Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-3 Πάλεψε για 65 λεπτά αλλά έπαθε μπλακ άουτ

Ενας εξαιρετικός Παναθηναϊκός για 68 λεπτά έφτασε πολύ κοντά στο όνειρο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής νίκης επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο αλλά μέσα σε έξι λεπτά το όνειρο έγινε εφιάλτης, με τους Βάσκους να πετυχαίνουν τρία τέρματα και να φτάνουν στην ολική ανατροπή και στη νίκη (2-3).
Το αποτέλεσμα αδικεί κατάφωρα το τριφύλλι που ήταν εξαιρετικά διαβασμένο και ανώτερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, πλην όμως η ποιοτική ανωτερότητα της Μπιλμπάο που χτύπησε σαν «κόμπρα» στο πλέον καθοριστικό χρονικό σημείο του ματς (68’-74’), έκανε εν τέλει και τη διαφορά, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο προς την πρόκριση για την ισπανική ομάδα. Ειδικότερα μετά την είσοδο στο ματς του Ινάκι Γουίλιαμς (57’), παίκτη για τον οποίο ενδιαφέρονται πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, οι Βάσκοι ήταν κίνδυνος-θάνατος όταν έβγαιναν στο επιθετικό τρανζίσιον.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς απόλυτα συγκεντρωμένος, με τη μέγιστη δυνατή τακτική προσήλωση και με μεγάλη αποφασιστικότητα στις προσωπικές μονομαχίες, με συνέπεια να βραχυκυκλώσει την ανάπτυξη της Αθλέτικ Μπιλμπάο, όντας άριστα διαβασμένος από τον Μαρίνο Ουζουνίδη.
Οι «πράσινοι» περίμεναν τους αντιπάλους τους στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου και με άξονα το ασφυκτικό τους πρέσινγκ προσπαθούσαν σε κάθε ευκαιρία να βγουν άμεσα και με αξιώσεις στο επιθετικό τρανζίσιον, την ίδια στιγμή που οι Βάσκοι δυσκολεύονταν να πατήσουν την πράσινη περιοχή και αρέσκονταν σε ανούσια κατοχή της μπάλας.
Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στον Παναθηναϊκό (6’) όταν ο Κουτρουμπής βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής και σούταρε προς την εστία αλλά ο Λαπόρτ επενέβη σωτήρια και έδιωξε σε κόρνερ.
Στο 26’ ο Αλτμαν είδε και τροφοδότησε ωραία τον Καμπέσας στα δεξιά, ο οποίος σύγκλινε προς τον άξονα και σούταρε δυνατά αλλά άστοχα, πάνω από τα δοκάρια.
Στο 29’, ωστόσο, η Λεωφόρος πήρε «φωτιά» όταν ο Καμπέσας έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Μολίνς πήρε την κεφαλιά και ο εξαιρετικός Λουντ τσίμπησε τη μπάλα με το αριστερό, μπήκε στην περιοχή και με άπιαστο δεξί πλασέ στο βηματισμό του έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-0)!

Στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου ημιχρόνου η Αθλέτικ Μπιλμπάο αύξησε την επικινδυνότητά της προς το αμυντικό τρίτο του Παναθηναϊκού, δημιουργώντας συνθήκες απειλής, όμως, κυρίως με στατικές φάσεις. Στο 40’ οι Βάσκοι φάνηκαν απειλητικοί με τον Αντούριθ να βγάζει γλυκιά σέντρα από αριστερά και τον Μολέδο να διώχνει σωτήρια με το κεφάλι προ του Ραούλ Γκαρσία που καραδοκούσε, ενώ στο 43’ η εκτέλεση φάουλ του Μπενιάτ πέρασε απ’ όλους και κατέληξε άουτ.

Ενδεικτικό της εξαιρετικής εμφάνισης και του άριστου στησίματος του τριφυλλιού είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν είχε δεχθεί ούτε μία τελική προς την εστία του (!), ενώ η κατοχή της μπάλας ήταν 55-45% υπέρ των «πράσινων».
Η Μπιλμπάο φάνηκε να μπαίνει δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο αλλά ο Ζέκα με απίστευτο σπριντ πρόλαβε τον Αντούριθ και του πήρε τη μπουκιά απ’ το στόμα με εντυπωσιακό τρόπο στο 51’, ενώ στο 52΄ ο Μολίνς έκλεψε τη μπάλα και την έδωσε στο Λουτσιάνο που πλάσαρε με το αριστερό αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα απ΄ το δεξί κάθετο δοκάρι.
Και στο 55’ κατάφερε να φτάσει στο 2-0 όταν ο Λουντ μπήκε κατά μέτωπο προς την εστία και έσπασε τη μπάλα προς τον Λουτσιάνο, αυτός την βρήκε ίσα-ίσα για να στρωθεί στον Καμπέσας που με αριστερό «κεραυνό» έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τους φίλους του Παναθηναϊκού στα ουράνια (2-0)!
Στο 57’ η Μπιλμπάο αντέδρασε με τον Ραούλ Γκαρθία να σουτάρει και τον Βλαχοδήμο να αποκρούσει ασταθώς σε κόρνερ, ενώ στο 61’ ο Μπενιάτ πέρασε τον Ρέις και γύρισε τη μπάλα αλλά η προβολή του Γκαρθία πέρασε άουτ.

Οι Βάσκοι ωστόσο κατάφεραν να μειώσουν σε 2-1 στο 68’ μετά από σέντρα του Μουνιάιν στο δεύτερο δοκάρι και κεφαλιά του Αντούριθ στα δίχτυα (2-1).

Και μέσα σε έξι λεπτά έφτασαν στην ολική ανατροπή από το πουθενά, φτάνοντας αρχικά στην ισοφάριση στο 71’ μετά από σέντρα του Μπαλενθιάγκα και πλασέ του Δε Λούκας (2-2) και εν συνεχεία στο 2-3 (74’) μετά από εκτέλεση πέναλτι του Αντούριθ, που κέρδισε ο Ινάκι Γουίλιαμς από τον Μολέδο, παγώνοντας τη Λεωφόρο.
Στο 76’ ο Λουτσιάνο έδωσε στον Ζέκα που σούταρε δυνατά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ στο 90’ ο Λουντ βρήκε με κάθετη πάσα τον Δώνη που βγήκε τετ α τετ από αριστερά αλλά ο Ερενίν απέκρουσε σωτήρια.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ. Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Ρέις, Κουτρουμπής, Μολέδο, Χουλτ, Καμπέσας (84’ Δώνης), Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ, Αλτμαν (51’ Λουτσιάνο), Μολίνς (73’ Χατζηγιοβάνης).

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Χ. Α. Θιγάντα): Ερερίν, Δε Μάρκος, Ετσέιτα, Λαπόρτ, Μπαλενθιάγκα, Βέσγα, Μπενιάτ (77’ Σαν Χοσέ), Λέκουε (57΄ Ινάκι Γουίλιαμς), Ραούλ Γκαρθία, Μουνιάιν (84’ Σουσαέτα), Αντούριθ.

Διαιτητής: Μανουέλ ντε Σόουζα (Πορτογαλίας).

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε τον Παναθηναϊκό σε σχηματισμό 4-4-1-1 με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο κάτω απ’ τα δοκάρια, τον Ρέις στο δεξί άκρο της άμυνας, τους Κουτρουμπή και Μολέδο στόπερ, τον Χουλτ αριστερό μπακ, τον Καμπέσας δεξί «φτερό», τους Κουρμπέλη και Ζέκα κεντρικούς μέσους, τον Λουντ αριστερό χαφ και τον Αλτμαν ένα «κλικ» πιο πίσω από τον Μολίνς που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Χοσέ Ανχελ Θιγάντα παρέταξε την Αθλέτικ Μπιλμπάο σε σχηματισμό 4-2-3-1, έχοντας τον Ερερίν τερματοφύλακα, τον Δε Μάρκος δεξιό μπακ, τους Ετσέιτα και Λαπόρτ στόπερ, τον Μπαλενθιάγκα αριστερό μπακ, τους Βέσγα και Μπενιάτ αμυντικούς μέσους, τον Λέκουε δεξί «φτερό», τον Μουνιάιν στον αντίστοιχο ρόλο από αριστερά και τον Ραούλ Γκαρθία σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό κορυφής, Αντούριθ.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ: Οι Κάρλος Ζέκα και Ρόμπιν Λουντ ήταν εξαιρετικοί για τον Παναθηναϊκό, πραγματοποιώντας μεγαλειώδη εμφάνιση και μαζί με τον Νίκλας Χουλτ συνέθεσαν μία τριπλέτα υψηλού επιπέδου για το τριφύλλι που στάθηκε στα ίσια απέναντι στους ποιοτικούς αντιπάλους του. Από την πλευρά της Αθλέτικ. η είσοδος στο ματς του φοβερού και τρομερού Ινάκι Γουίλιαμς (57’) τροποποίησε άρδην τις συνθήκες απειλής προς την εστία του Βλαχοδήμου και άλλαξε τις ισορροπίες, ενώ μεγάλη πάστα έδειξαν οι Μπενιάτ και Μουνιάν, καθώς επίσης και η εκτελεστική δεινότητα του Αντούριθ.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ηταν κρίμα και άδικο για τον αποψινό Παναθηναϊκό αυτό το αποτέλεσμα καθώς οι «πράσινοι» άγγιξαν το τέλειο για 68’ λεπτά αλλά πλήρωσαν το σοκ της μείωσης του σκορ και σε επτά λεπτά έχυσαν την καρδάρα με το γάλα. Η γενικότερη εικόνα ωστόσο απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο ήταν άκρως ελπιδοφόρα, ειδικότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τσάβες, ο Βιγιαφάνιες, ο Γιόχανσον και ο Κουλιμπαλί βρίσκονταν στην εξέδρα. Οι ελπίδες πρόκρισης είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ψαλιδίστηκαν στο ελάχιστο.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ: Δεν έκαναν το μεγάλο λάθος ο Πορτογάλος ρέφερι Μανουέλ ντα Σόουζα και οι βοηθοί του, παρότι στη φάση του πρώτου γκολ των Βάσκων φάνηκε να υπάρχει φάουλ/σπρώξιμο στον Κουρμπέλη το οποίο δεν δόθηκε και στην εξέλιξη της φάσης έγινε το 2-1.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ