Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πόση… ανάπτυξη θέλει ο πρωθυπουργός ενόψει ΔΕΘ

Στη θετική πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 0,8% ή και περισσότερο προσβλέπουν στην κυβέρνηση προκειμένου να ισχυροποιηθεί το επιχείρημα ότι η «χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη» αλλά και για να δημιουργηθούν οι βάσεις προκειμένου η χρονιά να κλείσει με θετική μεταβολή της τάξεως του 1,8% τουλάχιστον. Χθες, το δελτίο της Eurostat για τη πορεία της οικονομίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το β’ τρίμηνο του 2017 δημοσιεύτηκε χωρίς στοιχεία για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη έλλειψη δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είχε προαναγγείλει από τις αρχές Αυγούστου ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της να μην δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ. Τα «αποκαλυπτήρια» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο. Από τον σχετικό πίνακα της Eurostat απουσιάζει επίσης η εκτίμηση για την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, την Μάλτα και την Σλοβενία. Από ελληνικής πλευράς, η απόφαση για ματαίωση της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών στοιχείων ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 04 Αυγούστου: «Η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται, προκειμένου η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτική της ισχύ σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε 60 ημέρες από το τρίμηνο αναφοράς». Από τις 14 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, μεσολαβεί η δημοσίευση των ακόλουθων στοιχείων που επηρεάζουν καταλυτικά την πορεία του ΑΕΠ:
Του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία για τον Ιούνιο του 2017 ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο.
Του δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο για το β’ τρίμηνο του 2017
Του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Ιούνιο του 2017. Ο συγκεκριμένος δείκτης τόσο λόγω της συμμετοχής της κατανάλωσης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ (πάνω από 70%) όσο και λόγω της κρισιμότητας του συγκεκριμένου μήνα (σ.σ πρώτος μήνας του καλοκαιριού), μπορεί να επηρεάσει δραστικά το τελικό επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τόσο κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 οπότε η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ, η εικόνα είχε ανατραπεί δραματικά με το που προέκυψαν τα λεπτομερέστερα στοιχεία. Στο δ’ τρίμηνο του 2016 αρχικά είχε ανακοινωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι το ΑΕΠ κατά την εν λόγω περίοδο, μειώθηκε τελικώς κατά 1,1%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έγινε το αντίστροφο. Στις 15 Μαίου, ανακοινώθηκε ύφεση 0,5% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και την 1η Ιουνίου –αφού προστέθηκαν τα επικαιροποιημένα στοιχεία- η ύφεση του -0,5% μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,4%.

Η πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2017 είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ειδικά από την κατανάλωση, θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς. Επίσης, η κυβέρνηση δεν θέλει αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εγείρει νέες αξιώσεις από την πλευρά των δανειστών (σ.σ ήδη στο τραπέζι υπάρχει το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που θέτει επιτακτικά το ΔΝΤ οπότε το να προστεθεί και θέμα χειρότερης πορείας του ΑΕΠ, μόνο περιπλοκές θα επέφερε στις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι για το 2017:
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,8% ποσοστό που αποτυπώθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, επισήμως έχει προβλέψει ανάπτυξη 1,6% αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζεται σε μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω, δηλαδή προς το 1,7%
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των εαρινών προβλέψεων που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,1%
Το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τον πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κατέβασε τον φετινό πήχη για την Ελλάδα στο 2,2% από 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του.

Σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά την 1ηΣεπτεμβρίου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς πολλοί βασικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ανεπισήμως, προβλέπεται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο θα είναι θετική κατά τουλάχιστον 0,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κάτι βέβαια που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Από τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής:
Ο όγκος λιανικού εμπορίου στο 5μηνο, έχει αυξηθεί κατά 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,4% καθόλη τη διάρκεια του 2015.
Ο δείκτης PMI στην μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 49,2 μονάδων το 2016.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον Ιούλιο στις 98,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων το 2016.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών ήταν αρνητικός κατά 61,5 μονάδες τον Ιούλιο έναντι -68 που ήταν το 2016.
Η ανεργία έχει περιοριστεί στο 21% από το 23,6% που έκλεισε σε μέσο επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2016.
Το εμπορικό ισοζύγιο, έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2016 καθώς ναι μεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εξαγωγές αλλά καταγράφεται ταυτόχρονα και κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ήταν ήδη αρνητικό κατά 3,6 δις. ευρώ στο πεντάμηνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Ρήγας αφήνεται ελεύθερος

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το κλίμα...