Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γεννηματά vs Καμίνης – Μάχη στα πρότυπα του 2007

«Άρωμα ΠΑΣΟΚ 2007» προσδίδει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για την ηγεσία της. Όπως, τότε, που έχοντας μπροστά η μία πλευρά τον Γιώργο Παπανδρέου και η άλλη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμετρήθηκαν –με τις αναγκαίες προσθαφαιρέσεις- οι «παραδοσιακοί» με τους «εκσυγχρονιστές».

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ο δήμαρχος Αθηναίων, έλαβε την απόφαση για την υποψηφιότητά του με το σκεπτικό να εκφράσει το κομμάτι εκείνο του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που την τελευταία εικοσαετία και πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως «εκσυγχρονιστικό» κι έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Μπαίνοντας σε αυτή τη μάχη ο κ. Καμίνης, πιστεύει ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να εκφράσει ένα ευρύτερο ρεύμα, με στόχο σε αυτό να είναι και οι δυνάμεις του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο σχεδιάζει να έχει αναλυτική συνομιλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κοντράροντας τη Φώφη Γεννηματά στη σχετική διαδικασία φιλοδοξεί να έχει μαζί του τόσο τις επιρροές του προκατόχου της Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και την «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζεται από τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Κυρίως, όμως, προσδοκά στην «υπόγεια» στήριξη του Κώστα Σημίτη, αφού είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν παίρνει ανοικτά θέση σε εσωτερικές διεργασίες.
Πρώτα τους άλλους

Στοχεύει ακόμα στη στήριξη των άλλων ιδρυτικών συνιστωσών της Συμπαράταξης, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα ενημέρωσε επίσημα για την υποψηφιότητά του αυτές (τον πρόεδρο της πρώτης Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους εκπροσώπους των Κινήσεων Νίκο Διακουλάκη, Παναγιώτη Ιωακειμίδη και Γιάννη Τούντα) και δύο μέρες αργότερα την κυρία Γεννηματά.

Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ δεν έχει λάβει ακόμα θέση για το τι θα πράξει στη διαδικασία εκλογής. Ο κ. Θεοχαρόπουλος μπορεί να συνεργάζεται καλά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια αλλά το όνομά του εμπλέκεται παραδοσιακά πλέον με τα σενάρια υποψηφιοτήτων. Την οριστική του απόφαση δεν την έχει πάρει ακόμα, αν και με δύο «κατατεθειμένες» τώρα, λογικά αδυνατίζει το σενάριο. Ο ίδιος, πάντως, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο, ενημερώνει τους συνομιλητές του, ότι θ’ ανακοινώσει τις προθέσεις του, όταν προκηρυχτεί η διαδικασία εκλογής.
Συνομοσπονδία κομμάτων

Παράλληλα, εξακολουθεί να θέτει το μείζον, για το κόμμα του, θέμα της μετεξέλιξης της Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα, κατά τα πρότυπα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Και τονίζει κατηγορηματικά ότι το όλο θέμα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο, ταυτόχρονα μ’ εκείνο του επικεφαλής. Με διπλές, έστω, κάλπες μεταξύ των μελών και των φίλων του σχήματος.

Σε αυτό το θέμα, όμως, η κυρία Γεννηματά φαίνεται ότι είναι περισσότερο κατηγορηματική από ποτέ. Μιλώντας για λογαριασμό της, προφανώς, ο διευθυντής του γραφείου της Μανώλης Όθωνας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σβήσει από το χάρτη, γεγονός που προεξοφλεί την οργανωτική αυτοτέλειά του.

Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει και με την υποψηφιότητα Καμίνη, ο οποίος ουδέποτε είχε οργανωτική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Πιο κοντά στη ΔΗΜΑΡ βρισκόταν το 2010, όταν προτάθηκε για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων. Επομένως, η κυρία Γεννηματά, με το σκεπτικό ότι ηγείται της μεγαλύτερης συνιστώσας της Συμπαράταξης, θέλει να μιλήσει στο…συναίσθημα των ψηφοφόρων του σχήματος. Διότι, όπως εκτιμά όχι μόνο η ίδια αλλά και το σύνολο των πολιτικών παρατηρητών, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που ρίχνουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Συμπαράταξης, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Παπανδρέου και Ανδρουλάκης

Ρυθμιστικός παράγοντας στην εκλογή, καθίσταται πλέον και ο Γιώργος Παπανδρέου. Μπορεί κατά το παρελθόν να είχε διαβεβαιώσει –σύμφωνα με πληροφορίες του «Π»- την κυρία Γεννηματά ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της Συμπαράταξης αλλά, εκ των πραγμάτων, τα νέα δεδομένα ανακατεύουν την τράπουλα. Και το κυρίαρχο ερώτημα έχει τρεις παραλλαγές: Θα στηρίξει έναν από τους δύο υποψήφιους, θα περιοριστεί σε μια τρίτη υποψηφιότητα από το χώρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (π.χ. του Φίλιππου Σαχινίδη) ή θα κάνει το –απρόβλεπτο γι’ αυτή την ώρα- «μπαμ»;
Εκ των πραγμάτων, άμεσα θα συνομιλήσουν μαζί του, τόσο η κυρία Γεννηματά, όσο και ο κ. Καμίνης. Παράλληλα, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει και ο κ. Ανδρουλάκης, το όνομα του οποίου επίσης συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα σενάρια υποψηφιοτήτων. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σειρά μυστικών συσκέψεων με στελέχη της επιρροής του αλλά τώρα η υποψηφιότητα Καμίνη, τον αναγκάζει να επαναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

Με δεδομένο ότι θα προηγηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (η κυρία Γεννηματά εξακολουθεί να διαψεύδει τις φήμες περί αναβολής του), η ίδια θα επιχειρήσει εκεί να πάρει τη συγκατάθεση του Σώματος για μία υποψηφιότητα από το χώρο του κόμματός της, ώστε να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κ. Καμίνη.

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων από τη μεθεπόμενη εβδομάδα πρόκειται να πυκνώσει τις επαφές του και πέραν εκείνων που προαναφέραμε, πρόκειται να συνομιλήσει με ανέντακτους παράγοντες του χώρου, όπως και με την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία με την Ώρα Αποφάσεων που έχει συστήσει, έχει βρει μια κάποιας μορφή συμπόρευσης με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 12/8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Τι φοβάται η Πέρσα και τι κρύβει από τον Νικόλα;

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Νικόλας πηγαίνει τον Χρήστο στα εφημερεύοντα και του ζητάει να μιλήσει στην...