Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δικαίωση Καραμανλή – Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου κρίνοντας ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για μια από τος τρεις πράξεις που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Το Δικαστήριο μάλιστα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010. Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ καθώς και από το σκέλος εκείνο που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες ταυτόχρονα με την άσκηση των καθηκόντων του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα του ψευδούς βεβαίωσης και τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε πριν από δέκα ημέρες αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον κ. Γεωργίου. Μετά την άσκηση της αναίρεσης (είναι η δεύτερη αναίρεση που ασκείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Γεωργίου) το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος θα αποτελέσει πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ