Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα ύψη η τιμή του νερού: Ενιαία η τιμολόγησή του σε όλη τη χώρα;

Στα ύψη θα φτάσει η τιμή του νερού σύμφωνα με το νέο ενιαίο πανελλαδικό τρόπο τιμολόγησης που θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Σήμερα, η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, γίνεται από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται για την κάλυψη του κόστους της αφαλάτωσης.

Τι θα συμβεί τώρα; Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων έρχεται και επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία μελέτη. Και το χειρότερο είναι ότι στα νησιά που η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος, σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν θα προβλέπεται καμία επιδότηση.

Την ίδια στιγμή, ανοίγεται παράθυρο για να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νερό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο από θέμα εθνικής ασφαλείας, όσο και από πλευράς αύξησης της τιμής του νερού.

Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει ή μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική.

Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν (πηγές, λίμνες, κλπ.) και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων.

Πάντως, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων την τιμολόγηση του νερού πανελλαδικά.

enallaktikos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ