Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μεγάλη ΑΡΓΟ…πορία Παππά!


Υπερψηφίστηκε από όλους το barcode στις εφημερίδες, αλλά θα εφαρμοστεί τον Μάιο!

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Ζήσε, Μάη μου» λέει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και καταμέτρηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, γνωστή και ως barcode.

Η επίμαχη διάταξη, η οποία βάζει οριστικά τέλος στις ανακριβείς και τις πλασματικές μετρήσεις κυκλοφορίας των εφημερίδων, αν και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, θα… ΑΡΓήσει εννέα μήνες και θα εφαρμοστεί τον Μάιο του 2018! Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρύτατη συναίνεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο μετατόπισε χρονικά την εφαρμογή της ρύθμισης που βάζει τάξη στο άναρχο καθεστώς που διέπει την καταμέτρηση των πωλήσεων κατά σχεδόν έναν χρόνο, κάνοντας «μισές δουλειές».

«Θα φέρουμε νομοτεχνική βελτίωση ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής του barcode» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «ο Μάιος του επόμενου χρόνου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία ώστε να γίνει ο απαραίτητος διαγωνισμός για το τεχνικό μέρος». Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην πολύμηνη παράταση εφαρμογής φέρεται ότι είναι το κοινό αίτημα μερίδας εκδοτών μεγάλων επαρχιακών – τοπικών εφημερίδων που ζήτησαν με επιστολή τους να τους δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν τεχνικά για το barcode, με την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτό το αίτημά τους.
«Νομίζω πως με το υπάρχον νομικό και τεχνικό οπλοστάσιο κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και μπαίνουμε στην καινούργια εποχή» σημείωσε ακόμα ο αρμόδιος υπουργός, αναφερόμενος στην επίμαχη διάταξη, και ξεκαθάρισε ότι «η καταγραφή θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα στάδια, καθώς οι εφημερίδες θα σκανάρονται παντού και στο τυπογραφείο και στο πρακτορείο και στον εφημεριδοπώλη αλλά και στο περίπτερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των πλασματικών κυκλοφοριών έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Τα παραδείγματα εφημερίδων με την ίδια (!) -μα ακριβώς ίδια- καθημερινή κυκλοφορία αλλά και άλλων που έχουν ανακαλύψει τις συνδρομές τους να πολλαπλασιάζονται (κάτι σαν το θαύμα του γάμου της Κανά) τείνουν να γίνονται κανόνας.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ότι μέχρι την εφαρμογή του barcode πώς θα συμμορφωθούν όσοι αρέσκονται στο να ανακοινώνουν υπερδιπλάσιες κυκλοφορίες από τις πραγματικές; Θα αρχίσουν να προσαρμόζονται ή θα ΑΡΓ…ήσουν; Μια πρόταση, πάντως, θα ήταν να κάνουν τις κυκλοφορίες τους μη ανακοινώσιμες ώστε να αποφύγουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ