Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο και τα μεγάλα εμπόδια

Η κυβέρνηση επιθυμεί αυτή τη φορά μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης όχι μόνο για τις δόσεις των 5 δισ. ευρώ και τις αποφάσεις για το χρέος και το ΔΝΤ αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια στελεχών της βρίσκεται μία ακόμη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και τοποθετείται χρονικά στον Οκτώβριο καθώς τότε υπολογίζουν ότι δημιουργείται το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας.

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ξεκινά η τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το επόμενο ραντεβού στο EWG της 28 Σεπτεμβρίου και ένα παράθυρο επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Στόχος κυβέρνησης (αλλά και μεγάλης μερίδας των δανειστών) είναι ως τότε να έχει υπάρξει μία πρώτη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση καθώς μετά ακολουθεί το μεγάλο τριήμερο ραντεβού στην Ουάσιγκτον στις 13 -15 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε αυτό το παράθυρο χρόνου – αν βεβαίως η κυβέρνηση έχει καταφέρει έως τότε να ολοκληρώσει ή να έρθει κοντά σε μία τεχνική συμφωνία – επιχειρείται να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο, αυτό του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ. Αν λοιπόν οι συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν με βάση το θέμα Ελλάδα αλλά και το διεθνές σκηνικό θεωρηθεί ότι είναι κατάλληλες, τότε προτείνεται να αποφασιστεί ότι ήρθε ο καιρός για μία ακόμη, δεύτερη κατά σειρά μετά το 2014, δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μεγάλα τα εμπόδια και οι ενστάσεις

Ο λόγος πάντως για μία πρόταση η οποία συναντά αντιδράσεις και από τραπεζικούς κύκλους (που εναντιωνόταν και στην πρώτη έξοδο με εντονότατες τις τοποθετήσεις των Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα), αλλά και από στελέχη του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου. Οι “πολέμιοι” αναφέρονται – όπως και στην πρώτη έξοδο – σε κινήσεις πρόωρες και υψηλού επιτοκιακού κόστους.

Πέρα όμως από τις όποιες “εσωτερικές” αντιρρήσεις υπάρχει και η πραγματική δυσκολία: αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα σε ουσιαστικά 3 εβδομάδες.

Η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει για τα 66 προαπαιτούμενα, αφού πολλά εξ αυτών έχουν ήδη… λήξει, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθούν το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου. Τα προεόρτια ξεκινούν στη Σύνοδο του EWG στις 4 Σεπτεμβρίου που ενεργείται με στόχο να προετοιμάσει την υπουργική Σύνοδο του Eurogroup στις 9 του ίδιου μήνα. Μεσολαβούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, που θα πρέπει να διαμορφωθούν με τρόπο συμβατό με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές της. Δεν αποκλείεται στο μεσοδιάστημα να υπάρξει και μία “μίνι” άτυπη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα. Και μετά τις γερμανικές εκλογές αρχίσει η τελική ευθεία….

Αν ο χρονικός ορίζοντας του Οκτωβρίου αποδειχθεί πολύ “στενός”, τότε, υπάρχουν δύο ακόμη “ευκαιρίες” μέσα στο 2017, με τις υπουργικές ανόδους της 6ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου. Μετά, αρχίζει η “παράταση”, τα σενάρια για το 2018 και η… δικαίωση όσων έλεγαν ότι μία έξοδος μέσα στον Αύγουστο είναι πρόωρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ