Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μέγα φιάσκο με τη δήθεν αξιολόγηση στο Δημόσιο, που σαμποτάρισε η κυβέρνηση

Σε σίριαλ έχει μετατραπεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία επτά χρόνια. Μόνο που αυτή τη φορά πρωταγωνιστές είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και η ΑΔΕΔΥ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από το 70% των δημοσίων υπαλλήλων αρνήθηκε τη διαδικασία αξιολόγησης που έφερε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε ανακοίνωση -από κεκτημένη ταχύτητα πιθανότατα- στην οποία καταγγέλλει τη Ν.Δ. ότι «υιοθέτησε πλήρως εδώ και μήνες τη στρατηγική της σιωπηρής υποκίνησης της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης». Αν πάντως έχει τέτοια δυναμική η Ν.Δ. στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα…

Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνεχίζει διαβεβαιώνοντας «τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και την ελληνική κοινωνία ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ουδεμία ομοιότητα έχει με τις πρακτικές της υπουργίας Μητσοτάκη, καθώς αποσκοπεί στην αυτοβελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη». Δεν απαντάει όμως στο ερώτημα, εάν ισχύουν όλα αυτά τότε γιατί δεν συμμετείχαν στη διαδικασία οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι προθεσμίες για την αξιολόγηση λήγουν η μία μετά την άλλη, με τον κίνδυνο να τεθεί ξανά θέμα Δημοσίου στην τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τροϊκανών τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την κινητικότητα και την επιλογή προϊσταμένων. Η σημερινή κυβέρνηση που έχει υπερασπιστεί τους δημοσίους υπαλλήλους δείχνει ανήμπορη να εφαρμόσει την αξιολόγηση που η ίδια θεσμοθέτησε.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της με ειρωνικό ύφος εκφράζει τη χαρά της «που η κυβέρνηση ανακάλυψε, έστω και καθυστερημένα, την αναγκαιότητα της αξιολόγησης». Η ΔΗ.ΣΥ. σημειώνει ότι είχε «προβλέψει την αποτυχία του εγχειρήματος της αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς όχι μόνο δεν τους πιστεύει πλέον κανείς, αλλά κυρίως γιατί είναι εγκλωβισμένοι στη ρητορεία που καλλιέργησαν και στις πρακτικές που ακολούθησαν». Τέλος, το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει τη δική της ανικανότητα στους άλλους: στην αντιπολίτευση, στους προϊσταμένους, στους υπαλλήλους…».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ