Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πολύφερνη νύφη» η ενιαία κεντροαριστερά – Θα διαμορφώσει τον νέο πολιτικό χάρτη

Θα ακολουθήσουν στην Κουμουνδούρου την “προφητεία” του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως “με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε μέχρι τέλος;”

Η στήριξη που παρέχει ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο δεν δείχνει κάτι αντίθετο, ωστόσο το πολιτικό τοπίο αναμένεται να ανασυνταχθεί από το φθινόπωρο και οι νέες ισορροπίες στο χώρο του κέντρου θα δημιουργήσουν διαφορετικά δεδομένα.

Στελέχη που είχαν θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, τάσσονται ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου ριζοσπαστικού μετώπου που πρέπει να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και σε πιο χαμηλούς τόνους, σε αυτή τη γραμμή φέρεται να κινείται και ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βούτσης. Με δηλώσεις τους όλη την προηγούμενη εβδομάδα την προοπτική αλλαγών ανέδειξαν και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επανέρχεται στο ζήτημα στην “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και υπογραμμίζει πάλι πως “Κεντροαριστερά σημαίνει να εργάζεσαι για τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού, σοσιαλιστικού και αριστερού, αντινεοφιλελεύθερου μετώπου. Δεν σημαίνει με διάφορα τερτίπια να δικαιολογείς τις κρύφιες επιθυμίες σου να γίνεις δεκανίκι του πιο νεοφιλελεύθερου και σκληρού, κοινωνικά, μητσοτατικού αφηγήματος”.

Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως ήδη ενόψει των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών την Άνοιξη του 2019 – αν δεν αλλάξει κάτι στα χρονοδιαγράμματα – τα τηλεφωνήματα έχουν αρχίσει από συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη διερευνώντας πιθανές συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο. Αυτό φαίνεται πως θα είναι το μεγάλο τεστ που θα δείξει αν υπάρχει τάση στην κοινωνία το σημερινό δίπολο εξουσίας να μετασχηματιστεί με βασικό άξονα τον προοδευτικό χώρο. Είναι σαφές πως για το συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να “κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι”, καθώς οι παράμετροι που θα ανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη είναι διαφορετικοί και ασύμμετροι.

Βασικός παράγοντας είναι οι διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς για την ενοποίησή του και την ανάδειξη νέου αρχηγού. Στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις όχι μόνο γιατί ενδιαφέρονται για μελλοντική συνεργασία, αλλά και γιατί υπάρχει και ο φόβος ο νέος φορέας να φανεί ελκυστικός σε νυν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να χαθούν σημαντικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο λόγος που δημοσίως κορυφαία στελέχη θέτουν πιο έντονα τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ βάζοντας από τώρα το δίλημμα στην μελλοντική ηγεσία της ΔΗΣΥ να διαλέξει πως θα πορευτεί. Το γεγονός πως πολλά κορυφαία στελέχη συγκλίνουν προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί ακόμα πιο μικρές προσδοκίες σε όσους πιστεύουν στο εγχείρημα.

Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, το γεγονός ότι η χώρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βγει από τη μνημονιακή εποχή τον Αύγουστο του 2018, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στο οποίο ενδεχομένως ο ρόλος των ΑΝΕΛ να έχει ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση δείχνει με τις τελευταίες κινήσεις της (πανεπιστημιακό άσυλο, σημαιοφόροι στο δημοτικό με κλήρωση, δηλώσεις Νίκου Βούτση για την ορθοδοξία) να απευθύνεται πιο καθαρά στο αριστερό της ακροατήριο την ώρα που ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να συσπειρώσει τις δικές του δυνάμεις υπό τον φόβο να βρεθεί εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πιθανότατα όλη αυτή η τακτική να λειτουργεί και ως πολιτικό αντίβαρο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης υπό το φόβο το Μαξίμου να ταυτιστεί με άλλες μνημονιακές δυνάμεις τη στιγμή που κατηγορεί τη ΝΔ για τις πολιτικές της.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η “κούραση” που εμφανίζεται έκδηλη πια σε στελέχη τόσο σε κομματικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να υπερασπίζονται τα “παραστρατήματα” των ΑΝΕΛ. Ειδικά στο κόμμα η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να θέσει στα όργανα πτυχές της συνεργασίας με τον κυβερνητικό εταίρο. Παράλληλα αρκετοί θεωρούν πως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ κάνει “αχνή” τη διαχωριστική γραμμή που θέλει να βάλει η κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τη στιγμή, πάντως που στον χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως όλη η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι συγκυριακή και η ρητορική τους κινείται σε υψηλούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έπραξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απαντώντας στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όλα δείχνουν πως ο δρόμος για τη συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου “δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ