Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η φορο-λοταρία και το έπαθλο των 1.000 ευρώ


Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο

Τον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της κλήρωσης των αποδείξεων σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Tο έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα μοιράζεται σε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα οι οποίοι θα εισπράττουν και από 1.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στην «κλήρωση» θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Κάθε ευρώ ηλεκτρονικής πληρωμής θα είναι και ένας λαχνός. Όποιος δηλαδή έχει 2000 ευρώ συναλλαγές μέσα σε έναν μήνα θα έχει 2000 λαχνούς και όποιος έχει συναλλαγές 200 ευρώ, θα έχει 200 λαχνούς.

Όσοι κερδίζουν θα βλέπουν τα χρήματα να κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Η υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι το έπαθλο θα είναι ακατάσχετο και επίσης δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του φορολογουμένου είτε προς την Εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω των κληρώσεων θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος. Και αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφού η διενέργεια δαπανών μέσω καρτών θα επιτρέψει την ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των συναλλαγών και τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που αποκρύπτεται.

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «τρέμει» τη διεύρυνση της «τρύπας» στα έσοδα –και δη στα φορολογικά- μέσα στο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα όπως την κόπωση των φορολογουμένων στην καταβολή των φόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ