Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βλέπουν «αριστερή στροφή» Τσίπρα οι Financial Times

Με ένα ιδιαίτερα επιθετικό για την κυβέρνηση κείμενο, οι Financial Times μιλούν για «επίθεση στους επαγγελματίες», για σχέσεις αναρχικών ομάδων με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και για «αριστερή στροφή» του Αλέξη Τσίπρα για να επαναπροσεγγίσει την εκλογική του βάση.

Ολόκληρο το κείμενο:«Μετά τις μεταρρυθμίσεις ήρθε η αντίδραση. Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας μπορεί να έχει επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, όμως η κυβέρνηση έχει επαναφέρει μερικές από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους ψηφοφόρους της, που φοβούνται ότι το αριστερό τους κόμμα έχει λυγίσει κάτω από την πίεση των δανειστών.

Τα μέτρα που έχει λάβει τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, στοχεύουν στους παραδοσιακούς αντιπάλους του κόμματος: δικηγόρους, γιατρούς, ακαδημαϊκούς με σπουδές στο εξωτερικό και ιδιώτες επενδυτές. Η φορολογία για τους Έλληνες επαγγελματίες γίνεται πιο σκληρή, νέοι νόμοι για το μισθολόγιο των πανεπιστημίων στοχεύουν να ανεβάσουν το ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αναβάλλουν την εξόρυξη χρυσού αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την καναδική Eldorado Gold, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα.

Την ίδια ώρα, αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί με δεσμούς με την ακροαριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθενται σε επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια, σπάζοντας παράθυρα και πετώντας μπογιές σε σκηνές που θυμίζουν τους ελληνικούς δρόμους εν μέσω κινητοποιήσεων στην αρχή της περιόδου της κρίσης. Η αστυνομία έκανε μόνο ελάχιστες συλλήψεις, ενώ καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποτίμησε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα, κατά το οποίο μέλη του Ρουβίκωνα, μιας αναρχικής ομάδας, εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ζητώντας την αποφυλάκιση μιας καταδικασμένης για τρομοκρατία. «Εκεί όπου δεν υπάρχει βία, τέτοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοχή» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Αναλυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επαναφέρει τα αριστερά της χαρακτηριστικά αφού ολοκλήρωσε επιτυχημένα την δεύτερη αξιολόγηση, κερδίζοντας την αποδοχή των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, και εξασφαλίζοντας την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Σε μια κίνηση που υπογράμμισε την αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας, η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5%, την καλύτερή της επίδοση από το 2007.

Ανάμεσα στους όρους του προγράμματος, η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου το επόμενο έτος και να κάνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί κατά 50% τα χρόνια της κρίσης. Αυτές οι κινήσεις έχουν βοηθήσει την αντιπολίτευση, να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου. Στις δημοσκοπήσεις, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία καταγράφει διψήφιες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σημαντικπό για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους του ότι έχει ακόμα μια ριζοσπαστική ατζέντα, που δεν έχει «μαλακώσει» κάτω από την πίεση των δανειστών» λέει ο καθηγητής Νομικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα νέα μέτρα, φαίνεται πως έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να αποφευχθεί η αρνητική αντίδραση της ΕΕ και του ΔΝΤ, που επιβλέπουν το πρόγραμμα, δηλώνει ο καθηγητής. «Είναι όλα (τα μέτρα) σε τομείς που δεν είναι προτεραιότητας για τους δανειστές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασε σειρά νόμων για τους επαγγελματίες που κατηγορούνται πως φοροδιαφεύγουν διαχρονικά. Μεταξύ αυτών η προκαταβολή φόρου και η γενναία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα μέτρα έχουν ψηφιστεί το 2015 σε μια κίνηση που επιβάλλει σε δικηγόρους, γιατρούς και συμβούλους επιχειρήσεων με εισόδημα περισσότερα από 75.000 ετησίως να πληρώνουν περισσότερο από 70% του ετήσιου εισοδήματός τους σε φόρους και ασφάλιση. Κάποιοι επαγγελματίες αμφιβάλλουν αν τέτοια επίπεδα φόρων, που από μερικούς θεωρούνται σαν τιμωρία για την χαλαρότητα που έδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι βιώσιμα.

«Η αγορά για τις νομικές υπηρεσίες έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης και το ίδιο έχει συμβεί και στις συντάξεις των νομικών» δηλώνει ο Ευάγγελος Καλαφάτης, νομικός. «Αν αυτοί οι νέοι φόροι δεν εκλογικευτούν, η εργασία δεν θα παραμείνει ελκυστική για πολλούς επαγγελματίες με εμπειρία». Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί δηλώνουν απογοητευμένοι από το νέο νόμο που αντιστρέφει μια μεταρρύθμιση του 2011 του εκπαιδευτικού συστήματος, που πέρασε με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι φοιτητές θα μπορούν και πάλι να αναβάλλουν την αποφοίτησή τους χωρίς χρονικό όριο, ενώ θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

Ο νόμος παρέχει ακόμα κίνητρα στους καθηγητές να ξοδέψουν ολόκληρη την καριέρα τους σε τοπικά ιδρύματα, απαγορεύει τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένους μαθητές και αποκαθιστά το πανεπιστημιακό «άσυλο» το οποίο απαγορεύει στην αστυνομία να μπαίνει στον χώρο του πανεπιστημίου.

«Είναι τεράστιο πισωγύρισμα» δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος, η οποία πέρασε τον προηγούμενο νόμο ως υπουργός Παιδείας. «Εκσυγχρονίσαμε το Πανεπιστήμιο και το κάναμε διεθνές… Τώρα τα πανεπιστήμια θα γίνουν και πάλι θέατρα μάχης για τα κόμματα και όσοι μπορούν θα φύγουν για σπουδές έξω».

Η Eldorado Gold, που αντιμετωπίζει την απειλή μια παρατεταμένης διαδικασίας διαιτησίας με την κυβέρνηση για τους όρους της ολοκλήρωσης της εξόρυξης στις Σκουριές, προειδοποιεί ότι 1200 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία. Η παραγωγή στις Σκουριές ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει φέτος ενώ πλέον αναβάλλεται για το 2020.

Τα προβλήματα της Eldorado στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο για πολλούς επενδυτές λόγω της γραφειοκρατίας και του μπλεγμένου νομικού συστήματος. Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις Σκουριές υποστηρίζουν πως η εξόρυξη θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον, τα σχέδια της εταιρείας έχουν παρουσιαστεί σε 18 υποθέσεις που έχουν εξεταστεί από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτερου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ