Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Υπ. Οικονομικών μπλοκάρει τις επιστροφές λόγω ΕΝΦΙΑ

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρου επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ σε 600.000 δικαιούχους που διαθέτουν ακίνητα. Η αναμενόμενη εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα οδηγήσει σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι αναμενόμενες επιστροφές φόρου δεν θα γίνουν. Κάποιοι φορολογούμενοι εκλαμβάνουν τον συμψηφισμό ως ακύρωση της ευκαιρίας που έχουν να διαχειριστούν τα νέα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες επιτροπές, μέχρι σήμερα έχουν γίνει επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει σε τρεις πληρωμές επιστροφής φόρων. Όμως, δεν προβλέπεται τέταρτη – εκτός απροόπτου – πριν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, που θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας προέκυψε ότι υπάρχουν πιστωτικά σημειώματα για επιστροφές ποσών συνολικού ύψους 364,336 εκατ. ευρώ που αφορούν 955.634 φορολογουμένους.

Ωστόσο, έξι στους 10 φορολογουμένους με πιστωτικό σημείωμα δεν έχουν παραλάβει ακόμα την επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 240,8 εκατ. ευρώ.

Όπως ορίζεται από τον νόμο, ο συμψηφισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της εφορίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.

Ποια χρέη υπόκεινται σε συμψηφισμό

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα βεβαιωμένα χρέη υπόκεινται σε συμψηφισμό είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι. Επίσης, συμψηφισμός γίνεται και στις οφειλές που είναι σε δικαστική ή διοικητική αναστολή καθώς και στα βεβαιωμένα χρέη που καταβάλλονται σε δόσεις για οποιονδήποτε λόγο.

Πηγή: zougla.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ