Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιμένοντας την ανάπτυξη από την ΕΛΣΤΑΤ

Ήταν η 15η Μαίου της φετινής χρονιάς όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωνε… ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και μάλιστα κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ήταν η συγκεκριμένη ανακοίνωση που προκάλεσε «θύελλα» στο πολιτικό επίπεδο με την αντιπολίτευση να επιτίθεται και την κυβέρνηση να μπαίνει σε θέση άμυνας καθώς υποτίθεται ότι το 2017 θα είναι το έτος επιστροφής στην ανάπτυξη. Δύο εβδομάδες αργότερα, το σκηνικό ανετράπη. Οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ανετράπησαν από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ η οποία στις 02 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι βάσει νεώτερων στοιχείων όχι μόνο δεν υπάρχει ύφεση για το πρώτο τρίμηνο αλλά καταγράφεται και ανάπτυξη της τάξεως του 0,4%. Αυτή η διαφορά του 0,9% ήταν που βοήθησε το κυβερνητικό στρατόπεδο να περάσει στην αντεπίθεση και να… πανηγυρίσει αυτή τη φορά για την επιστροφή της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το ίδιο σκηνικό ήταν προγραμματισμένο να το ζήσουμε για μια ακόμη φορά από την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοίνωνε την Δευτέρα την πρώτη της εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο και την αναθεωρημένη της πρόβλεψη την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η ΕΛΣΤΑΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υποχρεούται στην ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης και ως εκ τούτου θα προχωρήσει κατευθείαν στην ανακοίνωση της οριστικής πρόβλεψης της 1ης Σεπτεμβρίου. Ιδού και το τεχνοκρατικό επιχείρημα όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ προ ημερών:

«Η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται, προκειμένου η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτική της ισχύ σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε 60 ημέρες από το τρίμηνο αναφοράς». Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ καθιστούσε σαφές προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι η ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων, δεν είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με αυτά τα δεδομένα αποτρέπονται και για την κυβέρνηση οι εκπλήξεις μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μαζί με την αρχική εκτίμηση για το β’ τρίμηνο, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοίνωνε την Δευτέρα και αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, αποκαλύπτοντας έτσι το τι ακριβώς έχει γίνει στο πρώτο εξάμηνο. Το θέμα της πορείας του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά κρίσιμο για φέτος καθώς διακυβεύεται και το πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και το ποιος οργανισμός θα επιβεβαιωθεί όσον αφορά στις προβλέψεις του. Ως προς το τελευταίο, οι προβλέψεις κυμαίνονται από αρκετά χαμηλά (π.χ ΟΟΣΑ κοντά στο 1%) μέχρι στο 1,7% (Τράπεζα της Ελλάδας) ή και πάνω από 2% (περιέργως ΔΝΤ).

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση για την πορεία του ΑΕΠ αναβάλλεται και δεν ακυρώνεται. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν την 1η Σεπτεμβρίου λίγα 24ωρα πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για την προγραμματισμένη ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι το β’ τρίμηνο θα είναι θετικό με αποτέλεσμα να κλείσει και το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο. Το ζητούμενο είναι αν η μεταβολή θα είναι τέτοια ώστε να επιτρέψει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για επιστροφή στην ανάπτυξη ή αν οι προβλέψεις θα κυμαίνονται και πάλι κοντά στην περιοχή του μηδέν.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ