Πρόσθετα βάρη και νέα μέτρα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος ως γνωστόν θα πρέπει να υλοποιηθεί διαμορφώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,62 δισ. ευρώ έναντι 3,45 (1,9% του ΑΕΠ) που αναμένεται να έχει το 2017 σύμφωνα με τα parapolitika.gr.

Οι ιθύνοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2018 θα εμπεριέχει αλλαγές σε σχέση με τους στόχους που περιελήφθησαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021, δεδομένου ότι αρκετά μακροοικονομικά μεγέθη αναθεωρήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Μάιο όταν και δημοσιοποιήθηκε το Μεσοπρόθεσμο.

Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από το 1,90% του ΑΕΠ εφέτος στο 3,5% του ΑΕΠ (6,615 δισ. ευρώ) το 2018. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως οι άμεσοι φόροι θα διατηρηθούν το 2018 στην περιοχή των 21,5 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα κινηθούν στα 27,5 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ότι δαπάνες σε πρωτογενές επίπεδο θα διαμορφωθούν στα 43, 4 δισ. ευρώ, από 44, 2 δισ. ευρώ εφέτος.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για το 2018, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

- Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

- Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

- Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

-Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών, με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

- Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

- Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

- Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

- Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές, με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

- Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.


+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top