Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ναυσιπλοΐας στην Θεσσαλονίκη 27-09-2017


ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Συνδέοντας Πλοία, Λιμάνια, Ανθρώπους – η Πύλη της Θεσσαλονίκης»

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 , 15.30-21.00 Ι Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» Δ.Ε.Θ. Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη, ως λιμάνι-πύλη-πόλη έχει την ευκαιρία να μπει ξανά στον χάρτη του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυσιπλοΐας (World Maritime Day) του International Maritime Organization-IMO, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η ΔΕΘ – H.E.L.E.X.P.O συνδιοργανώνουν το συνέδριο «Συνδέοντας Πλοία, Λιμάνια, Άνθρωποι -η Πύλη της Θεσσαλονίκης», την Τετάρτη στις 27 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες ιδέες από ειδικούς της Ελλάδας και της ΕΕ. Η ατζέντα είναι ευρύτατη, καθώς το μήνυμα του συνεδρίου είναι ακριβώς αυτό: η ανάδειξη της πληθώρας των επιλογών και ευκαιριών που φέρει η ενασχόληση με την θάλασσα. Επίσης, θα αναδειχθούν οι νέες δυναμικές που διαμορφώνονται στην πόλη στην νέα εποχή , στην οποία εισέρχεται ο λιμένας της Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυσιπλοΐας του ΙΜΟ στην Θεσσαλονίκη ως ημέρα ετήσιας «συνάντησης» των φορέων της πόλης, ως ημέρα πρόσκλησης-προσέλκυσης ευρωπαϊκών και διεθνών ενδιαφερομένων για θέματα συναφή της θαλάσσιας οικονομίας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζουν με την αιγίδα τους. Τον συντονισμό της διοργάνωσης ανέλαβαν η ομάδα επιστημόνων και επαγγελματιών σχετικά με την θαλάσσια καινοτόμο ανάπτυξη The Blueprints, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Young Entrepreneurs of Thessaloniki –YET και η καινοτόμος πλατφόρμα στρατηγικής επικοινωνίας MADE.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (προϋποτίθεται απαραιτήτως η προεγγραφή) στο email: info@madegroup.co, τηλεφωνικά +306837183477, +306945694887 , ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://worldmaritimeday2017thessaloniki.eventbrite.com.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

15.30-16.00 Εγγραφές

16.00 Έναρξη Συνεδρίου, χαιρετισμοί – ομιλίες επισήμων – διοργανωτών

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: (προς επιβεβαίωση)

International Maritime Organization – IMO video for the World Maritime Day

Χαιρετισμοί Διοργανωτών

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρ. Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΗΕLEXPO-ΔΕΘ

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ Α: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ– Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής,Πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιστήμη και την Tεχνολογία του Μέλλοντος «Το ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη των λιμένων- EFSI- οι χρηματοδοτήσεις για λιμάνια, η τεχνολογία του Blockchain στην ναυτιλία»

Victor Negrescu, Αν.Υπουργός Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπ.Εξ.Ρουμανίας: « Η Ρουμανία στην Προεδρία του Ευρ.Συμβουλίου 2019-στόχοι και ατζέντα για την Μαύρη Θάλασσα» (εισήγηση στα αγγλικά)

Σωτήριος Θεοφάνης, Συντονιστής, Κοινοπραξία DIEP GmbH – Terminal Link SAS – BELTERRA Ltd. : «Στρατηγικές & Προοπτικές Ανάπτυξης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης»

Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος «Το λιμάνι στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας»

Γεώργιος Γιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών «Σκέψεις – απόψεις για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά την ιδιωτικοποίηση»

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δήμος Πειραιά

Ευτυχία Χριστοδούλου, Αρχή Λιμένων Κύπρου (προς επιβεβαίωση)

Αίνη Μιχαηλίδου, Πρόεδρος Propeller Club Thessaloniki, «Λιμάνι Κόμβος Ανάπτυξης»

18.40-19.00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


ΘΕΜΑΤΙΚΗ Β’ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ-ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ- ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: (προς επιβεβαίωση)

Ιωάννης Φωτιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες: «Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία, την τοπικά αγορά και τον πολιτισμό».

Ζωή Γιαννοπούλου, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επίλυσης Συγκρούσεων: «H θετική συνεισφορά της Διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»

Αντώνιoς Μπουτάτης, Λιμενολόγος Μηχανικός , Rogan Associates S.A : «Ανάπτυξη Λιμενικών Υποδομών ΥΦΑ στην Ν.Α. Μεσόγειο, Πρόοδος , Δράσεις και Οφέλη»

Κωνσταντίνος Μοίρας, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc. ΜΟΔ Α.Ε. – Ομάδα Υποστήριξης Δικαιούχων σε Νησιωτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές : «Οι Ευκαιρίες για την Ανάπτυξη μιας Καινοτόμου Σύγχρονης Ναυτιλίας με τα Υφιστάμενα Χρηματοδοτικά Εργαλεία»

Πάρης Τσογκαρλίδης, Δημ. σύμβουλος & π. Αντιδήμαρχος Τεχν.Υπηρεσιών & Πολ/μίας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Επενδυτικός Σύμβουλος & Ηλ/γος Μηχανικός «ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: η «μεγάλη εικόνα» για τη Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης»

Στέλλα Βαρελτζίδου, Βιολόγος – Συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα : «Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα και η σημασία της»

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ηλίας Ορφανίδης, Πρόεδρος North Aegean Slopes S.A.

Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος Α΄Antipollution S.A

Μαρία Λεκάκου, Καθηγήτρια Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν/μιο Αιγαίου «Συνδέοντας τη θάλασσα με την στεριά: γέφυρες εκπαίδευσης, κινητικότητας, επιχειρηματικότητας»

Παναγιώτης Κετικίδης, City College, University of Sheffield «Ιntelligent port logistics, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και η νέα γενιά στελεχών»

Χάρης Δασκαλάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής BCA Group «Η ναυτιλιακή εκπαίδευση ως κλειδί για την καταπολέμηση της ανεργίας»

Δανάη Μπεζαντάκου, Managing Director NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS LTD « Η Γεωπολιτική, η Στρατηγική Θέση της Θεσσαλονίκης, και το Νέο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster του Πειραιά»

Παναγιώτης Δεμέστιχας, Καθηγητής Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Παν/μιο Πειραιά, «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ναυσιπλοΐας μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ετερογενών δεδομένων μεγάλης κλίμακος και ευρυζωνικών επικοινωνιών 5ης Γενιάς»

Chiara Petrioli, Universita di Roma ,” Underwater IoT : a whole new world” (εισήγηση στα αγγλικά «Υποβρύχιο Ίντερνετ: ένας νέος κόσμος» )

Παύλος Γερουλάνος, επιχειρηματίας Kefalonia Fisheries « Θαλάσσια Καινοτομία και παραδοσιακοί τομείς επιχειρηματικότητας: το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2

Δείτε τι θα συμβεί στα πρώτα επεισόδια της νέας τηλεοτπικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2 Επεισόδιο 1 «Σταυροδρόμια» Η δολοφονία της γυναίκας του, δώδεκα...