Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Νέα»: Καθάρισαν τους δημοσιογράφους που άσκησαν κριτική στον Μαρινάκη

Η εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη στον ΔΟΛ άρχισε με… καρατομήσεις στο αθλητικό τμήμα και κατά σύμπτωση οι τρεις που δεν συνέχισαν ήταν εκείνοι που είχαν ασκήσει κριτική στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας και του Ολυμπιακού.

Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη! Τρεις πυλώνες της δημοσιογραφίας, τρεις πυλώνες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Τρεις αξίες στις οποίες αναφέρθηκε προσωπικά ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Βαγγέλης Μαρινάκης, υπογράφοντας το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, του πρώτου που κρεμάστηκε στα περίπτερα της χώρας μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός επί σειρά δεκαετιών «κολοσσού» των ελληνικών ΜΜΕ.

Όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο άρθρο του «λόγω των κρίσιμων συγκυριών ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ την έγκυρη ανεξάρτητη ενημέρωση, με ιστορικό βάρος, άποψη και πρόταση. Αυτό ακριβώς που ο αναγνώστης περιμένει από «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ». Τις λίγες ημέρες που δεν εκδόθηκαν νιώσαμε όλοι τι έλειψε από τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Και αναμετρούμε τι θα σήμαινε για τον τόπο, εάν αυτή η απουσία ήταν οριστική. Ή αν συνέχιζαν την έκδοσή τους αποξενωμένες από το πνεύμα τους και τις αρχές τους, εξαρτώμενες ή εκβιαζόμενες από τον οιονδήποτε ισχυρό».

Και προσέθετε ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ: «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ΤΑ ΝΕΑ είναι κάτι ξεχωριστό – ενσαρκώνουν τις καλύτερες παραδόσεις της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου. Και θα συνεχίσουν την παράδοσή τους με τις ίδιες αρχές, με πρώτες τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Με πίστη σε μια Δημοκρατία χωρίς αδιέξοδα, εκβιασμούς, σκευωρίες και πιέσεις, όπου Μικροί και Μεγάλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα απολαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό».

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια που κρύβεται… πίσω από τις λέξεις του Βαγγέλη Μαρινάκη εντός των τειχών του ΔΟΛ; Υπήρξε δικαιοσύνη, αξιοκρατία και αλήθεια στις αποφάσεις για τους εργαζόμενους που έμειναν απλήρωτοι επι μήνες περιμένοντας να έρθει ο νέος ιδιοκτήτης ;

Η απάντηση έρχεται με τις καταιγιστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο αθλητικό τμήμα των Νέων και οι οποίες οδήγησαν στην «καρατόμηση» τριών συναδέλφων: Του Γιάννη Σκόκα, του Βαγγέλη Αρναούτογλου και του Νίκου Τζιανίδη. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών: Ότι ανήκουν στην κατηγορία των λιγοστών Ελλήνων δημοσιογράφων που τα τελευταία χρόνια τόλμησαν με τα κείμενά τους και τις τοποθετήσεις τους να καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και να ασκούν δημόσια κριτική στους υπεύθυνους που έφεραν το άθλημα στη σημερινή του κατάντια.

Στο πλαίσιο προφανώς της… δημοκρατίας και του σεβασμού στην ελεύθερη άποψη που λανσάρεται στον νέο ΔΟΜ (άλλωστε το όνομα του αείμνηστου Λαμπράκη έχει αφαιρεθεί πλέον και από την ταυτότητα) και οι τρεις συνάδελφοι ενημερώθηκαν ότι δεν θα αποτελούν κομμάτι της νέας εποχής των «Νέων».

«Όσο κι αν μου δήλωναν μετά βεβαιότητας ότι θα παραμείνω στην εποχή Μαρινάκη, μέσα μου ήμουν σίγουρος για την κατάληξη του πράγματος. Άλλωστε τόσα χρόνια γνωριζόμαστε καλά και ξέρουμε τι πρεσβεύει ο καθένας. Δεν περίμενα λοιπόν τίποτα περισσότερο από τον ίδιο και από το περιβάλλον του. Το γεγονός ότι οι μόνοι που δεν συνεχίζουν στο αθλητικό του πρώην ΔΟΛ είναι τρεις άνθρωποι που δεν ήταν αρεστοί στο “ερυθρόλευκο” σύστημα, δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση που υπήρξε. Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν μου είπαν: “Ανωθεν εντολή”», ήταν το μήνυμα του Γιάννη Σκόκα στα social media, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και αυτό του Βαγγέλη Αρναούτογλου: «Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν παραμένω στον ΔΟΛ (“Bήμα” – “Nέα”) του Ευάγγελου Μαρινάκη. Δεν εξυμνώ το μεγαλείο του, ούτε είμαι κολλητός με τον Καραπαπά για να μεταφέρω non paper. Και βασικά, αντιλαμβάνομαι την επιλογή τους. Έχει τη συμπλεγματική λογική της».

Και κάπως έτσι ο Οργανισμός Λαμπράκη πέρασε στη νέα πολυδιαφημιζόμενη εποχή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν τώρα, αυτή η νέα εποχή συνοδεύεται και με μερικές… εκκαθαρίσεις, μικρό το κακό! Είναι απλά ζήτημα… άνωθεν εντολής!

Υ.Γ. Όχι, η ΕΣΗΕΑ ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Πιθανότατα στην Ένωση να πιστεύουν ότι οι τρεις συνάδελφοι κόπηκαν για δημοσιογραφικούς λόγους. Ίσως πάλι η επανέκδοση να τους πέτυχε στις διακοπές. Αν κάνουν έναν κόπο να ρωτήσουν τους επικεφαλής της εφημερίδας ίσως πάρουν την απάντηση για τα κριτήρια…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...