Συνήθως, όταν η εξωτερική φρουρά στην πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου δεν τηρεί τους κανόνες ελέγχου με κάθε τυπικότητα, ο επισκέπτης εντάσσεται στην κατηγορία «ειδικού σκοπού». Η μικρή σχετικά πόρτα, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β΄, που οδηγεί στα «έγκατα» του κυβερνητικού μαυσωλείου, είναι περίπου μισάνοιχτη για τους «ειδικούς επισκέπτες».

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι άνδρες της εσωτερικής ασφάλειας του πετρόκτιστου κτιρίου τούς αναμένουν για να τους οδηγήσουν κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τη συγκεκριμένη μεθοδολογία (μπες-βγες στο Μέγαρο Μαξίμου γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά) ακολουθούσαν, μέχρι πρότινος, εκπρόσωποι πρεσβειών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν οι διαπραγματεύσεις «στράβωναν» και επιτελικά στελέχη των αρμόδιων Αρχών κατά της διαφθοράς.

Όμως, το τελευταίο διάστημα, ινκόγκνιτο διαδρομές στην καθέδρα της κυβερνητικής εξουσίας, από το ισόγειο στον πρώτο, μέσω της εσωτερικής ξύλινης στενής σκάλας, κάνουν ολοένα και περισσότερα πρόσωπα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες που διαβάζουμε στο paraskhnio.gr, για αξιωματούχους της κρατικής μηχανής. Άλλοι τυγχάνουν στελέχη οικονομικών διευθύνσεων φορέων και οργανισμών. Άλλοι, συνηθέστερα, είναι δημόσιοι υπάλληλοι που εντοπίζουν τα «στραβά και τα παράλογα» και θέλουν να τα κοινοποιήσουν στον ανώτατο πολιτικό βαθμό.

«Κίτρινοι» φάκελοι στο Μαξίμου

Οι υποθέσεις που καταλήγουν στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο αμελητέες δεν είναι, διότι συνοδεύονται από έγγραφα και παραστατικά. Όσοι κινούνται πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εικόνα για πολλά ή σχεδόν για όλα. Ορισμένοι από τους κίτρινους φακέλους, που «αναπαύονται» στα συρτάρια του γραφείου του, αφορούν πρόσωπα του δικού του «στρατοπέδου». Και όλα όσα περιλαμβάνονται σε πέντε φακέλους αγγίζουν περιβάλλον υπουργών.

Προβεβλημένοι και λαμπεροί κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται να έχουν αποσπάσει, ήδη, ευμεγέθη οφέλη –νομιμοφανώς. Το πιο περίεργο: Στις ιστορίες αυτές δεν εμπλέκονται παραδοσιακά πολιτικά στελέχη, αλλά πρόσωπα πέραν κάθε υποψίας, τα οποία δεν καταγράφουν ιδιαίτερα μακρά πολιτική σταδιοδρομία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος, που έχουν ενημερωθεί για την έκταση και το βάθος του προβλήματος, αντέδρασαν ψύχραιμα, μπροστά στα καταγγελλόμενα φαινόμενα εσωτερικής διαφθοράς.

Πολιτικοί παρατηρητές με γνώση των όσων διαμείβονται στο παρασκήνιο δεν κρύβουν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός κυβερνητικών στελεχών έχει αλλοτριωθεί πλήρως. Οι ίδιοι παρατηρητές, σχολιάζοντας όσες ή όσους φέρονται να συνδέονται σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και «φαινόμενα αλλοτρίωσης», λένε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «κινητές βόμβες», οι οποίες απειλούν ευθέως τη συνοχή της κυβέρνησης και το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».
Τα «χτυπητά» κρούσματα

Τα «χτυπητά» κρούσματα που περιέχονται σε φακέλους στα χέρια του Τσίπρα και του Καμμένου είναι πέντε. Μόνο σε μία περίπτωση εικάζεται ότι πολιτική προϊσταμένη συγκεκριμένου τομέα υπουργείου διαμοίρασε –έως στιγμής– περίπου 400.000 ευρώ, χωρίς να είναι δυνατόν να διευκρινιστούν τα οφέλη της ίδιας. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, άλλη κυρία φέρεται να έχει βρει τους νομότυπους τρόπους για να κερδίζει «μερίδια» από μεγάλα deals.

Συστηματικά και χωρίς να κινεί υποψίες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επίσης, συνιστούν μία μόνιμη δεξαμενή ρευστότητας, η οποία –σε αρκετές περιπτώσεις– διοχετεύεται σε αρεστούς. Εδώ συζητείται εντόνως πως ο… λογαριασμός ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά, στο επίκεντρο δεν βρίσκεται γυναίκα αλλά άνδρας. Στη νομή φαίνεται ότι έχουν συμμετοχή και οι «από κάτω».
ΜΚΟ και στελέχη

Πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να δημιουργεί, επίσης, η μεθοδολογία ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και οι σχέσεις συγκεκριμένων υπουργών με αυτές, αλλά και με γνωστούς επιχειρηματίες. Σχετικές καταγγελίες περιλαμβάνονται στους φακέλους-φωτιά, που βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού. Βέβαια το κλίμα επιτείνεται, όταν οι καταγγελίες σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης συνοδεύονται και από παραιτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, υπάρχουν παραιτήσεις οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όσοι οικειοθελώς απομακρύνονται από τα στενά επιτελεία υπουργών ή υφυπουργών είτε δεν θέλουν να επωμιστούν ρόλο ντίλερ είτε αρνούνται να αποδεχθούν τα όσα συμβαίνουν. Μεταξύ των αποχωρησάντων είναι και πρόσωπα με ιστορία χρόνων στην Αριστερά…
Προβληματισμός Τσίπρα

Για τα παραπάνω περιστατικά ο πρωθυπουργός διαθέτει λεπτομερή εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδρασή του (για μία και μόνο περίπτωση) εξέπεμπε έντονο (αλλά συγκρατημένο) προβληματισμό. Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά επιμένουν πως ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να καταφύγει σε βεβιασμένες και εν θερμώ κινήσεις. Το να σηκώσει, για παράδειγμα, το ακουστικό του και να απευθυνθεί στους εμπλεκομένους με το ύφος που αρμόζει σε αυτές τις καταστάσεις λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο ίδιος δεν ετοιμάζει την «απάντησή» του. Το ποια θα είναι ακριβώς αυτή ίσως και να φανεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δεν είναι από τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τον εαυτό τους να εκνευριστεί υπέρμετρα –το αντίθετο μάλιστα–, ωστόσο εδώ διακυβεύεται η συνοχή της κυβέρνησης. Εάν η αντίδρασή του ήταν ακαριαία και άμεση (δηλαδή να ζητήσει παραιτήσεις), θα άνοιγε, πιθανότατα, ένας κύκλος επάλληλων και απρόβλεπτων συνεπειών. Και ο πρωθυπουργός συνηθίζει να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι των συνεπειών.
«Τα φαινόμενα αλλοτρίωσης…»

Πάντως, ο κ. Τσίπρας σε δύο τουλάχιστον κομματικές εκδηλώσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει φεισθεί αναφορών σε συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνάδουν με την Αριστερά. Μιλώντας στο 1ο συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Απριλίου 2017 είπε συγκεκριμένα: «Ο αντίπαλος για την Αριστερά είναι άλλος. Είναι τα φαινόμενα αλλοτρίωσης, ο καριερισμός και ο παραγοντισμός, η κυνική αποξένωση από την ιδεολογία και την πολιτική μας. Και απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, πρέπει να είμαστε και να είστε εξαιρετικά αυστηροί».

Σε ανάλογο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όταν του παρουσιάστηκαν τα κατ’ αναλογίαν περιστατικά, δύο από τα οποία αφορούν κομματικά του στελέχη. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος μάλλον αντέδρασε ψύχραιμα, εναρμονιζόμενος πλήρως με τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά πληροφορίες, ο συνήθως εκρηκτικός υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε την αυτοσυγκράτηση, μη εκδηλώνοντας τις πραγματικές προθέσεις του για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που εμφανίζονται να μετέχουν σε κατασκευές νομής. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος φέρεται να εκδήλωσε την απορία του για την ακρίβεια και την ορθότητα των καταγγελιών, υποστηρίζοντας ότι για να ισχύουν καταγγελίες τέτοιου είδους για έναν κυβερνητικό παράγοντα, πρέπει να υπάρχουν «απτά αποτελέσματα». Ωστόσο, οι φάκελοι με τις καταγγελίες υπάρχουν, αλλά είναι άγνωστο αν διερευνώνται ακόμη, προκειμένου να διακριβωθεί το μέγεθος της «ακρίβειας και ορθότητας» των καταγγελιών διαφθοράς ή να τεθούν οριστικά στο αρχείο.

paraskhnio.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top