε στηρίζονται αποκλειστικά στις ολοένα και πιο θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες. Τόσο το κλίμα που εισέπραξε στο τελευταίο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και αυτό που εισπράττει στις δικές του συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο και αντικατοπτρίζεται, μάλιστα, και στις πρώτες επαφές σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να έχει ζητήσει να μην υπάρξει μείζον πρόβλημα στη διαπραγμάτευση και η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτό.

Η πρόταση Μακρόν για τη νέα Ευρώπη δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην καγκελάριο να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η ΕΕ, ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες και θα πρέπει να γεφυρωθούν. Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το πολύ μεγάλο επίδικο, είναι λογικό να μην θέλουν το ελληνικό ζήτημα να τους χαλάσει τα σχέδια. Κάνοντας αυτή την ανάλυση, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, ακόμη κι αν στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία έρθουν οι Φιλελεύθεροι, δεν πρόκειται να αλλάξει η βασική γραμμή που έχει χαράξει σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να βγει ιδιαίτερα ισχυρή από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Παρ’ όλα αυτά, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στις δικές της υποχρεώσεις και στην τριπλή ανάγκη για βιασύνη. Πρώτον, για να μην δοθεί καμία λαβή σε όσους επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεύτερον, για να μην φτάσει η αξιολόγηση μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν θα ξεκινήσουν οι τρεις συζητήσεις για χρέος, ΔΝΤ και επόμενη μέρα. Τρίτον, για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα σε οικονομία και αγορές ομολόγων. Με αυτούς τους εξαναγκασμούς, τέθηκε ο στόχος τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο το 80% των προαπαιτουμένων και ως το τέλος του χρόνου -ή το πολύ τον Γενάρη- να έχει κλείσει και η αξιολόγηση.

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν αγώνα δρόμου περίπου 60 ημερών, κάτι που κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προβληματισμός επικρατεί για ζητήματα που δεν υπάρχουν στην αξιολόγηση και θέτει αδικαιολόγητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης της αρμοδιότητάς της ή της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, η ανακίνηση του θέματος έχει ήδη δημιουργήσει επιπτώσεις στην αξία των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα», χαρακτήρισε «ανεύθυνη, άνευ προηγουμένου και άνω ποταμών» τη στάση του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά στα 95 προαπαιτούμενα, αυτό που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες και η απαίτηση πλειοψηφίας 50% συν 1 των εργαζομένων για την κήρυξή τους. Ιδιαίτερα δύσκολο θέμα αναμένεται να είναι επίσης η επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, με μηδενικό όμως δημοσιονομικό αποτέλεσμα (κάποια θα μειωθούν και κάποια θα αυξηθούν).

Τα ενεργειακά είναι ένας ακόμη δύσκολος τομέας και, συγκεκριμένα, η πώληση του 30% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της λιανικής πώλησης φυσικού αερίου (τώρα μέσω των κατά τόπους ΕΠΑ, που αποτελούν θυγατρικές της ΔΕΠΑ).

Τριβές αναμένεται να δημιουργηθούν και για το περαιτέρω άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τέλος, θα εξεταστούν κάποιες επιμέρους διατάξεις νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.

Μια πρώτη ασφαλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα διαμορφωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Νέα Σελίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ