Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη βλέπει οικονομική ανάκαμψη και ενοχλείται με την …οικογενειοκρατία

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Ήταν ένα ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη για το Capital.gr που δεν προσέχθηκε αρκούντως. Αναφέρονταν στα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που διακρίνει ο γερμανικός Τύπος.

«Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έρχονται καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της συντηρητικής Diem Welt από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και οι Έλληνες αξιοποιούν την ευκαιρία».

Από την πλευρά της η οικονομική Handelsblatt, σημειώνει ότι «εν μέσω της κρίσης χρέους οι ελληνικές μετοχές απώλεσαν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Τώρα η χώρα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν».

Αλλά το δυνατό στοιχείο της ανταπόκρισης είναι η συμμετοχή της … συζύγου του προέδρου της ΝΔ στο ρεπορτάζ της Die Welt. Αντιγράφουμε: « ‘Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία’, λέει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συνιδρύτρια του fashion brand Zeus + Dione και επικεφαλής της ΜΚΟ Endeavor Greece που συμβουλεύει επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνον στον χώρο των start-up, και η τέχνη αρχίζει να συνέρχεται. Σε παραμελημένες συνοικίες ανοίγουν νέες γκαλερί, εστιατόρια και καφέ».

Με άλλα λόγια η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας σε μια ξένη εφημερίδα ως επιχειρηματίας επιβεβαιώνει την καλή πορεία που έχει πάρει η ελληνική οικονομία πλέον. Έχουν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενες παρατηρήσεις της στην ίδια εφημερίδα.

«‘Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα’, λέει η κ. Γκραμπόφσκι. Αυτό που βελτιώνει το κλίμα, όπως λέει, είναι η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ περισσότερο αποκαλυπτικό από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, για συγκεκριμένους λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ συνεχίζει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στον διεθνή χώρο -δημιουργώντας συνειρμούς με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της Λένας Ράλλη συζύγου του διαδόχου του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία , που δημιουργήσαν προβλήματα στον ευπρεπή πολιτικό. Ότι η εταιρία της κυρίας Μητσοτάκη «συμβουλεύει επιχειρηματίες στην Ελλάδα» είναι ένα αξιοσημείωτο στοιχείο.

Δεύτερον γιατί η συμμετοχή της σε μια ανταπόκριση που παρουσιάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τρόπο που δίνει αέρα στα πανιά της κυβέρνησης Τσίπρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη καταστροφολογική προπαγάνδα της ΝΔ.

Τρίτον γιατί θεωρεί τη ΝΔ «συντηρητική- φιλελεύθερη». Και το καλύτερο, γιατί προβάλλει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος διαμαρτύρεται για την… οικογενειοκρατία στην Ελλάδα.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται λόγος για δραστηριότητες της κυρίας Γκραμπόφσκι εκτός των συνόρων. Η πρώτη ήταν όταν συνόδευσε τον σύζυγό της σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» αποσπάστηκε από την αποστολή και … έκλεισε δουλειές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...