Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ετοιμάζουν μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς! Μήπως είναι και δικό σας ακίνητο μέσα στη λίστα;

Η ώρα μηδέν για τους μαζικούς πλειστηριασμούς έφτασε. Εικόνες όπως αυτές που βλέπαμε παλιά, με σπρωξίματα, βρισιές και ματ να περιφρουρούν τις εισόδους ειρηνοδικείων της χώρας θα αποτελούν σύντομα παρελθόν. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου με ένα… κλικ τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί.

Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει πιλοτικά η εκκίνηση της πλατφόρμας πλειστηριασμών. Στις αρχές του 2018, η Πολιτεία θα είναι σε θέση να διενεργεί μαζικούς πλειστηριασμούς. Η διαδικασία δεν θα γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, όπως μέχρι σήμερα, αλλά τρεις. Τετάρτη με Παρασκευή και μάλιστα σε δυο βάρδιες 11 με 1 και 2 με 5. Ο οφειλέτης θα παρακολουθεί από τον υπολογιστή του, με ειδικό κωδικό, τη μεταβίβαση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα, ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000. Πάντως, για οποιαδήποτε παράταση του Νόμου Κατσέλη ή ψήφιση νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Στόχος των τραπεζών είναι να μπουν σύντομα σε πώληση ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι υποθήκες έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, που σημαίνει πως αυτές οι εξασφαλίσεις θα βγουν στο σφυρί. Μεγάλο πρόβλημα για τους οφειλέτες αποτελούν και τα χρέη στο Δημόσιο, όπου ακόμα και αν έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν 500 ευρώ, το κράτος προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ