Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το «χαρτί» του ανασχηματισμού σκέφτεται να τραβήξει ο Αλέξης Τσίπρας – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

Το “χαρτί” του ανασχηματισμού εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και παρά τις εισηγήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχτεί για να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα.

Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης υποστηρίζουν πως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει με καινούριο σχήμα σηματοδοτώντας μαζί με τις εξαγγελίες την έναρξη μιας νέας εποχής για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα πρώτα απολογιστικά σημειώματα από τους υπουργούς ενόψει της ΔΕΘ που θα περιλαμβάνουν και κάποιες νέες προτεινόμενες δράσεις, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων.

Παρά το γεγονός πως όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως η συνεχιζόμενη συζήτηση για ανασχηματισμό λειτουργεί παραλυτικά και αποσυντονιστικά για την κυβέρνηση, μεγάλη είναι η μερίδα των στελεχών, που μιλώντας στο newpost.gr, εξέφραζαν την άποψη πως αυτή η κίνηση δεν πρέπει να χαθεί μεσα στην καλοκαιρινή ραστώνη. Σημείωναν, μάλιστα πως ο κάθε υπουργός θέλει τουλάχιστον δυο μήνες να ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιό του και οι όποιες αλλαγές γίνουν αυτή την ώρα θα πέσουν στην αρχή της γ΄ αξιολόγησης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι όσοι υποστηρίζουν πως το “χαρτί του ανασχηματισμού” πρέπει να κρατηθεί για τα δύσκολα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα το newpost.gr, το εύρος του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έχοντας σηκώσει το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης οι όποιες αλλαγές που θα αφορούν τον υπουργό των Οικονομικών θα είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων:
Της βούλησης του πρωθυπουργού.
Της επιθυμίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου να μείνει ή να φύγει αναβαθμιζόμενος από την οδό Νίκης.
Της τήρησης των ισορροπιών μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόσο στη συνεδρίαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής” “απασφάλισε” κατά υπουργών της κυβέρνησης, καταδεικνύει πως ο υπουργός των Οικονομικών έχει διάφορα πράγματα στο μυαλό του.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν, άλλωστε πως την προηγούμενη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να κάνει μια κουβέντα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι καλύτερες από ποτέ με δεδομένες τις επικοινωνιακές διαφωνίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Το σίγουρο είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει δημοφιλής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια από τον ίδιο που να οδηγούν σε σκέψεις για αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών. Η επόμενη του ημέρα στην κυβέρνηση έχει σχέση και με το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

Το εύρος των αλλαγών στις υπουργικές καρέκλες, όποτε αυτές γίνουν, θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες:
Κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα που δεν έχουν δοκιμαστεί έως τώρα στις υπουργικές καρέκλες (Χρήστος Μαντάς, Δημήτρης Βέττας, Κώστας Ζαχαριάδης, Φωτεινή Βάκη, Μάκης Μπαλαούρας, Χρήστος Καραγιαννίδης κλπ)
Αν ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει υπόψιν του την γκρίνια που υπάρχει από την εσωκομματική αντιπολίτευση για συγκεκριμένους υπουργούς και την πολιτική τους (Γιάννης Μουζάλας, Σταύρος Κοντονής, Νίκος Κοτζιάς)
Η πιθανότητα να επανέλθουν στις υπουργικές καρέκλες πρώην υπουργοί (Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης)
Θεωρείται πολύ πιθανό οι περισσότερες αλλαγές να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργώνπου αποτελεί το πρώτο στάδιο για την υπουργική καρέκλα.
Από τους υπουργούς που δεν έχουν ικανοποιήσει με τη μέχρι τώρα πορεία τους τον πρωθυπουργό (δυσαρέσκεια φέρεται να υπάρχει για χειρισμούς της Λυδίας Κονιόρδου).
Από τις εσωτερικές “μετακινήσεις” που θα γίνουν μεταξύ χαρτοφυλακίων.
Από το αν θα διατηρηθούν οι συσχετισμοί που υπάρχουν μέχρι τώρα στο υπουργικό συμβούλιο με τον κυβερνητικό εταίρο και από το αν ο Πάνος Καμμένος διατηρήσει τη θέση του στο Πεντάγωνο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν τάσεις για μεγάλες αλλαγές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ