Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Επτά -συν ένας- Σαμουράι του Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

Το βασικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού αναδύεται κάθε φορά που πρέπει να συγκροτήσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο κόμμα του υπάρχει έλλειψη προσώπων που να συνδυάζουν την πολιτική συγκρότηση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την επαρκή δημόσια παρουσία.

Η πρώτη κυβέρνηση του ήταν τραγελαφική από αυτή τη άποψη. Στο εσωτερικό της δρούσε η, δεύτερη, κυβέρνηση Λαφαζάνη και δίπλα της η παρακυβέρνηση της Κωνσταντόπουλου. Για να μην αναφέρουμε και την κυβέρνηση «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή» που εκπροσωπούσε ο Βαρουφάκης.

Το πρόβλημα περιορίσθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 και ιδίως μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Απέμειναν ωστόσο κάποιοι που αποτελούν παραφωνία στην πολιτική που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν. Κάποιοι υπουργοί με εμφανείς ανεπάρκειες και προβληματικά χαρακτηριστικά υπονομεύουν την κυβερνητική πολιτική και ενίοτε εκθέτουν τον Τσίπρα- όταν δεν τον παρασύρουν σε λάθη. Η αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων είναι το ζητούμενο του κυοφορούμενού ανασχηματισμού.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν εκπλήξει με τη δουλειά και τη γενικότερη παρουσία τους. Είναι αποδεκτοί στην Ευρώπη, συγκροτημένοι και αποτελεσματικοί και μπορούν να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς που θα επιδιώξει να δώσει ο Πρωθυπουργός στο δεύτερο μισό της τετραετίας του.

Είναι ένας κύκλος προσώπων που μπορούν να χαρακτηριστούν «Σαμουράι του Τσίπρα». Σε αυτούς υπολογίζει για να αναβαθμίσει την γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και να πάει στις εκλογές με τους καλυτέρους δυνατούς όρους. Πρόκειται για νέους πολιτικούς που πέρασαν το τεστ της δοκιμασίας τους στο κυβερνητικό σχήμα και μπορούν να αναδείξουν το άλλο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έφη Αχτσιόγλου: η «πιτσιρίκα» που δεν κάνει λάθη


Μόλις στα 31της η νεαρή από Γιαννιτσά, με σπουδές εργατικού δικαίου, αποδεικνύεται η υπουργός Εργασίας που χρειάζεται η κυβέρνηση για να ισορροπήσει τα πράγματα σ ένα χώρο στον οποίο συγκεντρώνεται η βασική δύναμη πυρός των μνημονιακών εφαρμογών. Όποιος κάθεται σ’ αυτή την καρέκλα είναι μισητό πρόσωπο, αλλά όχι και η σημερινή υπουργός. Στην περίπτωσή της ο Πρωθυπουργός πήρε ρίσκο και του βγήκε.

Πρόσωπο με τυπική κομματική πορεία και θητεία σε κομματικά όργανα, ξεκίνησε από τα Αυτόνομα Ριζοσπαστικά Αριστερά Σχήματα, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβε ως διευθύντρια του Πολιτικό Γραφείο του Γ. Κατρούγκαλου και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης έδειξε το ταλέντο που της έδωσε το χαρτοφυλάκιο, στο οποίο ήδη έχει θετικό απολογισμό.

Γιώργος Χουλιαράκης: Ο σιωπηλός τεχνοκράτης που εμπιστεύονται όλοι

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, μετά την ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Γουόρικ. Δίδαξε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ήταν απλώς ένας ακόμη επιτυχημένος σε μια οικογένεια ακαδημαϊκών- η αδελφή του Λιλή Χουλιαράκη και ο γαμπρός του Ηλίας Μοσιαλος καθηγητές στο LSE-, αν δεν του χτυπούσε την πόρτα η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα

Τοποθετήθηκε, με πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων και εξ οφίτσιο μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, όπου ανέδειξε τα προσόντα του. Ήταν ο στυλοβάτης της διαπραγμάτευσης καθώς τον ξεχώρισαν οι Ευρωπαίοι από την βαβυλωνιακη ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Βαρουφάκης.

Τον ξεχώρισε όμως και ο Τσίπρας και τον έκανε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίων όταν αλλαξε ρότα- και ενδεχομένως θα τον κάνει και διάδοχο του Τσακαλώτου, αφού άλλωστε υπήρξε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Θάνου.

Αν και πολιτικός δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις δημόσιες εμφανίσεις, κρατάει χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης και προτιμάει να ζει και να εργάζεται χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας

Σωκράτης Φάκελος: ο ευπρεπής κοινοβουλευτικός

Χημικός μηχανικός, γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε.

Έχει ειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος, Νερού, Ανακύκλωσης και Αποβλήτων, είναι συνδικαλιστής στο Τεχνικό Επιμελητήριο, πέρασε από κομματικά αξιώματα και δημόσιους ρόλους και εξελέγη βουλευτής το 2015.

Το άστρο του έλαμψε όταν ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής που ερεύνησε τα δανεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Οι χειρισμοί του ανέδειξαν τα πολιτικά προσόντα του. Βρέθηκε στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες επιλογές του Τσίπρα.

Αλέξης Χαρίτσης: ο αγαπημένος της Κομισιόν

« Όταν θα κάνεις ανασχηματισμό ο μόνος υπουργός που δεν πρέπει να μετακινήσεις είναι αυτός» είπε ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος στον Πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση εργασίας τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, -με σπουδές στο ΕΜΠ και μεταπτυχιακά στο Μάντσεστερ – μπήκε στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί το ΕΣΠΑ και αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Το κομματικό βιογραφικό του, ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μέλος των 53 δεν τον εμπόδισε να κινηθεί με ευελιξία και ευρωπαϊκή νοοτροπία. Η η αποτελεσματικότητά στους κοινοτικούς μηχανισμούς και έχει εκπλήξει τη Ρουμάνα επίτροπο Κρέτσου που χειρίζεται τα περιφερειακά προγράμματα.

Στέργιος Πιτσιόρλας: ο ακρογωνιαίος λίθος των μεταρρυθμίσεων

Ίσως ο σημερινός υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν ισχυρότερος εκτός κυβέρνησης, ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί έδωσε … ενδοκυβερνητικές μάχες για να πιστοποιήσει την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό έχοντας ευθέως και δημοσίως απέναντι του υπουργούς με κεντρικό ρόλο.


Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, Θεσσαλονικιός και παρών στην Αριστερά από την εφηβεία του, εργάσθηκε στις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας και τον τουρισμό, αποκτώντας γνώσεις και εμπειρία που τον έκαναν απαραίτητο στην Τσίπρα. Ο παλιός Ρηγάς και στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς – με την πείρα από τις συνεργασίες του με τον Κύρκο, τη Δαμανάκη και το Ν. Κωνσταντόπουλο – έμαθε να χειρίζεται δύσκολες υποθέσεις και να επιβάλλεται σε κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες με τη δουλειά του.

Δημήτρης Λιάκος: ο χρηματιστής με την αριστερή κουλτούρα

Ο 44χρονος Δημήτρης Λιάκος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, σε μια ηλικία που είχε ήδη περγαμηνές από την εργασία του στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Ως προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού- και προηγουμένως του Δραγασάκη -έχει συνολική εικόνα και εποπτεία των διαβουλεύσεων με την τρόικα και ενίοτε είναι το τελικό πρόσωπο αναφοράς.

Είναι ο επιτελικός του συστήματος. Επεξεργάζεται πολιτικές, διαμορφώνει θέσεις και ανήκει σ’ αυτούς με τους οποίους ο Τσίπρας μιλάει καθαρά.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος τους


Ο Υπουργός Επικρατείας -και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τις 5 Νοεμβρίου 2016 -σπούδασε στη Νομικής Αθήνας και κάνει διδακτορικό στο Λονδίνο. Πρώην γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού και νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ως πρωθυπουργού στη συνέχεια, έγινε ο πορτ παρόλ που αναζητούσε. Αποκατέστησε τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πολιτικούς συντάκτες αναβιώνοντας το μπρίφινγκ. Είναι αξιόπιστος στις απαντήσεις τους, σεμνός στη συμπεριφορά του. Ένα πρόσωπο από το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Πανούσης : ο αυτόνομος, σοφός και αποτελεσματικός, πρώην με μέλλον.

Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης ήταν η μόνη πραγματική διεύρυνση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 όταν του τηλεφώνησε ο ίδιος για να του αναθέσει το υπουργείο Προστασιας του Πολίτη. Το δέχθηκε εξηγώντας ότι δεν είναι ο άνθρωπος που κινείται πέρα από το χώρο που ίδιος ορίζει- με βάση τις ιδέες, τις απόψεις και την επιστήμη του.

Αν είχε πάρει το υπουργείο Παιδείας- καθώς θεωρείται αυθεντία στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σ’ αυτό το χώρο. Αλλά και στην Κατεχάκη ήταν καλός υπουργός, μέχρι που ένας κύκλος παρεξηγήσεων και παρεμβολών από τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» τον αφήσαν εκτός της κυβέρνησης του Σεπτέμβριου.

Επέστρεψε στα γραπτά του, με αυστηρή κριτική διάθεση απέναντι στους Συριζαίους-, χωρίς να προσβάλει τον Τσίπρα προσωπικά- και με κατάθεση ριζοσπαστικών προτάσεων για την κυβερνώσα αριστερά. Η συνεισφορά του Πανούση στο δημόσιο διάλογο για τη κεντροαριστερά και την Αριστερά είναι η ανάγκη γεφύρωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Τσίπρα, για να δημιουργηθεί ένα μαζικό σοσιαλδημοκρατικό κεντροαριστερό κόμμα, με κυβερνητικές δυνατότητες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από αυτή την άποψη αν οι οι Σαμουράι του Τσίπρα αποτελέσουν τον άξονα μελλοντικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, θα χρειαστούν τον μέντορά τους. Σε κάθε περίπτωση ο Πανούσης είναι, όπως θα έλεγε η Αγγλίδα συγγραφέας Όλιβ Κάρτερ: ένας άνδρας με μεγάλο μέλλον πίσω του …

anoixtoparathyro.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ