Οι τσούχτρες εξακολουθούν να «πνίγουν» τον Κορινθιακό, προκαλώντας απελπισία στους επαγγελματίες του τουρισμού, που βλέπουν την τουριστική κίνηση να έχει μειωθεί κατά περίπου 50% σε σύγκριση με πέρυσι. «Οι απώλειες για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι τεράστιες.

Οι Ελληνες προτιμούν πλέον άλλες περιοχές, στρέφονται στις παραλίες του Αργοσαρωνικού. Και το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η εικόνα μεταφέρεται και στο εξωτερικό, με κίνδυνο να επηρεαστούν οι κρατήσεις της επόμενης χρονιάς» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «Ο Αρίων» Σταμάτης Χαλβατζής.

Στις παραλίες της περιοχής όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που κολυμπούν με στολές δύτη ή με τα ρούχα, προκειμένου να προστατευτούν από τις τσούχτρες, ενώ άλλοι προσπαθούν να απομακρύνουν τον «εχθρό» με απόχες ή μοιράζονται... γιατροσόφια για τα τσιμπήματα, με το ξίδι να θεωρείται το κυριότερο «αντίδοτο».

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικοί φορείς, οι κυριότερες αιτίες του πολλαπλασιασμού των πληθυσμών τσούχτρας στον Κορινθιακό είναι η υπεραλίευση και η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών (αύξηση της θερμοκρασίας του νερού). «Δυστυχώς, μιλάμε για διάσπαρτες μελέτες. Κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η απουσία μεγάλων ψαριών θηρευτών έχει συμβάλει στη διόγκωσή του.

Οι τσούχτρες έρχονται σαν τον... σεισμό, δεν μπορείς να τις εξαφανίσεις. Το φαινόμενο πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Συνήθως χρειάζονται δύο χρόνια για να συμβεί αυτό και εμείς διανύουμε το δεύτερο καλοκαίρι με τσούχτρες» εξηγεί ο κ. Χαλβατζής.

Οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση του Κορινθιακού, ώστε να έρθουν στο προσκήνιο και άλλα σημαντικά προβλήματα. «Ολα είναι μια αλυσίδα. Ο κόσμος βλέπει τις τσούχτρες όπως έβλεπε παλαιότερα τους αχινούς, που πολλαπλασιάστηκαν επειδή εξαφανίστηκαν οι σαργοί θηρευτές τους. Πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύσουμε τα δελφίνια, τι θα γίνει με τη διάβρωση των ακτών αλλά και με την αποχέτευση των οικισμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο Natura» σημειώνει ο ίδιος.

«Τη λύση θα δώσει η ίδια η φύση, αλλά...»

Στο Λουτράκι, με πρωτοβουλία ιδιώτη, ένα σκάφος εξοπλισμένο με δίχτυα «οργώνει» κάθε τόσο την κεντρική παραλία μαζεύοντας έως 50 κιλά τσούχτρες σε κάθε διαδρομή.

«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να τοποθετήσουμε δίχτυα και μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, τα δίχτυα θα μάζευαν τσούχτρες, ψάρια, σκουπίδια και θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά. Δεν μπορούμε να... χτίσουμε μια μάντρα μέσα στο νερό. Τη λύση θα δώσει η ίδια η φύση, αλλά και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζοντας συνολικά τα προβλήματα του Κορινθιακού» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου Σωτήρης Πέρρας.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top