Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενδεχόμενη σύμπραξη Πλεύσης Ελευθερίας με ΛΑΕ

Με ένα ιδιαίτερα δηκτικό σχόλιο αντέδρασε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τοποθέτηση του κ. Στέλιου Παππά στη θέση προέδρου του ΟΑΣΘ. «Συγχαρητήρια στον Υπουργό… Διαστήματος και Διαπλοκής Νίκο Παππά και τον συνεταίρο του Χρήστο Σπίρτζη για το διορισμό του μπαμπά του στον ΟΑΣΘ», ανέφερε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η παρέμβαση της πρώην προέδρου της Βουλής ήρθε ως υπόμνηση της σταθερής τοποθέτησή της απέναντι στην κυβέρνηση, σε μια κομβική χρονική συγκυρία για την Πλεύση Ελευθερίας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την πραγματοποίηση της προαναγγελθείσας πανελλαδικής διάσκεψης. Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο επίπεδο, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την πιθανή συμπόρευση της Πλεύσης Ελευθερίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ενδεχόμενες εκλογές. Αν και η εκτίμηση της ΛΑΕ είναι ότι η κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει εξασφαλίσει κάποιο χρόνο, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες ανάλογα με τη συγκυρία και όποτε θεωρεί ότι εξυπηρετούνται καλύτερα οι σχεδιασμοί του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές ανά πάσα στιγμή είτε γιατί το Μαξίμου θα θεωρήσει ότι η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία συνεπάγεται μόνο περαιτέρω φθορά και τίποτα περισσότερο είτε διότι θα επενδύσει σε ένα σενάριο «δεξιάς παρένθεσης».

Με αυτά τα δεδομένα, η ΛΑΕ εμφανίζεται να τοποθετείται υπέρ της συμπόρευσης των δυνάμεων που τοποθετούνται στο λεγόμενο αντιμνημονιακό τόξο. Η προσέγγιση με την κ. Κωνσταντοπούλου σε ένα βαθμό επιβεβαιώθηκε από τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ UNITY, που διοργάνωσε η ΛΑΕ τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, εκεί, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας παρουσίασε τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα της για τη σύμπραξη με άλλες δυνάμεις. Το πλαίσιο που περιέγραψε αφορά την απόλυτη απόρριψη προσώπων διαβλητών και εξαγορασμένων, την απόρριψη όλων των μνημονιακών βουλευτών και στελεχών, ακόμη και αν αλλάξουν άποψη, και, βεβαίως, την απόρριψη οποιασδήποτε σύμπραξης με κομματικούς σχηματισμούς που υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές.

Πέραν του πλαισίου αυτού, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης μιας δυναμικής από κάτω προς τα πάνω, από τη βάση και τους πολίτες, σε αντιδιαστολή με αυτό που περιέγραψε ως «περιχαρακωμένη ενοποίηση, βιαστική και γρήγορη, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους των αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπως έχουν τώρα, χωρίς ανάπτυξή τους, χωρίς απεύθυνσή τους, χωρίς ενεργοποίηση πλατύτερων στρωμάτων της κοινωνίας». Κάλεσε, δε, σε πολυεπίπεδη δράση, προκειμένου να επιτευχθεί η πλατύτερη δυνατή ενεργοποίηση των πολιτών.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ