Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποιο είναι το πρόβλημα του Π. Καμμένου



Ο Π. Καμμένος γνωρίζει πως αν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ή αν επιλέξει αυτός να αποχωρήσει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει την εξουσία. Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός φαίνεται πως το αγνοούν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιζητούν την έξοδο του Πάνου από την κυβέρνηση.

Ονειρεύονται την αντικατάσταση του από το ΠΑΣΟΚ, γιατί οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού δεν αρκούν για την νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Προς την κατεύθυνση της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και ο Πιτέλα.

Βέβαια, υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί τόσο η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος είναι βαθύτατα αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν άλλωστε πως η βάση της κεντροαριστεράς την οποία εκπροσωπούν, δεν θα τους συγχωρέσει μια παρόμοια ενέργεια.

Ετσι, ενεργοποιήθηκε εκείνη η μικρά ομάδα που βρίσκεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και που την αποτελούν κάποια περιθωριοποιημένα και χωρίς καμία πολιτική ισχύ στελέχη, για να αλλάξει αυτόν τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο κόμμα τους. Ματαιοπονούν.

Είναι σαφές πλέον, πως ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν αντικαθίστανται, ελλείψει αναπληρωματικών. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες, καθώς ουδείς επιθυμεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα που καταρρέει. Θα οδηγηθεί και αυτός στην καταστροφή.

Αυτή η κατάσταση είναι τόσο φανερή, που είναι απορίας άξιον που κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν την βλέπουν. Τώρα στην πτώση τους θέλουν να αλλάξουν την σύνθεση της ομάδας τους, επικαλούμενα την ιδεολογική τους καθαρότητα.

Σαν να ανακάλυψαν τώρα τις ιδεολογικοπολιτικές καταβολές των ΑΝΕΛ και τις συμπεριφορές του αρχηγού τους. Τώρα πλέον περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν και είναι υποχρεωμένη η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί μέχρι τέλους με τον Πάνο, εφ΄όσον επιθυμεί την παραμονή της στην εξουσία.

Αυτό το πασιφανές το γνωρίζει και ο Π. Καμμένος και στέλνει ατάραχος, και εκ του ασφαλούς, τα μηνύματα του στον ΣΥΡΙΖΑ. « Θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους» διακηρύσσει, υπονοώντας πως αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εκτός αν ο Α.Τσίπρας καταληφθεί από αυτοκτονικές τάσεις.

Σήμερα το πρόβλημα για τον Π. Καμμένο δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κοινοβουλευτική του ομάδα, που έχει φτάσει στα όρια της, καθώς καλείται να ψηφίσει νομοσχέδια που παραβιάζουν τις συντηρητικές αρχές τόσο τις δικές τους, όσο και των ψηφοφόρων τους.

Κάθε πολιτικός έχει ένα απόθεμα αντοχής, που αν εξαντληθεί επιφέρει και την κατάρρευση του. Είναι το κρίσιμο σημείο, η υπέρβαση του οποίου παράγει αμετάκλητα αποτελέσματα. Κοντά σε αυτό το σημείο βρίσκονται σήμερα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Και το πρόβλημα τους επιτείνεται, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κόμμα τους δεν θα βρίσκεται στην επόμενη βουλή και αυτοί θα ψάχνουν για εργασία. Ως γνωστόν το κύριο μέλημα ενός βουλευτή, είναι η επανεκλογή του.

Οταν αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο αναζητεί άλλους τρόπους, και κυρίως, άλλες οδούς για να το επιτύχει.

Συνεπώς, το πρόβλημα για τον Π.Καμμένο δεν βρίσκεται στις ευαισθησίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις ανησυχίες των βουλευτών του για το μέλλον τους.

του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ